Βουλγαρία: Ερευνητές εξετάζουν τη δυνητική χρήση ζυμομυκήτων της Ανταρκτικής για τη θεραπεία του καρκίνου

Βουλγαρία: Ερευνητές εξετάζουν τη δυνητική χρήση ζυμομυκήτων της Ανταρκτικής για τη θεραπεία του καρκίνου

Η μικροβιολόγος και βιοτεχνολόγος Δρ. Σνεζάνα Ρουσίνοβα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Βιοτεχνολογιών στο Ινστιτούτο Μικροβιολογίας Στέφαν Άγγελοφ της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, εργάζεται σε ένα έργο που μελετά δείγματα ζυμομυκήτων που συλλέχθηκαν από την Ανταρκτική. Συμμετείχε στην 31η βουλγαρική αποστολή στο νησί Λίβινγκστον με το ερευνητικό σκάφος Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος (RSV 421), και μετά την επιστροφή

189e64484c (2)

Η μικροβιολόγος και βιοτεχνολόγος Δρ. Σνεζάνα Ρουσίνοβα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Βιοτεχνολογιών στο Ινστιτούτο Μικροβιολογίας Στέφαν Άγγελοφ της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, εργάζεται σε ένα έργο που μελετά δείγματα ζυμομυκήτων που συλλέχθηκαν από την Ανταρκτική. Συμμετείχε στην 31η βουλγαρική αποστολή στο νησί Λίβινγκστον με το ερευνητικό σκάφος Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος (RSV 421), και μετά την επιστροφή της, τον Μάρτιο, συνέχισε το έργο της με τους ζυμομύκητες της Ανταρκτικής.

“Ο σκοπός του προγράμματος είναι να αναζητηθούν βιολογικά ενεργές ουσίες από ζυμομύκητες της Ανταρκτικής και να διερευνηθούν οι δυνατότητές τους για τη θεραπεία του καρκίνου. Ήμασταν τυχεροί που μπορέσαμε να πάρουμε αρκετά δείγματα. Τώρα έχουμε μια δημοσίευση που συνοψίζει τα δεδομένα από μία από τις μελέτες. Καταφέραμε να βρούμε έναν ενδιαφέροντα εκπρόσωπο αυτών των ζυμομυκήτων της Ανταρκτικής που συνθέτει ένα σύμπλεγμα μορίων στο εκχύλισμά του και είναι κυτταροτοξικό για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης“, εξήγησε η επιστήμονας.

Οι ζυμομύκητες είναι ευκαρυωτικοί μικροοργανισμοί μεγαλύτεροι από τα βακτήρια. Ανήκουν στο βασίλειο των μυκήτων, αλλά καθώς είναι μονοκύτταροι, κατατάσσονται στους μικροοργανισμούς, δήλωσε η Ρουσίνοβα. Είναι σημαντικό ότι οι ζυμομύκητες της Ανταρκτικής δεν είναι παθογόνοι, δηλαδή μπορεί να τους χειριστεί εύκολα κανείς τόσο σε εργαστηριακό όσο και σε βιομηχανικό περιβάλλον. Επιπλέον, μπορούν να διατηρήσουν μια αποστειρωμένη καλλιέργεια καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης, σύμφωνα με την ερευνήτρια.

Τι μας λένε οι ζυμομύκητες

“Οι ζυμομύκητες της Ανταρκτικής έχουν έναν μεταβολισμό που τους έχει βοηθήσει να προσαρμοστούν στις εκεί συνθήκες. Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν πώς ο ζυμομύκητας καταφέρνει να προστατεύει τα μόριά του από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Ίσως οι ζυμομύκητες συνθέτουν άγνωστες μέχρι στιγμής ουσίες”, σχολιάζει η μικροβιολόγος.

“Οι μικροοργανισμοί της Ανταρκτικής, τους οποίους μελετώ εδώ και 15 χρόνια, είναι πολύ ενδιαφέροντες από βιοτεχνολογική άποψη. Εργαζόμαστε πάνω στις διάφορες δυνατότητές τους να συνθέτουν μεταβολικές ενώσεις που είναι ωφέλιμες για τον άνθρωπο. Ήταν σημαντικό για μένα να πάω η ίδια και να πάρω τα δείγματα, για να τα πάρω όσο το δυνατόν πιο αποστειρωμένα” εξήγησε η Ρουσίνοβα.

Σύμφωνα με την επιστήμονα, δεν έχουν μελετηθεί όλα τα δείγματα επί του παρόντος. Έχουν γίνει δειγματοληψίες από το έδαφος, από το νερό των παγετωνικών λιμνών, ακόμη και από τα φτερά των πιγκουίνων στο νησί Λίβινγκστον.

Κατά τη διάρκεια της 32ης βουλγαρικής αποστολής στην Ανταρκτική, η οποία ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου 2023, το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσιεύει συνεντεύξεις με τους ερευνητές της Ανταρκτικής. Το ΒΤΑ έχει μια Εθνική Λέσχη Τύπου επί του ερευνητικού πλοίου και προτίθεται να ανοίξει άλλη μια στη βάση της Βουλγαρίας στην Ανταρκτική στο νησί Λίβινγκστον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos