Βενεζουέλα: Μπόνους στους εργαζόμενους για «την υψηλότερη ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική»

Βενεζουέλα: Μπόνους στους εργαζόμενους για «την υψηλότερη ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική»

Η Βενεζουέλα γνώρισε οικονομική ανάπτυξη άνω του 5% το 2023, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης μπόνους για τους εργαζόμενους στο ετήσιο μήνυμά του προς το έθνος στην ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο. Αυτό το ποσοστό ανάπτυξης είναι υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των ειδικών, ενώ η

Venezuelan President Nicolas Maduro calls for efforts in telling the truth of Venezuela in the media

Η Βενεζουέλα γνώρισε οικονομική ανάπτυξη άνω του 5% το 2023, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης μπόνους για τους εργαζόμενους στο ετήσιο μήνυμά του προς το έθνος στην ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτό το ποσοστό ανάπτυξης είναι υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των ειδικών, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας (BVC) δεν έχει δημοσιεύσει δείκτες ΑΕΠ από το 2018.

«Μπορούμε να αναφέρουμε ότι, το 2023, η συνολική οικονομική ανάπτυξη της Βενεζουέλας ξεπέρασε το 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και ήταν η υψηλότερη ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική», είπε ο Μαδούρο σε μια άλλη «Για το έτος 2024 προβλέπουμε αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας μας κατά περίπου 8% της εθνικής οικονομίας», συνέχισε. Τόνισε ότι η αύξηση ήταν 15% το 2022.

Η Βενεζουέλα είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται σχεδόν κατά 80% μεταξύ 2013 και 2021, με την παραγωγή πετρελαίου να καταρρέει λόγω διαφθοράς και κακοδιαχείρισης.

Η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε από τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2019 με στόχο την απομάκρυνση από την εξουσία τον Μαδούρο, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος το 2018 σε εκλογές που η αντιπολίτευση τις μποϊκόταρε και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας δεν τις αναγνώρισε.

Η δολαριοποίηση της οικονομίας, η άρση των ελέγχων και ιδιαίτερα των τελωνειακών δασμών, καθώς και η επανεκκίνηση της παραγωγής πετρελαίου επέτρεψαν την οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Εν μέσω χειροκροτημάτων  για την  βοήθεια, ο Μαδούρο ανακοίνωσε επίσης αύξηση των μηνιαίων ασφαλίστρων για τους υπαλλήλους που ισοδυναμούν με 100 δολάρια που θα καταβάλλονται στο τοπικό νόμισμα, το μπολίβαρ, και χωρίς να επηρεάζεται ο κατώτατος μισθός, επί του παρόντος 3,6 δολάρια.

«Τα 100 δολάρια από το αναπόσπαστο ελάχιστο εισόδημα θα είναι 60 δολάρια «οικονομικό μπόνους πολέμου» και 40 δολάρια μπόνους καλαθιού τροφίμων», δήλωσε κατά την ομιλία του.

Αυτές οι αυξήσεις δεν θα επηρεάσουν όλους τους εργαζόμενους. Το επίδομα διατροφής είναι υποχρεωτικό από το νόμο, αλλά το επίδομα «οικονομικού πολέμου» λαμβάνουν μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα επιδοτήσεων της κυβέρνησης.

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, δεν έχει αυξηθεί από τον Μάιο του 2022, όταν ισοδυναμούσε με περίπου 30 δολάρια.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos