Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε πώς πεθαίνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα στη νόσο Αλτσχάιμερ

Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε πώς πεθαίνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα στη νόσο Αλτσχάιμερ

Μια σημαντική ανακάλυψη στην έρευνα για τη νόσο Αλτσχάιμερ δίνει απάντηση σε ένα χρόνιο ερώτημα που απασχολεί τους ερευνητές εδώ και χρόνια. Επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν πώς πεθαίνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα στη νόσο Αλτσχάιμερ. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον εύρημα», δήλωσε στο BBC ο ερευνητής Μπαρτ

dementia-7817595_1280

Μια σημαντική ανακάλυψη στην έρευνα για τη νόσο Αλτσχάιμερ δίνει απάντηση σε ένα χρόνιο ερώτημα που απασχολεί τους ερευνητές εδώ και χρόνια. Επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν πώς πεθαίνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα στη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον εύρημα», δήλωσε στο BBC ο ερευνητής Μπαρτ Ντε Στρούπερ από το βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Άνοια.

«Για πρώτη φορά, έχουμε μια ένδειξη για το πώς και γιατί πεθαίνουν οι νευρώνες στη νόσο Αλτσχάιμερ. Υπήρχαν πολλές εικασίες εδώ και 30-40 χρόνια, αλλά κανείς δεν ήταν σε θέση να εντοπίσει τους μηχανισμούς», συμπλήρωσε ο ερευνητής.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η ασθένεια εξελίσσεται μέσω της νεκρόπτωσης – μιας μορφής κυτταρικού θανάτου. Η νεκρόπτωση είναι μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί συνήθως το σώμα μας για να καθαρίσει τα ανεπιθύμητα κύτταρα καθώς δημιουργούνται νέα. Τα άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ χάνουν εγκεφαλικά κύτταρα και εμφανίζουν συσσώρευση μη φυσιολογικών πρωτεϊνών που ονομάζονται αμυλοειδές και tau, γεγονός που οδηγεί στα συμπτώματα της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης. Το αμυλοειδές είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στον εγκέφαλο και στο σώμα μας, αλλά στη νόσο Αλτσχάιμερ σχηματίζει συσσωματώματα διαφορετικού μεγέθους που αργότερα γίνονται πλάκες στον εγκέφαλο. Μέχρι την πρόσφατη ανακάλυψη οι επιστήμονες δεν ήξεραν γιατί συμβαίνει αυτό.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το αμυλοειδές αρχίζει να συσσωρεύεται στους χώρους μεταξύ των νευρώνων, προκαλώντας φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της εσωτερικής χημείας. Καθώς συσσωρεύονται οι δέσμες του tau, τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να παράγουν μόρια Meg3 (Maternally Expressed Gene 3), τα οποία πυροδοτούν τη νεκρόπτωση. Τα εγκεφαλικά κύτταρα επιβίωσαν όταν η ομάδα κατάφερε να μπλοκάρει τα MEG3.

Ο Ντε Στρούπερ σημείωσε ότι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «εντελώς νέα γραμμή ανάπτυξης φαρμάκων».

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα ευρήματα αυτά αποτελούν ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνια για να εφαρμοστούν στην ιατρική.

Η πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Νευροεπιστημών, Τάρα Σπάιρς-Τζόουνς του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε στο BBC ότι η έρευνα αυτή «αντιμετωπίζει ένα από τα θεμελιώδη κενά στην έρευνα για τη νόσο Αλτσχάιμερ» και σημείωσε ότι «πρόκειται για συναρπαστικά αποτελέσματα και θα είναι σημαντικά για τον τομέα».

Διευκρίνισε όμως ότι «χρειάζονται πολλά βήματα» μέχρι το έργο αυτό να μπορέσει να βοηθήσει τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο.

ΠΗΓΗ: NY Post

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos