Γάζα: Άνοιξε και δεύτερο συνοριακό πέρασμα για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας

Γάζα: Άνοιξε και δεύτερο συνοριακό πέρασμα για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας

Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας άνοιξε χθες Κυριακή το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ από το Ισραήλ που αναμένεται να διπλασιάσει την ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. The Kerem Shalom crossing between Israel and Gaza opened for aid trucks for the first time since the outbreak of the

CORRECTION Israel Palestinians

Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας άνοιξε χθες Κυριακή το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ από το Ισραήλ που αναμένεται να διπλασιάσει την ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μέχρι σήμερα, τρόφιμα και φάρμακα περνούσαν μόνο από το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Για λόγους ασφαλείας, το Ισραήλ επέτρεπε τη διέλευση μόνο 100 φορτηγών/ημέρα με ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ράφα. Την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο επιπλέον βοήθειας για τους αμάχους στην περιοχή.  

Το Κερέμ Σαλόμ, στα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ και Γάζας ήταν ένα από τα κυριότερα περάσματα στο θύλακα πριν τον έναρξη του πολέμου και επιτρέπει μια πιο ταχεία διαδικασία διέλευσης σε σχέση με τη Ράφα.

 Ο Συντονιστής των Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT), μια μονάδα του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ για το συντονισμό μη στρατιωτικών ζητημάτων μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης, του ισραηλινού στρατού, διεθνών οργανισμών και της Παλαιστινιακής Αρχής, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αυτό το πέρασμα άνοιξε κατόπιν συμφωνίας με τις ΗΠΑ και ότι τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα θα υπόκεινται σε ελέγχους ασφαλείας.

Παλαιστινιακές πηγές επιβεβαίωσαν επίσης ότι το Κερέμ Σαλόμ άνοιξε και πάλι, ενώ εκ μέρους της Ερυθράς Ημισελήνου της Αιγύπτου επιβεβαιώνεται ότι από το πέρασμα που επαναλειτούργησε πέρασαν χθες 79 φορτηγά.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι με το νέο πέρασμα το Ισραήλ θα μπορεί να τηρεί τη δέσμευσή του για άδεια διέλευσης 200 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια την ημέρα.

Την ίδια στιγμή, υγειονομικοί αξιωματούχοι της Χαμάς καταγγέλλουν ότι σήμερα το πρωί τουλάχιστον 90 Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν από ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό στο στρατόπεδο προσφύγων στη Τζαμπάλια. Η πληροφορία αυτή δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, αναφέρει το BBC, ενώ το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει ακόμη την καταγγελία.

Πηγές: Reuters, BBC

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos