Γύρος Γαλλίας 15o etape: νίκη Kuss στο etape των επιθέσεων

Γύρος Γαλλίας 15o etape: νίκη Kuss στο etape των επιθέσεων

Το 15ο etape του Γύρου Γαλλίας ήταν το πρώτο που επισκέφθηκε τα Πυρηναία Όρη. Οι 149 ποδηλάτες που ξεκίνησαν είχαν να καλύψουν 191,3 χιλιόμετρα και 4500 υψομετρικά. Με κάποιες από τις δυσκολότερες αναβάσεις του αγώνα, φτάνοντας σε υψόμετρο 2408 μέτρα, έδειχνε η ευκαιρία όσων ήθελαν να επιτεθούν για τη γενική, ειδικά για τον Richard Carapaz

Το 15ο etape του Γύρου Γαλλίας ήταν το πρώτο που επισκέφθηκε τα Πυρηναία Όρη. Οι 149 ποδηλάτες που ξεκίνησαν είχαν να καλύψουν 191,3 χιλιόμετρα και 4500 υψομετρικά. Με κάποιες από τις δυσκολότερες αναβάσεις του αγώνα, φτάνοντας σε υψόμετρο 2408 μέτρα, έδειχνε η ευκαιρία όσων ήθελαν να επιτεθούν για τη γενική, ειδικά για τον Richard Carapaz της Ineos που προέρχεται από το Equador και είναι εξοικειωμένος στα μεγάλα υψόμετρα. Σχηματίστηκε από νωρίς μεγάλο group αποσπασμένων. Η πραγματική δράση όμως άρχισε στα τελευταία χιλιόμετρα, στις αναβάσεις Port d’Envalira και Col de Beixalis. Ο Sepp Kuss, ο Αμερικανός της Jumbo Visma έκανε την κατάλληλη κίνηση στην προτελευταία ανάβαση, πήρε διαφορά, την κράτησε στα κατηφορικά χιλιόμετρα που ακολουθούσαν και κατάφερε να ανέβει πρώτος και την τελευταία ανάβαση. Στα τελευταία σχεδόν 4 επίπεδα χιλιόμετρα δεν προβληματίστηκε και έφτασε πρώτος στον τερματισμό για να γίνει ο πρώτος Αμερικανός που κερδίζει etape του Γύρου Γαλλίας την τελευταία δεκαετία.

Όσο ο Kuss έχτιζε διαφορά για να πάρει τη νίκη, στο πίσω group έγιναν φοβερές επιθέσεις προσφέροντας θέαμα. Ο Nairo Quintana έκανε συνεχείς επιθέσεις διεκδικώντας αρχικά ακόμα και τη νίκη. Κάτι παρόμοιο προσπάθησαν και οι Woods και Wan Aert με τον Quintana να δείχνει πιο αποφασισμένος αλλά να μην τα καταφέρνει. Από τις επιθέσεις δεν έμειναν έξω η κίτρινη και η λευκή φανέλα προσδίδοντας ακόμα περισσότερο θέαμα και ενδιαφέρον. Ανάμεσα σε όλους αυτούς επικράτησε ο Alejandro Valverde που κυνήγησε τον Kuss.

Μπορεί να μην κατάφερε να τον φτάσει και να διεκδικήσει τη νίκη αλλά έκανε εξαιρετική εμφάνιση. Σε επίπεδο γενικής κατάταξης ο Tadej Pogacar κάνοντας μια ακόμα πολύ καλή εμφάνιση, παρέμεινε στην κορυφή και συνεχίζει να φορά την κίτρινη φανέλα. Κερδισμένος ο Rigoberto Uran που ανέβηκε από την 3η στη 2η θέση. Ο Mark Cavendish συνεχίζει να φορά την πράσινη φανέλα των πόντων τερματίζοντας εντός ορίου χρόνου. Για την πουά φανέλα η πραγματική μάχη αρχίζει την τελευταία εβδομάδα, που ακολουθεί. Ο Wouter Poels πήρε τη φανέλα από τον Michael Woods με τους Quintana και Wan Aert να ισοβαθμούν στην 3η θέση. Ο Jonas Vinengaard εξακολουθεί να φορά τη λευκή φανέλα, όντας 2ος στη βαθμολογία. Ακολουθεί μία μέρα ξεκούρασης για το peloton που επιστρέφει στη δράση την Τρίτη 13 Ιουλίου με ένα etape ανηφορικό 169 χιλιομέτρων με 4 δύσκολες ανηφόρες. Η 1η και η 2η έχουν μήκος 11,4 και 13,1 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

Η πρώτη 10άδα μετά το 15ο etape:

1 Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) 62:07:18
2 Rigoberto Uran (EF Education-Nippo) 00:05:18
3 Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 00:05:32
4 Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) 00:05:33
5 Ben O’Connor (AG2R Citroen Team) 00:05:58
6 Wilco Kelderman (Bora-Hansgrohe) 00:06:16
7 Alexey Lutsenko (Astana-Premier Tech) 00:07:01
8 Enric Mas Nicolau (Movistar Team) 00:07:11
9 Guillaume Martin (Cofidis_ 00:07:58
10 Pello Bilbao Lopez (Bahrain Victorious) 00:10:59

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν