Γιατί προβλέπεται μείωση στις παραδόσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets και smartphones το 2022

Γιατί προβλέπεται μείωση στις παραδόσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets και smartphones το 2022

«Λαβωμένη» είναι η αγορά της τεχνολογίας εξαιτίας των ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα πρόσφατα lockdown στην Κίνα. Συγκεκριμένα, οι παραδόσεις υπολογιστών, smartphones και tablets αναμένεται να μειωθούν φέτος χάρη σε σειρά οικονομικών παραγόντων που επηρεάζουν την αγορά, αναφέρει στις τελευταίες της επικοινωνίεςτης η εταιρεία ερευνών International Data Corporation (IDC). Ειδικότερα, λόγω και του πολέμου

«Λαβωμένη» είναι η αγορά της τεχνολογίας εξαιτίας των ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα πρόσφατα lockdown στην Κίνα.

Συγκεκριμένα, οι παραδόσεις υπολογιστών, smartphones και tablets αναμένεται να μειωθούν φέτος χάρη σε σειρά οικονομικών παραγόντων που επηρεάζουν την αγορά, αναφέρει στις τελευταίες της επικοινωνίεςτης η εταιρεία ερευνών International Data Corporation (IDC).

Ειδικότερα, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, η IDC προβλέπει ότι οι παραδόσεις υπολογιστών θα μειωθούν κατά 8,2% φέτος, ενώ αυτές των tablets αναμένεται να μειωθούν κατά 6,2%.

Εκτιμάται ότι θα παραδοθούν φέτος από τους κατασκευαστές στους μεταπωλητές 321,2 εκατομμύρια υπολογιστές και 158 εκατομμύρια ταμπλέτες.

Ωστόσο, πέρα από το γεγονός των αρνητικών προβλέψεων για το 2022, η IDC σημειώνει ότι οι παραδόσεις υπολογιστών θα παραμείνουν σημαντικά πάνω από τα επίπεδα προ της πανδημίας του κορονοϊού.

Επισημαίνεται δε, ότι η πρόβλεψη για το 2023 είναι ότι η αγορά θα επανέλθει σε θετικό πρόσημο.

Τα smartphones

Η IDC υπολογίζει ότι οι παραδόσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων θα είναι φέτος μειωμένες κατά 3,5%, στις 1,31 δισεκατομμύρια συσκευές.

Αυτό οφείλεται, ξανά, στο ότι ο πληθωρισμός που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία και τα lockdowns λόγω κοροναϊού που επηρέασαν την παραγωγική διαδικασία των κατασκευαστών στην Κίνα.

Συγκεκριμένα για την Κίνα, η ανάλυση της IDC αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα περιοριστικά μέτρα λειτούργησαν σαν «λαιμός μπουκαλιού» για την παγκόσμια παραγωγή smartphones, ενώ μειώθηκε και η ζήτηση στην κινεζική αγορά.

Η εταιρεία θεωρεί ότι η αγορά θα ανακάμψει και θα επανέλθει έως το 2026. Σε επίπεδο κατασκευαστών, θεωρεί ότι λιγότερο θα επηρεαστούν τα iPhones λόγω του «μεγαλύτερου ελέγχου που ασκεί η Apple στην εφοδιαστική της αλυσίδα» και επιπλέον επειδή οι (high-end) συσκευές της απευθύνονται σε καταναλωτές που επηρεάζονται λιγότερο από τον πληθωρισμό.

Πηγή: International Data Corporation (IDC)

www.ertnews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν