Ελπίδα για χιλιάδες άνδρες που παλεύουν με τον καρκίνο του προστάτη

Ελπίδα για χιλιάδες άνδρες που παλεύουν με τον καρκίνο του προστάτη

Μια «εξαιρετικά συναρπαστική» ανακάλυψη ενός πειραματικού φαρμάκου που μπορεί να συρρικνώσει τους όγκους κατά 30% και να παρατείνει τη ζωή. Ένα νέο φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή χιλιάδων ανδρών. Περίπου 12.000 άνδρες ετησίως με επιθετικό καρκίνο του προστάτη φτάνουν σε ένα σημείο όπου τα συνήθη φάρμακα δεν λειτουργούν

Μια «εξαιρετικά συναρπαστική» ανακάλυψη ενός πειραματικού φαρμάκου που μπορεί να συρρικνώσει τους όγκους κατά 30% και να παρατείνει τη ζωή.

Ένα νέο φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή χιλιάδων ανδρών.

Περίπου 12.000 άνδρες ετησίως με επιθετικό καρκίνο του προστάτη φτάνουν σε ένα σημείο όπου τα συνήθη φάρμακα δεν λειτουργούν πλέον γι’ αυτούς.

Τώρα οι επιστήμονες έχουν βρει μια θεραπεία για αυτούς τους άνδρες, η οποία θα μπορούσε να συρρικνώσει τους όγκους κατά περισσότερο από 30%, σύμφωνα με μια μελέτη που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Πολλοί άνδρες με καρκίνο του προστάτη λαμβάνουν χάπια όπως η ενζαλουταμίδη, τα οποία εμποδίζουν την τεστοστερόνη στο σώμα τους να βοηθήσει την ανάπτυξη των όγκων.

Όμως. ο επιθετικός καρκίνος του προστάτη βρίσκει ένα «σχέδιο Β» και αντικαθιστά την τεστοστερόνη με άλλο είδος καυσίμου, οπότε τα φάρμακα σταματούν να λειτουργούν.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι αυτό το καύσιμο του σχεδίου Β είναι τα λευκά αιμοσφαίρια – τα οποία καταλαμβάνονται από τους όγκους για να τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν.

Ένα πειραματικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για να σταματήσει τους όγκους να καταλαμβάνουν τα λευκά αιμοσφαίρια χορηγήθηκε σε 21 άνδρες με επιθετικό, προχωρημένο καρκίνο του προστάτη.

Μεταξύ των εθελοντών, ένας άνδρας είδε τους όγκους στον προστάτη του να συρρικνώνονται κατά περισσότερο από 30%.

Η θεραπεία έδειξε σημάδια δράσης σε πέντε από τους άνδρες, οι οποίοι είχαν όλοι ανίατο καρκίνο του προστάτη, αλλά επέζησαν για περισσότερο από έξι μήνες χωρίς ο καρκίνος τους να εξελιχθεί μετά τη λήψη της θεραπείας.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να προσλάβουν περισσότερους άνδρες για να διαπιστώσουν πόσο ακριβώς επιπλέον χρόνο με τις οικογένειές τους θα μπορούσε να δώσει η θεραπεία στους ασθενείς με επιθετικό καρκίνο του προστάτη.

Αφού διαπίστωσαν ότι το πειραματικό φάρμακο βοήθησε μόνο το ένα τέταρτο των ανδρών, ίσως επειδή τα λευκά αιμοσφαίρια ορισμένων ανθρώπων είναι γενετικά διαφορετικά και πιο δύσκολο να στοχευθούν, οι επιστήμονες εργάζονται επίσης σε μια καλύτερη έκδοση του φαρμάκου.

Ελπίζουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με άλλους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο οποίος μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια ως εφεδρικό καύσιμο αντί για οιστρογόνα, με αποτέλεσμα τα συνήθη φάρμακα να σταματούν να δρουν.

Ο καθηγητής Γιόχαν Ντε Μπόνο, επικεφαλής της έρευνας από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου και το Royal Marsden NHS, δήλωσε: «Η έρευνα αυτή αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι η στόχευση των μυελοειδών κυττάρων αντί των ίδιων των καρκινικών κυττάρων μπορεί να συρρικνώσει τους όγκους και να ωφελήσει τους ασθενείς.

«Αυτό είναι εξαιρετικά συναρπαστικό και υποδηλώνει ότι έχουμε έναν εντελώς νέο τρόπο θεραπείας του καρκίνου του προστάτη στον ορίζοντα».

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, έρχεται περισσότερο από μια δεκαετία αφότου οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνδρες με επιθετικό καρκίνο του προστάτη είχαν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων ανοσοποιητικών κυττάρων στο αίμα τους.

Αυτά τα κύτταρα, που ονομάζονται μυελοειδή λευκά αιμοσφαίρια και παράγονται στο μυελό των οστών, χρησιμοποιούνται κανονικά για την καταπολέμηση των λοιμώξεων ή την επούλωση των πληγών.

Ωστόσο, ο καρκίνος του προστάτη μπορεί προφανώς να τα κάνει να αλλάξουν εντελώς τη συμπεριφορά τους – έτσι ώστε να εισέρχονται στους όγκους για να τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν.

Αφού βρήκαν αυτό το εναλλακτικό καύσιμο για τον καρκίνο του προστάτη και ότι μπορούσαν να το μπλοκάρουν σε ποντίκια, οι επιστήμονες δοκίμασαν το πειραματικό τους φάρμακο, που ονομάζεται AZD5069, σε ανθρώπους.

Το φάρμακο εμποδίζει τα λευκά αιμοσφαίρια να εισέλθουν στους όγκους του προστάτη, μπλοκάροντας την «πόρτα» στην επιφάνειά τους, η οποία στοχεύεται από χημικά σήματα από τους όγκους.

Στους πέντε άνδρες που ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία, ο ένας είδε τον όγκο του να συρρικνώνεται, ενώ οι υπόλοιποι φάνηκε ότι σταμάτησαν τον καρκίνο τους στην πορεία του.

Αφού έλαβαν AZD5069, σε συνδυασμό με ενζαλουταμίδη, για να εμποδίσουν την τεστοστερόνη να τροφοδοτήσει τον καρκίνο τους, οι άνδρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα καρκινικών κυττάρων στο αίμα τους και χαμηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται PSA και η οποία είναι αυξημένη στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη.

Ο Δρ Μάθιου Χομπς, διευθυντής έρευνας της εταιρείας Prostate Cancer UK, η οποία συγχρηματοδότησε την έρευνα μαζί με το Cancer Research UK, δήλωσε: «Είμαι εξαιρετικά ενθουσιασμένος από αυτά τα αποτελέσματα και περήφανος που χρηματοδοτούμε μια τόσο επαναστατική έρευνα».

«Τώρα θέλουμε να δούμε φαρμακευτικές εταιρείες να συνεργάζονται με ερευνητές για να αναπτύξουν νέα φάρμακα με βάση αυτά που μάθαμε και να τα δοκιμάσουν σε μεγαλύτερες δοκιμές – μετατρέποντας την έρευνα σε πραγματικότητα για τους άνδρες».

Πηγή: dailymail.co.uk/health

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos