Γάλλοι συλλέκτες σχεδιάζουν το μεγαλύτερο μουσείο βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο

Γάλλοι συλλέκτες σχεδιάζουν το μεγαλύτερο μουσείο βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο

Οι συλλέκτες των παιχνιδιών στη Γαλλία σχεδιάζουν να ανοίξουν το μεγαλύτερο μουσείο βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο κοντά στη Disneyland του Παρισιού. Το Odyssey Project -που πήρε το όνομά του από την πρώτη κονσόλα που σχεδίασε η Magnavox το 1972- θα φιλοξενήσει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές παιχνιδιών που έχουν συγκεντρωθεί ποτέ. Το συγκρότημα, το οποίο θα

Οι συλλέκτες των παιχνιδιών στη Γαλλία σχεδιάζουν να ανοίξουν το μεγαλύτερο μουσείο βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο κοντά στη Disneyland του Παρισιού.

Το Odyssey Project -που πήρε το όνομά του από την πρώτη κονσόλα που σχεδίασε η Magnavox το 1972- θα φιλοξενήσει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές παιχνιδιών που έχουν συγκεντρωθεί ποτέ.

Το συγκρότημα, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης ένα «ιαπωνικό χωριό» αφιερωμένο στη λαϊκή κουλτούρα και κουζίνα της χώρας, είναι το πνευματικό παιδί του συλλέκτη Λουντοβίκ Σαρλ και του YouTuber Μπενουά Τεβενύ, γνωστότερου στους εκατομμύρια ακολούθους του ως Tev.

Ο 49χρονος Σαρλ έχει συγκεντρώσει μια συλλογή από 2.200 κονσόλες τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με κάθε δυνατή έκδοση των συστημάτων παιχνιδιών Nintendo, Sega, Sony, Microsoft και άλλων εταιρειών.

«Δεν θέλω να κάθονται πια άσκοπα στα ράφια», δήλωσε στο AFP στην αποθήκη όπου τις αποθηκεύει στη νότια Γαλλία.

«Αυτό που με ενδιέφερε ήταν να τα συγκεντρώσω όλα», πρόσθεσε, «αλλά ο στόχος μου ήταν πάντα ένα μουσείο» με μια εξαντλητική επισκόπηση της εξέλιξης των βιντεοπαιχνιδιών.

Οι δυό τους έχουν ήδη χρηματοδοτήσει από το κοινό περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ για να ξεκινήσουν το έργο.

Έβαλαν τα κεφάλια τους κάτω πέρυσι, όταν ο Σαρλ έβαλε τη συλλογή προς πώληση στο διαδίκτυο για περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

Πραγματικό μέρος του πολιτισμού

Ο Τεβενύ, ο οποίος ζει στο Τόκιο και παράγει δημοφιλή βίντεο για την ιαπωνική και τη geek κουλτούρα – (μια υποκουλτούρα ενθουσιωδών που παραδοσιακά συνδέεται με σκοτεινά μέσα ενημέρωσης)- εκεί, δήλωσε ότι η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της ιστορίας των βιντεοπαιχνιδιών.

«Η φιλοσοφία μας είναι να μην αφήσουμε κανέναν έξω ξεκινώντας από τα παιδιά των τριών ετών που παίζουν Minecraft μέχρι τους ηλικιωμένους 50 ή 60 ετών που ήταν εκεί στην αρχή και ξεκίνησαν με τα πρώτα Pongs», το πρώτο ηλεκτρονικό παιχνίδι που έμοιαζε με τένις.

Είπε ότι τα βιντεοπαιχνίδια αξίζουν «να έχουν το δικό τους μουσείο και να αναγνωριστούν ως μέρος του πολιτισμού μας, και νομίζω ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνήσουν μαζί μου σε αυτό».

Το μουσείο, το οποίο ονομάζεται “Projet Odyssee” στα γαλλικά, σχεδιάζεται για μια εκτεταμένη έκταση στο ανατολικό προάστιο Bussy-Saint-Georges του Παρισιού, όχι μακριά από τη Disneyland Paris.

Προηγούμενες προσπάθειες να εξαργυρωθεί η κουλτούρα των βιντεοπαιχνιδιών είχαν μια αμφιλεγόμενη ιστορία στη Γαλλία. Το Μουσείο Pixel σε ένα προάστιο του Στρασβούργου κοντά στα γερμανικά σύνορα έκλεισε το 2020 μετά από τρία χρόνια και ένα μουσείο βιντεοπαιχνιδιών στο La Defense, την οικονομική συνοικία του Παρισιού, κράτησε μόνο 10 ημέρες.

«Μάθαμε από αυτές τις προσπάθειες», επέμεινε ο Τεβενύ, λέγοντας ότι είχαν την πλήρη υποστήριξη του τοπικού δημάρχου, ο οποίος ήδη εργαζόταν πάνω σε ένα έργο για τα ηλεκτρονικά αθλήματα, το οποίο επίσης θα φιλοξενηθεί στο συγκρότημα.

Ελπίζουν ότι η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2025, ενώ το μουσείο και το χωριό ψυχαγωγίας θα εγκαινιαστούν τον επόμενο χρόνο.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos