Ροή ειδήσεων

Επιστήμονες κατασκεύασαν αυτοκαθαριζόμενη προστατευτική μάσκα που φορτίζεται

Επιστήμονες κατασκεύασαν αυτοκαθαριζόμενη προστατευτική μάσκα που φορτίζεται

Ισραηλινοί ερευνητές εφηύραν επαναχρησιμοποιούμενη αυτοκαθαριζόμενη προστατευτική μάσκα που μπορεί να εξουδετερώσει τον κορονοϊό με την θερμότητα που παράγεται από την ενέργεια του φορτιστή του κινητού τηλεφώνου.

Η μάσκα, που αναπτύχθηκε από το Τμήμα Μηχανικής Υλικών του Πανεπιστημίου Technion στην Χάιφα, καταστρέφει τους παθογόνους ιούς, συμπεριλαμβανομένου και του Covid-19, που συσσωρεύονται στην επιφάνεια της μάσκας, χάρη σε ένα εσωτερικό στρώμα από ανθρακονήματα.

Η αποστείρωση διαρκεί περίπου 30 λεπτά και οι χρήστες δεν θα πρέπει να φορούν την μάσκα όσο βρίσκεται στην πρίζα, δηλώνει ο καθηγητής Γιαΐρ Έιν-Ελί, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Η νέα μάσκα διαθέτει πύλη USB που συνδέεται με έναν φορτιστή κινητού τηλεφώνου που θερμαίνει το εσωτερικό στρώμα με τα ανθρακονήματα, έως τους 70 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία αρκετή για να σκοτώσει τους ιούς.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό καθηγητή, οι μάσκες μίας χρήσης είναι και ακριβές και επιζήμιες για το περιβάλλον. «Πρέπει να τις κάνουμε επαναχρησιμοποιούμενες και φιλικές, αυτή είναι η λύση».

Το Πανεπιστημιο έχει ήδη καταθέσει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η μάσκα θα διατίθεται σύντομα στο εμπόριο και εκτιμάται ότι θα κοστίζει 1 δολάριο.

www.ert.gr

Check Also

Έρευνα: Πώς μολύνει τα κύτταρα ο SARS-CoV-2 και γιατί η παραλλαγή Δέλτα είναι τόσο μεταδοτική

Μετά από 19 μήνες εργασίας και δεκαετίες προηγούμενων ερευνών πάνω στους κορoνοϊούς, έχουμε πλέον στην …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *