Ροή ειδήσεων

Επιστήμονες βρήκαν τη «Βασίλισσα του ωκεανού», έναν τεράστιο θηλυκό λευκό καρχαρία

Επιστήμονες βρήκαν τη «Βασίλισσα του ωκεανού», έναν τεράστιο θηλυκό λευκό καρχαρία

Θαλάσσιοι βιολόγοι ανακάλυψαν έναν τεράστιο θηλυκό λευκό καρχαρία τον οποίον ονόμασαν «βασίλισσα του ωκεανού», στα ανοικτά των ακτών της Νέας Σκωτίας στον Καναδά.

Ο καρχαρίας (Carcharodon carcharias) έχει μήκος 5 μέτρα, ζυγίζει 1.606 κιλά και σύμφωνα με τους επιστήμονες της ΜΚΟ OCEARCH, που τον ανακάλυψαν, είναι περίπου 50 ετών.

Η ερευνητική ομάδα ονόμασε τον καρχαρία Nukumi, από τη θρυλική σοφή γυναίκα των ιθαγενών Mi’kmaq».

«Έχει όλες τις ουλές, τις επουλωμένες πληγές και τον αποχρωματισμό που δείχνουν μια γεμάτη ζωή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των ερευνητών της ΜΚΟ, Κρις Φίσερ. «Είναι απίστευτη η χαρά να συναντάς ένα τέτοιο πλάσμα, σε κάνει να νιώθεις ασήμαντος».

Η ΜΚΟ Ocearch συλλέγει δεδομένα και τα χρησιμοποιεί για να μάθει πληροφορίες σχετικά με τα μοτίβα μετανάστευσης και να ανακαλύψει άγνωστες λεπτομέρειες σχετικά με τις ζωές των λευκών καρχαριών.

Οι ερευνητές βρίσκονται σε αποστολή κοντά στην ακτή της Νέας Σκωτίας με σκοπό να εντοπίσουν κι άλλους λευκούς καρχαρίες στον Βόρειο Ατλαντικό. Μέχρι στιγμής, η ομάδα έχει εντοπίσει εννέα θηλυκούς λευκούς καρχαρίες.

Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες μπορεί να ζήσουν έως και 70 χρόνια. Η Nukumi πιθανότατα γέννησε το πρώτο της μωρό πριν από 30 χρόνια και πρέπει να έχει εγκυμονήσει περίπου 15 φορές στη ζωή της. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είχε έως και 100 απογόνους στη ζωή της. «Θα μπορούσε να είναι η γιαγιά των καρχαριών», είπε ο Φίσερ.

Η Nukumi είναι το μεγαλύτερο από τα οκτώ θηλαστικά που έχουν βρει οι ερευνητές στην αποστολή τους. Οι περισσότεροι θηλυκοί λευκοί καρχαρίες έχουν μήκος από 4,6 έως 4,9 μέτρα, σύμφωνα με το National Geographic. Έχουν βρεθεί και άλλοι όμως όπως ο διάσημος Deep Blue που μπορεί να φτάσει σχεδόν τα έξι μέτρα.

ΠΗΓΗ: Livescience

www.ert.gr

Check Also

Χρήστος Κυρατσούς: Η θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron φθάνει και στην Ε.Ε.

Ενδιαφέροντα και αισιόδοξα στοιχεία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και τη θεραπεία της Covid-19 έδωσε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *