Δεδομένα δορυφόρων τεκμηριώνουν την επίδραση του COVID-19 από το διάστημα

Δεδομένα δορυφόρων τεκμηριώνουν την επίδραση του COVID-19 από το διάστημα

Η NASA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και ο Οργανισμός Εξερεύνησης Αεροδιαστημικής της Ιαπωνίας (JAXA) παρακολουθούν τις επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία στην οικονομία και το περιβάλλον, αναλύοντας δορυφορικά δεδομένα.

Οι τρεις διαστημικές υπηρεσίες συγκέντρωσαν σχετικά δορυφορικά δεδομένα και δημιούργησαν τον Πίνακα Ελέγχου Παρατήρησης της Γης (COVID-19 Earth Observation Dashboard), ο οποίος είναι προσβάσιμος σε όλους. Ο πίνακας αυτός επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθήσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στα αεροδρόμια, τη ναυτιλία, τον αστικό φωτισμό και τη γεωργική παραγωγή σε διάφορα μέρη του κόσμου. Περιλαμβάνει επίσης δεδομένα σχετικά με τα αέρια του θερμοκηπίου, την ποιότητα του αέρα και του νερού.

«Η πανδημία δεν άφησε μόνο ένα συγκλονιστικό αριθμό ανθρώπινων δεινών. Είχε παγκόσμιο αντίκτυπο που θα μπορούσαμε να τεκμηριώσουμε από το διάστημα», δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστημών της Αποστολής της NASA. «Οι τρεις διαστημικοί φορείς συνειδητοποίησαν ότι αν συνδυάσουμε τις δυνάμεις μας, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα ισχυρό σύνολο αναλυτικών εργαλείων για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση».

Ο δορυφόρος ALA-2 της JAXA και ο δορυφόρος Sentinel-1 του ESA παρατήρησαν τη μάζα των πρόσφατα κατασκευασμένων αυτοκινήτων που σταθμεύουν σε ένα εργοστάσιο κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Πεκίνου. Τα γραφήματα στον πίνακα δείχνουν πώς η μάζα των ολοκαίνουργων αυτοκινήτων που στάθμευσαν εκεί, μειώθηκε το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020, μετά την εμφάνιση του κορονοϊού στην Κίνα. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων που παράγονται, αυξήθηκε και πάλι τον Απρίλιο.

Η NASA και ο ESA έχουν δημοσιεύσει χάρτες που τεκμηριώνουν την αλλαγή στο διοξείδιο του αζώτου που μολύνει τον αέρα της Κίνας, ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε καθώς τα εργοστάσια έκλεισαν, τα αεροπλάνα παρέμειναν στο έδαφος και οι άνθρωποι σταμάτησαν να μετακινούνται. Ο πίνακας περιλαμβάνει και τις αλλαγές στο διοξείδιο του αζώτου στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ινδία και την Κίνα.

Τα δεδομένα των διαστημικών οργανισμών δείχνουν ότι η ποσότητα των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου επίσης μειώθηκε καθώς η πανδημία επιβράδυνε τις οικονομίες. Αυτή η προσωρινή πτώση, ωστόσο, δεν ήταν αρκετά σημαντική για να σταματήσει η αύξηση της συνολικής ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καθώς φαίνεται να αυξάνεται στο Πεκίνο τον Απρίλιο με την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού, δήλωσε ο διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος της NASA Ken Jucks. Η ρύπανση του διοξειδίου του αζώτου ανέκαμψε επίσης στην Κίνα, σύμφωνα με τον Jucks.

Ο πίνακας θα συνεχίσει να ενημερώνεται με δορυφορικά δεδομένα για όσο θα υπάρχει η πανδημία στον πλανήτη.

ΠΗΓΗ: TheVerge

 

 

www.ert.gr

Check Also

Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους

Σε πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους», που δημοσιεύεται στο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *