Ροή ειδήσεων

Ειδικά Δικαστήρια όπως το ’89 και στο βάθος… εκλογές

Οξύτητα που θυμίζει εποχές 89 και 93 ζει αυτές τις ημέρες το πολιτικό σκηνικό της χώρας και οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές αναρωτιούνται ποια θα είναι η κατάληξη από την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Γράφει ο Περικλής Σωτηρίου

Μετά την δημοσιότητα που «τεχνηέντως» πήρε η λίστα Πέτσα για τα ΜΜΕ που επιδοτήθηκαν ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση να επιμένει να πάρει θέση ο Αλέξης Τσίπρας όσον αφορά στις αποκαλύψεις από τα ηχητικά ντοκουμέντα του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, καθώς ο επιχειρηματίας αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και νέα στοιχεία σε βάρος πρώην κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παγίδα

Η πολιτική αντιπαράθεση «φούντωσε» από τα όσα διημείφθησαν δημόσια ανάμεσα στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τη Νέα Δημοκρατία. Η απορία πολλών είναι η εξής: Μα καλά θα πέσει η κυβέρνηση στην παγίδα να σύρει τον Αλέξη Τσίπρα στο Ειδικό Δικαστήριο; Η απάντηση είναι ήδη γνωστή. Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να θίξει άμεσα τον Αλέξη Τσίπρα αλλά έμμεσα, καθώς ο Νίκος Παππάς υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού. Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα υπάρξει διεύρυνση κατηγορητηρίου για τον Νίκο Παππά αλλά τα μέχρι τώρα δεδομένα λένε ότι υπάρχουν ισχυρά ενδεχόμενα, το πόρισμα της Προανακριτικής να δείξει Ειδικό Δικαστήριο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Όπως γίνεται κατανοητό, η πολιτική μπαίνει σε μία τροχιά ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών μεταξύ των δύο κομμάτων χωρίς σαφή κατάληξη αλλά με μοναδικό «χαμένο» αυτήν τη στιγμή τον Αλέξη Τσίπρα που βρίσκεται σε έναν στενό κλοιό αντιπαραθέσεων. Για παράδειγμα, δέχεται πάρα πολλές πιέσεις από τους 53 να αποκηρύξει τον Νίκο Παππά. Όπως, επίσης, είχε δεχθεί μεγάλη κριτική από στελέχη του κόμματος για το τηλεοπτικό σποτ που επιτίθεντο στους δημοσιογράφους. Ακόμα και για την λίστα Πέτσα, στην οποία φαινομενικά ορθώς ζητάει να δημοσιευτούν τα ποσά, αξίζει να ειπωθεί ότι τα παραδοσιακά δημοσιογραφικά μαγαζιά της κεντροαριστεράς επιδοτήθηκαν κανονικά.

Το άνοιγμα της υπόθεσης Παππά ήταν το αντανακλαστικό της κυβέρνησης μπροστά στην ατζέντα που ήθελε να θέσει η αξιωματική αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα: λίστα Πέτσα, εποχικοί, ύφεση, τουρισμός και ανεργία αλλά από εδώ και πέρα στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας θα μπει το πόρισμα της Προανακριτικής και οι διώξεις που αυτό θα έχει.

Χαλί… για εκλογές

Τα πολιτικά δεδομένα που σχηματίζονται από δω και πέρα, δείχνουν ότι η αντιπαράθεση που θα προκύψει ενδεχομένως να στρώσει το χαλί ακόμα και σε εκλογική αναμέτρηση. Σε μία τέτοια περίπτωση ο λαός θα δώσει την απάντησή του και θα «καταδικάσει» αυτούς που θεωρεί υπεύθυνους για τα σκάνδαλα. Παρ’ όλο που ο πρωθυπουργός έχει «κλείσει» το θέμα των πρόωρων εκλογών κανένας δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις και το κλίμα που θα ακολουθήσει. Άλλωστε, και πριν λίγο καιρό άνοιξε θέμα ανασχηματισμού αλλά αργότερα αναγκάστηκε να το μεταθέσει για πολύ αργότερα. Οπότε, τα δεδομένα αλλάζουν και αλλάζουν και οι πολιτικές αποφάσεις.

Πολλοί διαβλέπουν ότι εάν οδηγηθούμε σε ένα νέο ’89 οι εκλογές θα έρθουν από μόνες τους και θα είναι και αίτημα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Το σενάριο αυτό, προς στιγμήν ευνοεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη που χωρίς να έχει έρθει με ατζέντα «κάθαρσης» έχει ξεκινήσει να ξηλώνει το πουλόβερ της μεθόδευσης Νοβάρτις και της υπόθεσης Μιωνή. Οι εκλογές τον Σεπτέμβριο έχουν έρθει πολλές φορές στο μυαλό του πρωθυπουργού κυρίως για λόγους στρατηγικής. Ξέρει πως εάν γίνουν, τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν πολύ δύσκολα. Κυρίως για τον ίδιον τον Αλέξη Τσίπρα που σε μία νέα εκλογική ήττα θα πρέπει να παραιτηθεί και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει σε μία μεγάλη πολιτική περιπέτεια με αρνητικά αποτελέσματα. Ωστόσο, πάντοτε έβαζε πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας αλλά και την θέληση της πλειονότητας του κόσμου που δεν «άντεχε» νέες εκλογές και ζητούσε μεταρρυθμίσεις. Τα πράγματα, όμως, τώρα είναι διαφορετικά. Η συζήτηση για τα σκάνδαλα ένθεν κακείθεν και η όξυνση της πολιτικής κόντρας λύνεται με έναν τρόπο, με τις εκλογές.

Με το βλέμμα στην πειθώ

Το επόμενο διάστημα, στην ΝΔ εκτιμούν ότι επειδή ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να αποφύγει τις εκλογές θα θελήσει να καλύψει τους εμπλεκομένους Παπαγγελόπουλο – Παππά και θα προσπαθήσει να «σύρει» και τον εαυτό του σε αυτή την υπόθεση. Ο σκοπός του είναι να πείσει, ως άλλος Ανδρέας Παπανδρέου, ότι έχει υποστεί πολιτική δίωξη και έτσι να δημιουργήσει τις συνθήκες συμπάθειας και «αγιοποίησης» του πολιτικού του προφίλ. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα του κάνει το χατίρι: Δεν πρόκειται να τον σύρει σε Ειδικό Δικαστήριο…

Check Also

ΣΥΡΙΖΑ: 60 βουλευτές ζητούν να ανάψει το “πράσινο φως” για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Την ανάγκη ενσωμάτωσης των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπευτική στρατηγική της χώρας, μετά τη σχετική γνωμοδότηση …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *