Δικηγόροι, γιατροί και μέλη παρεκκλησιαστικών οργανώσεων στο στόχαστρο του Εισαγγελέα για το κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού

Δικηγόροι, γιατροί και μέλη παρεκκλησιαστικών οργανώσεων στο στόχαστρο του Εισαγγελέα για το κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, που έχουν πάρει μορφή… πανδημίας. Για το θέμα έχουν διαταχθεί εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα, ενώ προ των πυλών βρίσκονται εισαγγελικές παρεμβάσεις καθώς όλες οι ενδείξεις οδηγούν στην ύπαρξη οργανωμένων κυκλωμάτων. Ήδη, το πρωΐ ο υπουργός  Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, που έχουν πάρει μορφή… πανδημίας. Για το θέμα έχουν διαταχθεί εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα, ενώ προ των πυλών βρίσκονται εισαγγελικές παρεμβάσεις καθώς όλες οι ενδείξεις οδηγούν στην ύπαρξη οργανωμένων κυκλωμάτων.

Ήδη, το πρωΐ ο υπουργός  Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Υποστράτηγο Ηλία Κοσσυβάκη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε την ταχύτατη, αποτελεσματική και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης των πλαστών δικαιολογητικών εμβολιασμού.

Πλαστά πιστοποιητικά: Ποιους ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές

Σε αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου προχώρησε ήδη το υπουργείο Υγείας. Με τροπολογία που ψηφίστηκε προβλέπονται βαριές καμπάνες και σοβαρά διοικητικά πρόστιμα σε αυτούς που εμφανίζουν πλαστά πιστοποιητικά, ή σε ανεμβολίαστους ιδιώτες γιατρούς που επιχειρούν να ξεγελάσουν το σύστημα.

Κατηγορηματικός για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών για όσους εμπλέκονται με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού εμφανίστηκε με ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Τα «μαϊμού» πιστοποιητικά εμβολιασμού συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Έδωσα εντολή στους διοικητές των ΥΠΕ για συνεχείς ελέγχους και όπου εντοπίσουν περιστατικά η διαδρομή είναι εισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα».

Η αρχή των αποκαλύψεων έγινε από τον Παλαμά Καρδίτσας όπου εμφανίστηκαν δεκάδες πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ενώ στη συνέχεια οι καταγγελίες πήραν μορφή χιονοστιβάδας και για ανάλογα περιστατικά σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ήδη, στο στόχαστρο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) έχουν μπει 10 εμβολιαστικά κέντρα για τυχόν έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της ανεξάρτητης Αρχής, Άγγελος Μπίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ

Όπως ανέφερε, πέραν των τριών συγκεκριμένων περιπτώσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (Κέντρο Υγείας Παλαμά, «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης κ.α.), σε εξέλιξη βρίσκονται και έλεγχοι σε 10 κέντρα εμβολιασμού, όπου χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα παράβασης, υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις που υποκρύπτουν ένα σχήμα απάτης».

Διευκρίνισε ότι η ΕΑΔ επεμβαίνει προληπτικά προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα, προχωρώντας σε διασταυρώσεις στοιχείων, όπως π.χ. σε ποια εμβολιαστικά κέντρα υπάρχουν καταχωρήσεις πολύ αργά το βράδυ ή εμφανίζουν μεγάλη αυξομείωση στον αριθμό των εμβολιασμών.

Για την περίπτωση του Κέντρου Υγείας Παλαμά, είπε ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το ποια είναι τα 33 άτομα που έλαβαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και προειδοποίησε τους δημόσιους λειτουργούς αλλά και τους ιδιώτες που εμπλέκονται σε τέτοια σχήματα «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί οι κυρώσεις είναι πολύ βαριές και η ηθική απαξία της πράξης είναι τέτοια που θα υπάρξουν οριστικές παύσεις και οικονομικές κυρώσεις».

Ένορκη διοικητική εξέταση έχει διαταχθεί και από τη διοίκηση του νοσοκομείου Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης σχετικά με τέσσερις περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Πρόκειται για διοικητική υπάλληλο στο Γραφείο Κίνησης, η οποία φέρεται να έχει συγγένεια με τη διοικητική υπάλληλο στο Κέντρο Υγείας Παλαμά που έδινε πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, αλλά και τρεις νοσηλεύτριες.

Οι τρεις νοσηλεύτριες που εργάζονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παραδέχτηκαν χθες το πρωί στον διοικητή του νοσοκομείου ότι δεν έχουν εμβολιαστεί και πώς προσκόμισαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τρεις εργαζόμενες του νοσοκομείου θα τεθούν σε αναστολή.

Ταυτόχρονα, εξετάζονται τα πιστοποιητικά τριών υγειονομικών από το νοσοκομείο «Μαμάτσειο» της Κοζάνης, οι οποίοι, επίσης, φέρονται να έχουν προχωρήσει σε παραχάραξη της διαδικασίας, με τη βοήθεια της ίδιας υπαλλήλου.

Πώς δρουν τα κυκλώματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, η ΕΑΔ έχει αλιεύσει συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για μέλη ομάδων αντιεμβολιαστών, που δρουν συντεταγμένα και με συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Ανάμεσά τους υπάρχουν δικηγόροι, γιατροί, μέλη παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, αλλά και ακροδεξιά στοιχεία. Επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των social media και από εκεί δίνουν κατευθύνσεις ή “βοήθεια” στα μέλη τους. Τον τελευταίο μήνα μάλιστα εντατικοποίησαν τη δράση τους προκειμένου να διεισδύσουν στο εμβολιαστικό σύστημα και να βρουν τους “αδύναμους κρίκους” της αλυσίδας.

Ο εισαγγελέας μέσω του υπουργείου Υγείας αναζητά τώρα στοιχεία από τους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας, τα διοικητικά συμβούλια των οποίων έχουν λάβει πλήθος μηνυτήριων καταγγελιών από τους “γνωστούς – άγνωστους” δικηγόρους των αντιεμβολιαστών.

Από τα εξώδικα αυτά, τα οποία έχουν κοινοποιηθεί σε πολλές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, θα προσπαθήσουν να διασταυρώσουν τα στοιχεία για να καταλήξουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Σάλος στην Πάτρα με αντιεμβολιαστές

Στην ύπαρξη συγκεκριμένης αντιεμβολιαστικής ομάδας καταλήγει μέσα από τις καταγγελίες που έχει λάβει στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και η αντιπρόεδρος του συλλόγου, Άννα Μαστοράκου. Τις επόμενες μέρες μάλιστα θα καταθέσει υπόμνημα στον εισαγγελέα ο οποίος την κάλεσε, με τα στοιχεία που έχει συλλέξει μέχρι σήμερα.

Όπως λέει στο iatropedia.gr, σε συνέχεια των καταγγελιών που έχει κάνει όλες τις προηγούμενες ημέρες, οι αντιεμβολιαστές είναι οργανωμένο κύκλωμα, που έχει συγκεκριμένους πυλώνες δράσης.

Από τη μία σύμφωνα με την ίδια, η ομάδα των αντιεμβολιαστών έκανε έρευνες σε όλη την Ελλάδα για να βρει τα κενά του συστήματος, δηλαδή υγειονομικούς “ευάλωτους” σε πιέσεις για την έκδοση πλαστών βεβαιώσεων. Ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα, το κύκλωμα βολιδοσκοπούσε γιατρούς με τηλέφωνα -ανώνυμα ή με ψευδώνυμα-, αναζητώντας πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης! Πλαστά πιστοποιητικά: Ποιους ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές

«Πήγαιναν από γιατρό σε γιατρό σε όλη την Ελλάδα με πλήθος τηλεφωνημάτων, αναζητώντας «τρύπες» στο σύστημα. Δηλαδή πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης», λέει χαρακτηριστικά η Άννα Μαστοράκου και συνεχίζει: «Έκλειναν το ένα τηλέφωνο και έπαιρναν τον επόμενο γιατρό. Οπότε κατέγραφαν αν υπάρχουν “ευάλωτοι” σε κάθε περιοχή, γιατί έδρασαν παντού στην Ελλάδα».

Και από την άλλη, το κύκλωμα επιχειρεί «αντίσταση» στη νομοθεσία μέσω δικηγόρων, που παρέχουν νομική υποστήριξη στους αρνητές να μη δέχονται ιατρικές ή άλλες διαδικασίες που επιβάλλει ο νόμος για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Προσπάθησαν, δηλαδή, να δημιουργήσουν ένα “πρότυπο συμπεριφοράς”, όπως λέει η κα Μαστοράκου, που είναι πανομοιότυπο σε όλη την Ελλάδα και στηρίζεται στην άρνηση των εμβολίων και εν γένει του κορονοϊού.

«Δηλαδή, άρνηση εμβολιασμού, άρνηση στα rapid test από τη μύτη γιατί λένε πως οι μπατονέτες για τη λήψη του ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος προκαλούν καρκίνο, άρνηση στη διασωλήνωση, άρνηση στη μετάγγιση. Δηλαδή “δεν θέλω να μεταγγιστώ, γιατί μπορεί να μου χορηγηθεί αίμα εμβολιασμένου”, όπως έγινε πρόσφατα με γιατρό χειρουργό, που ο ασθενής που θα χειρουργούσε δεν ήθελε να λάβει αίμα από εμβολιασμένο σε πιθανή μετάγγιση», αναφέρει η ίδια.

Καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ: Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί εργάζονται κανονικά

Σοβαρές καταγγελίες έκανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, μιλώντας στο MEGA σχετικά με ανεμβολίαστους υγειονομικούς που παρά την αναστολή τους εργάζονται κανονικά.

«Άλλα νοσοκομεία τους ανεμβολίαστους δεν τους επιτρέπουν να περάσουν την είσοδο και σε άλλα εργάζονται κανονικά. Έχουν εκδοθεί τα φύλλα αναστολής εργασίας αλλά δεν τους έχουν επιδοθεί. Οι διοικητές κάνουν τα στραβά ματιά για να καλύπτουν κενά», σημειώνει.

Όπως τονίζει, οι συγκεκριμένοι υγειονομικοί που δουλεύουν παρά το γεγονός ότι είναι σε αναστολή, δε θα πληρωθούν για τις υπηρεσίες τους. Ο κ. Γιαννακός μάλιστα ονομάτισε τα νοσοκομεία τα οποία εξακολουθούν να απασχολούν ανεμβολίαστους εργαζομένους.

Μέχρι στιγμής, όπως είναι γνωστό, τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας, ο Άγιος Ανδρέας και το Ρίο, το ΔΑΦΝΙ και το ΝΙΜΤΣ απασχολούν ανεμβολίαστους εργαζομένους.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη ζητήσει την παραίτηση του διοικητή του ΝΙΜΤΣ, ο οποίος είναι και ο ίδιος ανεμβολίαστος και κυκλοφορεί κανονικά στους διαδρόμους του νοσοκομείου.

Κλείνοντας, ο Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρθηκε και στη νέα καταγγελία για εικονικούς εμβολιασμούς στην Ικαρία. Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, δύο εργαζόμενοι έχουν πλαστό πιστοποιητικό.

«Δύο, υποτίθεται, συνάδελφοι πήγαν να εμβολιαστούν αλλά δεν τους έγινε ποτέ ο εμβολιασμός. Δεν έχουν καμία θέση ανάμεσά μας», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σαντορίνη: Έβγαλαν αρνητικά rapid test σε ανύπαρκτους ασθενείς

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται μία υπόθεση με δύο τουρίστριες στο νοσοκομείο της Σαντορίνης που φαίνεται να είχαν λάβει βεβαίωση αρνητικού rapid test, που ήταν πλαστό.

Σύμφωνα με το MEGA γιατρός του νοσοκομείου καταγγέλλει ότι έχει εντοπίσει την έκδοση βεβαιώσεων αρνητικών τεστ ανθρώπων που δεν έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα του νοσοκομείου, ούτε τα δείγματά τους έχουν επεξεργαστεί στο μικροβιολογικό τμήμα. Με επιστολή που απέστειλε στις 3 Αυγούστου η γιατρός ενημέρωσε τη διοίκηση του νοσοκομείου Σαντορίνης ότι στις βεβαιώσεις που διαθέτουν το λογότυπο του νοσοκομείου, αναγράφεται ότι η δειγματοληψία έχει γίνει στις 20:30 ενώ στο νοσοκομείο γίνονται μέχρι τις 15:00.

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Θήρας, Βαλεντίνα Δημητρίου, «στη Σαντορίνη στο νοσοκομείο έπεσε στην αντίληψή μας περιστατικό με δύο τουρίστριες που είχαν πάρει βεβαίωση αρνητικού rapid test που υποτίθεται ότι είχε φύγει από το νοσοκομείο. Είχε γίνει κάποιο λάθος στο όνομα στη βεβαίωση, και επικοινώνησαν με τη γραμματεία των επειγόντων, και από εκεί ξεκίνησε το όλο θέμα. Το θέμα είναι ποιος έχει κάνει το τεστ, και από πού έχει χορηγηθεί η βεβαίωση».

«Έγινε ΕΔΕ και αναμένουμε το πόρισμα. Είχε τη σφραγίδα του νοσοκομείου η βεβαίωση. Οι βεβαιώσεις στάλθηκαν από ένα mail με το όνομα του νοσοκομείου μπροστά», πρόσθεσε η ίδια.

Πρόεδρος ΠΙΣ: Πρέπει να κινηθούμε προληπτικά

Μιλώντας στο iatropedia.gr για τη δράση του κυκλώματος, o πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, λέει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μια προσπάθεια και μια πίεση από κάποιους ανθρώπους είτε αποκτήσουν ψευδώς θετικά τεστ για συγκεκριμένη χρήση, ή ψευδώς αρνητικά τεστ για άλλη χρήση. Σαφώς έχουμε πολλαπλά μηνύματα από παντού, αλλά δεν τα έχουμε ονοματισμένα και στοιχειοθετημένα. Και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να κινηθούμε προληπτικά».

Οι προληπτικές ενέργειες αυτές που θα βοηθήσουν στη στεγανοποίηση και προστασία του συστήματος εμβολιασμών. «Για παράδειγμα καλό είναι, ένα άτομο το οποίο έχει υποχρέωση εμβολιασμού και δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή του και εμφανίζεται ξαφνικά με τεστ νόσησης, να υποχρεούται σε διασταύρωση του τεστ από δεύτερη δομή. Και μάλιστα με μοριακό τεστ, έτσι ώστε να υπάρχει σίγουρη διάγνωση, ότι είναι πράγματι θετικός. Γιατί κάποιοι θα επιχειρήσουν να αποφύγουν τον εμβολιασμό, επικαλούμενοι νόσο. Εφόσον έχουμε στοιχειοθετημένες καταγγελίες να είστε βέβαιη ότι ο πρώτος ο οποίος θα ενημερωθεί, θα είναι ο εισαγγελέας», σημειώνει. Πλαστά πιστοποιητικά: Ποιους ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος απαντά και στις αιχμές που έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες για την πιθανότητα να καταστεί ακόμη πιο διάτρητη η διαδικασία των εμβολιασμών, μέσω της εμπλοκής ιδιωτών γιατρών.

«Αυτό δεν είναι λογική σκέψη. Πρώτον στο μεγάλο σκάνδαλο του Παλαμά, δεν υπάρχει εμπλοκή γιατρού. Δεύτερον οι γιατροί τηρούν το νόμο και τη δεοντολογία, οπουδήποτε κι αν εργάζονται. Κι αυτός ο διαχωρισμός είναι αυθαίρετος και δεν τον δεχόμαστε. Τρίτον αν θέλει κανείς να το διασφαλίσει περαιτέρω, οι γιατροί οι οποίοι θα κληθούν να εκτελέσουν τους εμβολιασμούς θα είναι άνθρωποι οι οποίοι θα είναι εμβολιασμένοι οι ίδιοι -γιατί αλλιώς δεν επιτρέπεται να εκτελούν ιατρικές πράξεις- άρα αυτό διασφαλίζεται. Είναι άνθρωποι εμβολιασμένοι με τη θέλησή τους. Γιατί λοιπόν να υποθέσουμε ότι άνθρωποι οι οποίοι εμβολιάστηκαν με τη θέλησή τους θα προχωρήσουν σε μια τέτοια απατεωνιά μόνο και μόνο επειδή εργάζονται ιδιωτικά; Είναι αυθαίρετο και δεν είναι και καλόηθες ως σχόλιο από την πλευρά αυτών που το εκφράζουν, θα μου επιτρέψετε να πω», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Θα εξαντλήσουμε κάθε αυστηρότητα λέει ο Διοικητής της1ης ΥΠΕ

Στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια που περιλαμβάνει όλα τα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων της Αττικής δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία επώνυμη καταγγελία.

Ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτης Στάθης δηλώνει με έμφαση στο iatropedia.gr, ότι το υπουργείο Υγείας θα εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα. Με την παραμικρή καταγγελία, όπως λέει, δεν θα διατάξει ΕΔΕ, αλλά θα παραπέμψει την υπόθεση απευθείας στο τμήμα εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας.

«Αν υπάρξει κάποια καταγγελία παρόμοια για τα νοσοκομεία της Αττικής, θα καλέσω τις εσωτερικές υποθέσεις της αστυνομίας που είναι για όλο το Δημόσιο και θα τους στείλω κατηγορούμενους, όλους όσους εμπλέκονται. Δεν καθίσω να παίξω με τις ΕΔΕ και τις διοικητικές ποινές. Αν προκύψει τέτοιο θέμα, τους έχω όλους ενημερώσει και τα νοσοκομεία και τους επιστημονικά υπευθύνους: “Θα πάτε φυλακή!”. Τόσο απλά», καταλήγει.

ΒΙΝΤΕΟ: MEGA/OPENΠηγή

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν