Εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα: Η Pfizer και η BioNTech επεκτείνουν τη χρήση του mRNA

Εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα: Η Pfizer και η BioNTech επεκτείνουν τη χρήση του mRNA

Μετά την τεράστια επιτυχία με το εμβόλιο Covid, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Biontech και ο αμερικανός εταίρος της Pfizer επεκτείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα των εμβολίων με ένα άλλο ερευνητικό έργο: Μαζί θέλουν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο βασισμένο στο mRNA κατά του έρπητα ζωστήρα (έρπητα ζωστήρα). Οι πρώτες κλινικές μελέτες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το

Μετά την τεράστια επιτυχία με το εμβόλιο Covid, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Biontech και ο αμερικανός εταίρος της Pfizer επεκτείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα των εμβολίων με ένα άλλο ερευνητικό έργο: Μαζί θέλουν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο βασισμένο στο mRNA κατά του έρπητα ζωστήρα (έρπητα ζωστήρα). Οι πρώτες κλινικές μελέτες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Είναι το τρίτο εμβόλιο για το οποίο συνεργάζονται οι δύο εταιρείες. Εκτός από τις δραστηριότητές τους στον τομέα του Covid-19, η Biontech και η Pfizer εργάζονται ήδη για την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου κατά της γρίπης. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές ξεκίνησαν στην Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2021. Εξάλλου η Pfizer έχει ήδη ξεκινήσει να παρασκευάζει ειδικό εμβόλιο για την μετάλλαξη Όμικρον. Όπως διευκρίνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά “μπορεί να μην χρειαστεί να διατεθεί, καθώς τα σημερινά εμβόλια είναι ισχυρά απέναντι στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού αλλά παράλληλα εμφανίστηκε βέβαιος για την μεγάλη αποτελεσματικότητα του”.

Συνολικά, η παραγωγή τεσσάρων δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων Covid έχει προγραμματιστεί για το τρέχον έτος. Επιπλέον, η Biontech εργάζεται μόνη της και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates για εμβόλια κατά του HIV, της ελονοσίας, της φυματίωσης και άλλων ασθενειών.

Στο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα, οι δύο εταιρείες θέλουν επίσης να χρησιμοποιήσουν την υψηλή ευελιξία της τεχνολογίας mRNA της Biontech και να το συνδυάσουν με την τεχνογνωσία της Pfizer στον εντοπισμό αντιγόνων. Τα αντιγόνα είναι μοριακές δομές που ελέγχονται από αντισώματα και κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και επομένως χρησιμεύουν ως σημαντικά σημεία εκκίνησης για την ανάπτυξη εμβολίων.

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο mRNA με ευνοϊκό προφίλ κινδύνου και υψηλή αποτελεσματικότητα, το οποίο ταυτόχρονα είναι ευκολότερο να κλιμακωθεί στην κατασκευή του προκειμένου να επιτραπεί η παγκόσμια πρόσβαση», εξήγησε ο επικεφαλής της Biontech, Ugur Sahin.

Ο επικεφαλής έρευνας της Pfizer, Mikael Dolsten, περιγράφει τη νέα συμφωνία ως τη συνέχεια του κοινού ταξιδιού στην ανάπτυξη εμβολίων. «Αναπτύσσουμε συνεχώς την τεχνολογία mRNA και έτσι αντιμετωπίζουμε μια άλλη πρόκληση για την υγεία που είναι ώριμη για επιστημονικές καινοτομίες. Αυτό υποστηρίζεται από το πρωτοκλασάτο δίκτυο παραγωγής μας», λέει ο Dolsten.

Με το νέο τους έργο, οι δύο εταιρείες στοχεύουν σε μια αγορά για εμβόλια κατά του έρπητα ζωστήρα που εκτιμάται επί του παρόντος σε περίπου τρία δισεκατομμύρια δολάρια. Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια επώδυνη μολυσματική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Οι αρχικές λοιμώξεις από τον ιό αυτό εκδηλώνονται ως ανεμοβλογιά.

Πηγή: Handelsblatt

www.ertnews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν