Ροή ειδήσεων

Εκμυστηρεύσεις Αλέξη: Φοβάται τις εκλογές του 2021 και σκέφτεται νέο κόμμα

O φόβος που υπάρχει στο στρατόπεδο του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη του παρόντος έτους δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτόν να γίνουν εκλογές του χρόνου το 2021 όπου, σύμφωνα με το καλό σενάριο, θα έχει αποφευχθεί η μεγάλη κρίση, η ανάπτυξη θα έχει εκτοξευθεί στο 8% και θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα της αναπτυξιακής πορείας που είχε πάρει η χώρα μέχρι την κρίση της πανδημίας.

Του Σωτήρη Πίκουλα (sotirispikoulas@gmail.com)

Ο Αλέξης Τσίπρας τον τελευταίο καιρό εκμυστηρεύτηκε σε στενό του γηραιότερο συνομιλητή τον φόβο του να πάει ο Κυριάκος σε εκλογές, όχι μέσα στο 2020 αλλά το 2021 την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Μέσα από την συζήτηση των δύο ανδρών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε τις σοβαρές επιφυλάξεις για το πολιτικό του μέλλον εάν πραγματοποιηθούν εκλογές το 2021 και ο Μητσοτάκης τις κερδίσει με μεγάλο σκορ. «Θα είναι μία νέα πολιτική ήττα που θα σηκώνει και θα δικαιολογεί την παραίτησή μου» φέρεται να είπε στον φίλο και συνοδοιπόρο του εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε με τον συνομιλητή του και το τι θα επακολουθήσει της παραίτησής του σε μία περίπτωση πολιτικής του ήττας το 2021. Ο ίδιος θεώρησε ότι οι αριστερές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και οι 53 με προεξάρχοντες τον Φίλη, Σκουρλέτη κ.ά. θα θελήσουν να στηριχθούν σε ένα νέο πρόσωπο για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότατα αυτός θα είναι ο Γιώργος Χαρίτσης, ο οποίος έχει εισέλθει δυναμικά στο παιχνίδι της εσωκομματικής εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επόμενη κίνηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα είναι να παραιτηθεί και από το κόμμα, να κατηγορήσει τους αντιπάλους του ότι δεν άφησαν το κόμμα να εξελιχθεί σε ένα κόμμα σοσιαλοδημοκρατίας άρα και ευρείας απήχησης και ότι παρέμειναν στα στεγανά των αριστερών τάσεων. Αλλωστε, γνωρίζει καλά ότι κανένα ως τώρα πρόσωπο από τα προβεβλημένα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της αρχηγίας του κόμματος και να αντέξει να το οδηγήσει σε εκλογική μάχη και μάλιστα νικηφόρα.

Η απεμπλοκή, λοιπόν, του Αλέξη Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον ίδιον, θα είναι μοιραία αν θέλει να προστατέψει το πολιτικό του μέλλον. Η δημιουργία ενός νέου σοσιαλιστικού κόμματος θα είναι μονόδρομος. Μέχρι τότε, άλλωστε, όπως πιστεύει ο ίδιος και πολλοί ακόμα, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα έχει εξατμιστεί. Ειδικά σε επόμενη εκλογική διαδικασία, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα είναι ανέτοιμο να εκφράσει την θεσμική αντιπολιτευτική του πρόταση και κυρίως, να σταθεί απέναντι σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσει όλες τις δυνάμεις του να μην ξεκληριστεί…

Το νέο κόμμα για τον Αλέξη θα είναι πλέον απαλλαγμένο από ιδεοληψίες μικρών μειοψηφιών και θα ενώνει την δημοκρατική αριστερά με την σοσιαλοδημοκρατία. Σε όρους ελληνικής πολιτικής θα ξεκινάει από τον πάλαι ποτέ Συνασπισμό, θα προσελκύει όλη την ομάδα Τσίπρα (Φλαμπουράρη, Δούρου, Αχτσιόγλου κ.ά.) και θα καταλήγει στην ομάδα του Γιώργου Παπανδρέου – που ούτως ή άλλως έχει πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Και το κυριότερο: Θα μπορεί να κάνει κουμάντο χωρίς να λογοδοτεί σε ομάδες και άλλες φράξιες ή διαφόρους επίδοξους αρχηγούς. Ενδεχομένως, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει και τάσεις συσπείρωσης δυνάμεων ακόμα πιο ακραίων από τον τωρινό ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις σκέψεις του Αλέξη, μία τέτοια κατάσταση μπορεί να ενδυναμώσει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και άλλα κόμματα όπως π.χ. το ΚΚΕ.

Οι πολιτικές συνθήκες έχουν αλλάξει

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ενδεχόμενο της νέας πολιτικής περιπέτειας του Αλέξη Τσίπρα επικροτεί και η γυναίκα του Μπέτυ Μπαζιάνα που θεωρεί, όπως επίσης και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ότι η πολιτική ενηλικίωσή του περνάει από την δημιουργία ενός νέου φορέα. Όπως εξηγεί, μάλιστα, ο κ. Φλαμπουράρης οι πολιτικές συνθήκες έχουν αλλάξει, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την επαφή του με τον κόσμο και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να «πουλήσει» την πολιτική προσωπικότητά του μέσα σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον και απέναντι σε έναν πολύ δυνατό επικοινωνιακό παίκτη, όπως είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι εκμυστηρεύσεις του Αλέξη Τσίπρα για τον φόβο εκλογών το 2021, εξηγούν την θέλησή του, όπως αυτή εκφράστηκε πρόσφατα στο δημόσιο λόγο, να πάμε σε εθνικές εκλογές. Εξηγούν και την σκληρή αντιπολιτευτική του πολιτική απέναντι σε υπουργούς και απέναντι στον ίδιο τον πρωθυπουργό με κυρίαρχες θεματικές την ύφεση και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Στο μυαλό του, είναι να προκαλέσει τον πρωθυπουργό να τις κάνει. Σε μία τέτοια εξέλιξη και με δεδομένη την ήττα του κανένας δεν θα τον κατηγορήσει σε τέτοιον βαθμό που θα τον αμφισβητήσει καίρια. Έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από την εκλογή της Ν.Δ. στην εξουσία και δεν υπάρχει σαφής φθορά. Αν, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρήσει τα παρόντα ποσοστά και του χρόνου τέτοιο καιρό, πλέον ο Αλέξης Τσίπρας θα αμφισβητηθεί για ανικανότητα να κερδίσει τον αντίπαλό του…

Check Also

ΣΥΡΙΖΑ: 60 βουλευτές ζητούν να ανάψει το “πράσινο φως” για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Την ανάγκη ενσωμάτωσης των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπευτική στρατηγική της χώρας, μετά τη σχετική γνωμοδότηση …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *