Ροή ειδήσεων

Εξέταση αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο – Ελπίδες γεννά η τεχνολογία αιχμής από τη Βρετανία (video)

Η μεγαλύτερη στο κόσμο πιλοτική εφαρμογή της επαναστατικής εξέτασης που μπορεί να αλλάξει τους όρους της μάχης κατά του καρκίνου ξεκίνησε στη Βρετανία από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας. Πρόκειται για την εξέταση αίματος Galleri της εταιρείας Grail που παρατηρώντας το DNA στο αίμα των ασθενών μπορεί να ανιχνεύσει χημικές αλλαγές που συνοδεύουν καρκινικά κύτταρα από τουλάχιστον 50 τύπους καρκίνου πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων. Οι αλλαγές αυτές συχνά πληροφορούν σε ποιο όργανο του σώματος βρίσκεται ο καρκίνος.

Για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη μίλησε η Αμάντα Πρίτσαρντ, Γενική Διευθύντρια του NHS:  «Μας επιτρέπει, ελπίζουμε, να εντοπίσουμε καρκίνους σε πολύ πρώιμο στάδιο όταν οι ασθενείς έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα για ταχύτερη αποθεραπεία και η θεραπεία τους είναι πολύ πιο εύκολη».

Από την πλευρά του, ο Σάιμον Στίβενς, αξιωματούχους του Εθνικού Συστήματος Υγείας NHS τονισε: «Για κάποιους καρκίνους όπως των ωοθηκών και του παγκρέατος δεν υπάρχει πρόωρη διάγνωση για αυτό θέλουμε να είμαστε από τα πρώτα συστήματα υγείας που θα διαπιστώσουμε αν αυτή η απλή εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίσει αυτούς τους καρκίνους, τότε που η θεραπεία θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας ξεκίνησε ήδη τη στρατολόγηση εθελοντών με στόχο τα 140.000 άτομα από 8 περιφέρειες της Αγγλίας ώστε να διαπιστωθεί η αξιοπιστία της εξέτασης».

Εάν η πιλοτική εφαρμογή επιτύχει, μέχρι το 2025 θα εφαρμοστεί σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Πλέον μακροπρόθεσμη δέσμευση του συστήματος είναι η διάγνωση του 75% των καρκίνων στα πρώτα δύο στάδια της νόσου οπότε οι πιθανότητες επιβίωσης είναι από 5 έως 10 φορές μεγαλύτερες.

www.ertnews.gr

Check Also

To συνέδριο Health World 2021, στις 25 & 26 Οκτωβρίου στην Αθήνα

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημιούργησε το micro site www.amna.gr/healthworld2021 για την καλύτερη κάλυψη της διοργάνωσης Health World …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *