Επιστήμονες ανέπτυξαν νέα φορετή συσκευή που παρακολουθεί συνεχώς τη γλυκόζη, το αλκοόλ και το γαλακτικό οξύ

Επιστήμονες ανέπτυξαν νέα φορετή συσκευή που παρακολουθεί συνεχώς τη γλυκόζη, το αλκοόλ και το γαλακτικό οξύ

Μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο (UCSD) ανέπτυξαν μια πρωτότυπη φορετή (wearable) συσκευή που μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα διάφορους δείκτες- γλυκόζη, επίπεδα αλκοόλ και γαλακτικού οξέος– στο αίμα, σε πραγματικό χρόνο. H νέα συσκευή λειτουργεί ως ένα «πλήρες εργαστήριο στο δέρμα», δήλωσε ο Τζόζεφ Γουάνγκ, ένας από τους συγγραφείς της νέας μελέτης. Αυτή

Μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο (UCSD) ανέπτυξαν μια πρωτότυπη φορετή (wearable) συσκευή που μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα διάφορους δείκτες- γλυκόζη, επίπεδα αλκοόλ και γαλακτικού οξέος– στο αίμα, σε πραγματικό χρόνο.

H νέα συσκευή λειτουργεί ως ένα «πλήρες εργαστήριο στο δέρμα», δήλωσε ο Τζόζεφ Γουάνγκ, ένας από τους συγγραφείς της νέας μελέτης. Αυτή η καινοτομία μπορεί να επιτρέψει στους επιστήμονες να εξετάζουν μια ποικιλία παραγόντων ταυτόχρονα και πώς αυτοί σχετίζονται μεταξύ τους.

«Είναι σε θέση να μετρά συνεχώς πολλαπλούς βιοδείκτες ταυτόχρονα, επιτρέποντας στους χρήστες να παρακολουθούν την υγεία και την ευεξία τους καθώς εκτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες», εξήγησε ο επιστήμονας.

Πέντε εθελοντές φόρεσαν τη συσκευή καθώς γυμνάζονταν, έτρωγαν και έπιναν ένα ποτήρι κρασί. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες συνέκριναν τις μετρήσεις της συσκευής με αυτές που είχαν πραγματοποιήσει με τον παραδοσιακό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό. Οι μετρήσεις της συσκευής συμφωνούσαν με αυτές που έδωσαν οι παραδοσιακοί μετρητές των συγκεκριμένων δεικτών.

(Laboratory for Nanobioelectronics / UC San Diego)

Η μικρή συσκευή έχει το μέγεθος μιας στοίβας μικρών κερμάτων και κολλάει στο δέρμα με ένα επίθεμα από μικροσκοπικές βελόνες, καθεμία από τις οποίες έχει περίπου το ένα πέμπτο του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας. Αυτές οι βελόνες εισχωρούν πολύ ελαφρά στο δέρμα και ανιχνεύουν μόρια στο υγρό γύρω από τα κύτταρα. Η συσκευή χρησιμοποιεί αυτούς τους αισθητήρες για να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει στο σώμα του ατόμου που την φοράει και να τις στέλνει σε μια εφαρμογή για smartphone.

Το επίθεμα με μικροβελόνες είναι μιας χρήσης, μπορεί να αφαιρεθεί από την επαναχρησιμοποιήσιμη ηλεκτρονική θήκη και να πεταχτεί. Η συσκευή μπορεί να επαναφορτιστεί σε οποιαδήποτε βάση ασύρματης φόρτισης που χρησιμοποιείται για τηλέφωνα και έξυπνα ρολόγια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Biomedical Engineering».

ΠΗΓΗ: Independent

 

 

 

www.ertnews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν