Β: Παπασταμόπουλος: Η μάσκα είναι το πιο ισχυρό μέτρο προστασίας που διαθέτουμε (video)

Β: Παπασταμόπουλος: Η μάσκα είναι το πιο ισχυρό μέτρο προστασίας που διαθέτουμε (video)

Δεν υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει κατακόρυφη μείωση των κρουσμάτων στο διάστημα των τριών εβδομάδων που θα διαρκέσει το lockdown τόνισε ο Γενικός Συντονιστής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμού» για την Covid-19, Βασίλης Παπασταμόπουλος, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας.

Ο κ. Παπασταμόπουλος σημείωσε ότι η ασθένεια μεγαλύτερων ηλικιακά ανθρώπων οδηγεί στην πίεση του συστήματος υγείας.

«Το ζήτημα είναι να μη φθάσει κάποιος στην εντατική», υπογράμμισε ο κύριος Παπασταμόπουλος, καθώς το σταθερό ποσοστό θνητότητας στις ΜΕΘ κυμαίνεται μεταξύ 40-50%, ακόμα και στην Ελλάδα, παρά την υψηλή ποιότητα εντατικής φροντίδας που διαθέτουμε στη χώρα.

Κρίσιμη χαρακτήρισε, επίσης, τη μαζική επιστροφή των φοιτητών στις οικογενειακές εστίες τους, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τον επιστήμονα, η ενδοοικογενειακή μετάδοση κατέχει το μεγαλύτερο συντελεστή στη διασπορά του κορονοϊού. Για το λόγο αυτό, ο γιατρός προτείνει αποστάσεις, εντατική απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων, ακόμα και τη χρήση μάσκας εντός της οικίας, τουλάχιστον για το πρώτο δεκαήμερο που έπεται της επιστροφής τους.

«Η μάσκα είναι πρακτικά το πιο ισχυρό μέτρο προστασίας που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή», υπερτόνισε ο κύριος Παπασταμόπουλος.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας αφορούν και τη γρίπη, σύμφωνα με τον ειδικό, ενώ επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως η μετάδοση του ιού της γρίπης μειώνεται σταδιακά, σε αντίθεση με τον κορονοϊό.

Τέλος, όσον αφορά στα νοσοκομεία, ανέφερε χαρακτηριστικά πως, το εάν θα αντέξει το σύστημα υγείας, βρίσκεται σε συνάρτηση με την κοινωνία. Προειδοποίησε για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία στην παρούσα φάση και έκανε έκκληση για επιπλέον στελέγχωση του ιατρικού προσωπικού, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα στο τέλος του δύσκολου αυτού χειμώνα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΥΝΤΑΞΗ: Αλεξάνδρα Πιτσούνη

www.ert.gr

Check Also

Podcast: Ο νέος “νομάς”, ο γονέας, ο οικο – ευαγγελιστής – Δείτε τι τύπος χρήστη social media είστε

Η πανδημία και το lockdown δημιούργησαν σε όλους τους ανθρώπους – και ειδικά στους χρήστες …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *