Διαδικασίες εξπρές στις απαλλοτριώσεις για να προχωρήσουν κρίσιμα έργα

Διαδικασίες εξπρές στις απαλλοτριώσεις για να προχωρήσουν κρίσιμα έργα

Η υπαγωγή πρόσθετων έργων, που χαρακτηρίζονται «γενικότερης σημασίας για την οικονομία», στο άρθρο 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων προκειμένου να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα, είναι ένα από τα θέματα που έχουν ενταχθεί στη σημερινή ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου. Με βάση τη νομοθεσία, η εισήγηση για την προσθήκη των έργων θα γίνει από τον υπουργό Υποδομών

Η υπαγωγή πρόσθετων έργων, που χαρακτηρίζονται «γενικότερης σημασίας για την οικονομία», στο άρθρο 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων προκειμένου να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα, είναι ένα από τα θέματα που έχουν ενταχθεί στη σημερινή ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου. Με βάση τη νομοθεσία, η εισήγηση για την προσθήκη των έργων θα γίνει από τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Καραμανλής είχε εισηγηθεί προ μηνών και είχε εγκριθεί από προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την υπαγωγή 17 έργων στο άρθρο 7Α.

Τότε ο υπουργός είχε υποστηρίξει πως η εν λόγω διαδικασία επιλέγεται, προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος των πολύπλοκων γραφειοκρατικών, αλλά και δικαστικών, διαδικασιών που απαιτούνται, όταν ακολουθείται η κλασική διαδικασία μιας απαλλοτρίωσης. Υπάρχουν «διαδικασίες που κρατούν μέχρι και 18 μήνες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν οι πιστώσεις από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις» είχε δηλώσει.

Σύμφωνα με το άρθρο 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων «προκειμένου να εκτελεστούν έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας είναι δυνατόν με ειδική απόφαση του Εφετείου, (…), να επιτρέπεται η πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης. Με την απόφαση διατάσσεται η αποβολή του ιδιοκτήτη νομέα ή κατόχου από το ακίνητο και η άμεση παράδοση αυτού». Προβλέπεται, πως ο αρμόδιος δικαστής υποχρεούται να προσδιορίσει δικάσιμο προς συζήτηση της αίτησης το αργότερο μέχρι την πρώτη εργάσιμη μετά την παρέλευση 20 ημερών από την ημέρα κατάθεσής του αιτήματος για ένταξη του έργου στο ειδικό καθεστώς απαλλοτρίωσης ενώ αναβολή της συζήτησης της αίτησης δεν επιτρέπεται. Η απόφαση εκδίδεται υποχρεωτικά εντός 1 μηνός από τη συζήτηση της αίτησης.

«Το δικαστήριο, παρέχοντας την άδεια, υποχρεώνει τον βαρυνόμενο με τη δαπάνη της απαλλοτρίωσης να καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, πριν από την κατάληψη του ακινήτου, εύλογο τμήμα της αποζημίωσης, που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 70% της κατά το οικείο σύστημα προσδιοριζόμενης αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, άλλως της εκτιμώμενης αποζημίωσης που έχει το ακίνητο κατά την ημέρα κατάθεσης της αίτησης. Η απόφαση του Εφετείου με την οποία παρέχεται η άδεια προσωρινής κατάληψης και καθορίζεται η εύλογη αποζημίωση δεν υπόκειται σε ένδικο μέσο και δεν παράγει δεδικασμένο ως προς τον καθορισμό του ύψους της πλήρους αποζημίωσης…».

Αν το δικαστήριο παράσχει την αιτηθείσα άδεια, «τότε η παράδοση του ακινήτου ενεργείται άμεσα από τη δημοσίευση της απόφασης και χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια, ο δε υπέρ ου υποχρεούται να ζητήσει τον προσωρινό ή οριστικό προσδιορισμό της αποζημίωσης σε 1 μήνα από την κοινοποίηση ή γνώση της απόφασης. Με την απόφαση του Εφετείου διατάσσεται ταυτόχρονα η αποβολή του κατόχου ιδιοκτήτη, νομέα ή από το ακίνητο, με τον όρο της κατάθεσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, (…), του ευλόγου τμήματος της αποζημίωσης. Η απόφαση δεν υπόκειται σε ένδικα μέσα.

Τα πρώτα έργα που είχαν ενταχθεί ήταν:

 1. Κατασκευή επαρχιακής οδού Καστοριάς – Πτολεμαϊδα: Τμήμα ρέμα Κώτουρη

2 και 3.  Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ. Σε δυο τμήματα στο Κλειδί – Πολύκαστρο – Εύζωνοι.

 1. Παράπλευρο οδικό δίκτυο και ανισόπεδοι κόμβοι στο τμήμα Χριστός- Κάτω Αμπέλια.
 2. Αποκατάσταση σε τμήμα «Λευκόπετρα – Βέροια».
 3. Βελτίωση στο τμήμα από Ανατολικό κόμβο Κομοτηνής έως είσοδο Ροδίτη Ν. Ροδόπης.
 4. Εθνική Οδός Σάμος – Καρλόβασι, τμήμα Αγ. Κωνσταντίνου
 5. Οδικός άξονας Καλλονής – Πέτρας (Α’ Φάση)
 6. Δρόμος παράκαμψης οικισμού Χαλκειούς.
 7. Ισόπεδος οδικός κόμβος σύνδεσης οδού Βόρειας παράκαμψης Μυτιλήνης με οδό Μυτιλήνης – Θέρμης.
 8. Παράκαμψη πόλεως Καρδίτσας
 9. Κατασκευή οδικού τμήματος της Ε.Ο. Λάρισας –Καρδίτσας από Ι/Κ Μεσοράχης έως Ι/Κ Ελευθερών
 10. Αποκατάσταση των ζημιών στις υφιστάμενες οδικές και σε λοιπές υποδομές από τον «Ιανό».
 11. Κατασκευή έργων ύδρευσης νομών Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας.
 12. Κατασκευή έργων ύδρευσης νήσου Λέσβου (Α’ Φάση φράγμα Τσικνιά).
 13. Ύδρευση Αμφιλοχίας.

17.Δίκτυα αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Σίφνου.

Powergame.grΠηγή

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν