Επιστήμονες ανέπτυξαν το μικρότερο ενδοσκόπιο στον κόσμο που «βλέπει» μέσα στα αιμοφόρα αγγεία

Επιστήμονες ανέπτυξαν το μικρότερο ενδοσκόπιο στον κόσμο που «βλέπει» μέσα στα αιμοφόρα αγγεία

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Στουτγάρδης (Γερμανία), της Αδελαΐδας (Αυστραλία) και άλλων ερευνητικών ινστιτούτων, ανέπτυξαν το μικρότερο ενδοσκόπιο στον κόσμο, τρισδιάστατα εκτυπωμένο και το οποίο έχει διάμετρο μόλις 125 μικρόμετρα.

Το ενδοσκόπιο μπορεί να «περιηγηθεί» στα αιμοφόρα αγγεία, προσφέροντας άνευ προηγουμένου δυνατότητες τρισδιάστατης σάρωσης του σώματος, σε μικροσκοπικές αναλύσεις.

Για την κατασκευή αυτού του μικροσκοπικού ενδοσκοπίου, η επιστημονική ομάδα πήρε μια λεπτή οπτική ίνα με διάμετρο μικρότερη από μισό χιλιοστόμετρο (0,02 in), συμπεριλαμβανομένης της προστατευτικής θήκης. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν μια τρισδιάστατη τεχνική μικρο-εκτύπωσης για να εκτυπώσουν έναν μικροσκοπικό πλευρικό φακό, με διάμετρο μικρότερη από 0,13 mm (0,005 in). Αυτή η οπτική ίνα στη συνέχεια συνδέθηκε με έναν σαρωτή οπτικής συνοχής (OCT).

Με αυτήν την σημαντική ανακάλυψη, η ομάδα δημιούργησε μια συσκευή σάρωσης OCT αρκετά μικρή ώστε να μπορεί να κινείται μέσα στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτός ο ανιχνευτής μπορεί να περιστραφεί και να δημιουργήσει έναν τρισδιάστατο χάρτη του περιβάλλοντός του, σε βάθος περίπου μισό χιλιοστό κάτω από την επιφάνεια.

Η ομάδα πραγματοποίησε επιτυχημένες δοκιμές της συσκευής σε αιμοφόρα αγγεία ανθρώπων και ποντικών, αποδεικνύοντας την ικανότητά της να παρέχει ποιοτικές εικόνες OCT.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτός ο μικροσκοπικός ανιχνευτής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για σαρώσεις σε δυσπρόσιτα μέρη του σώματος, όπως είναι ο κοχλίας του αυτιού και ενδεχομένως και σε μέρη του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια περαιτέρω εξέτασης των αιμοφόρων αγγείων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να ανιχνεύσουν τόσο το αρχικό στάδιο αρτηριοσκλήρωσης όσο και κρυστάλλους χοληστερόλης. Ο στόχος τώρα είναι η εμπορευματοποίηση των τρισδιάστατων εκτυπωμένων μίνι οπτικών συστημάτων.

ΠΗΓΗ: InnovationOrigins

www.ert.gr

Check Also

Ανησυχεί η μετάλλαξη “Δέλτα” – ” Αν δεν εμβολιαστείτε θα μολυνθείτε” λένε οι επιστήμονες

Ανησυχία προκαλεί το στέλεχος «Δέλτα» του κορονοϊού, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτικό. Σύμφωνα με τους …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *