Ροή ειδήσεων

Γαλλία: Επιστήμονες χειρουργούν όγκο του ήπατος με τη βοήθεια ρομπότ

Γαλλία: Επιστήμονες χειρουργούν όγκο του ήπατος με τη βοήθεια ρομπότ

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονπελιέ ανακοίνωσε μια παγκόσμια πρωτιά. Ο καθηγητής Μπόρις Γκουιού και η ομάδα του, χειρούργησαν με επιτυχία 56χρονο ασθενή με καρκίνο του ήπατος, καθοδηγούμενοι από ένα ιατρικό ρομπότ. Ο καθηγητής μπόρεσε να σχεδιάσει εκ των προτέρων την επέμβαση στις τρισδιάστατες εικόνες του ασθενούς και να την εκτελέσει με απόλυτη ακρίβεια.

«Αυτή η πρώτη θεραπεία με θερμοαποστολή που πραγματοποιήθηκε με ρομποτική βοήθεια κατέστησε δυνατή την καταστροφή του όγκου στο σύνολό του με εξαιρετικό περιθώριο. Δεν θα μπορούσαμε να τα έχουμε πάει καλύτερα. Ο ασθενής είναι πολύ καλά. Επέστρεψε στο σπίτι την επόμενη μέρα για να ξαναρχίσει μια φυσιολογική ζωή», εξηγεί ο Μπόρις Γκουιού, χειρουργός και επικεφαλής του ακτινολογικού διαγνωστικού τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μονπελιέ στη νότια Γαλλία όπου έγινε η εγχείρηση. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής που βρίσκεται σε εξέλιξη σε τρία γαλλικά κέντρα υγειονομικής περίθαλψης.

Το ρομπότ που χρησιμοποιήθηκε στην επέμβαση αναπτύχθηκε από το Γαλλικό start-up Quantum Surgical που επίσης έχει τη βάση του στο Μονπελιέ. Η νεοσύστατη εταιρία δρύθηκε το 2017 και έχει σχεδιάσει ένα εργαλείο που συνδυάζει τη ρομποτική και την ανάλυση εικόνας και που ειδικεύεται στον καρκίνο του ήπατος. Η χρήση ενός ρομπότ μειώνει τη διάρκεια της αναισθησίας και της μετεγχειρητικής φροντίδας.

Η νεοσύστατη εταιρία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει στην αγορά το ιατρικό ρομπότ μέσα στο 2021 και σκοπεύει να το διαθέσει στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

 

 

www.ert.gr

Check Also

Χρήστος Κυρατσούς: Η θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron φθάνει και στην Ε.Ε.

Ενδιαφέροντα και αισιόδοξα στοιχεία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και τη θεραπεία της Covid-19 έδωσε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *