Αegean και ξένες αεροπορικές ξαναπετούν σταδιακά στην Ελλάδα

Σταδιακά, με υποχρεωτική τη μάσκα για τους επιβάτες, τήρηση- κατά το δυνατόν- αποστάσεων πάνω στο αεροπλάνο, χωρίς κενές θέσεις ενδιάμεσα και με εξελιγμένα φίλτρα αέρα ξαναπετούν στην Ελλάδα η Αegean αλλά και ξένες αεροπορικές, οι οποίες εντάσσουν βασικούς ελληνικούς προορισμούς στο πρόγραμμά τους.

Εστω κι αν οι πτήσεις επανεκκινούν πολύ δειλά, είναι ενθαρρυντικό ότι τουλάχιστον επανέρχονται, με άγνωστο ωστόσο κατά πόσο θα είναι και πλήρεις, ενώ αναμένονται και οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει ακολουθούνται στον κλάδο των μεταφορών.

Από την πλευρά τους, οι τουριστικοί φορείς έχουν εντάξει το ζήτημα της επανέναρξης των πτήσεων ως ένα από τα πλέον βασικά για τον ελληνικό τουρισμό (μαζί με τις διακρατικές συμφωνίες, τα πρωτόκολλα λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, την στήριξη της εργασίας και τα εργαλεία ρευστότητας) από την στιγμή που 7 στους 10 επισκέπτες της χώρες έρχονται μέσω αεροδρομίων.

Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο είναι οι πρώτοι προορισμοί όπου γίνεται η επανεκκίνηση, ενώ ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας η Αegean προχωρά σε ενίσχυση των δρομολογίων του στο εσωτερικό ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα και σταδιακά και στο εξωτερικό.

Ο όμιλος της Aegean, η διοίκηση του οποίου μάλιστα έχει προγραμματίσει για την ερχόμενη Δευτέρα τηλεδιάσκεψη με σκοπό την ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις για την εταιρεία λόγω του κορωνοϊού, εντάσσει επιπλέον δρομολόγια στο εσωτερικό από τις 18 Μαΐου, ενώ σε δεύτερη φάση, μέχρι τα τέλη Μαΐου θα αυξηθούν και τα δρομολόγια εξωτερικού. Ειδικότερα, η εταιρεία θα προχωρήσει σε ένα πρώτο βήμα ενίσχυσης συχνοτήτων προς Ηράκλειο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και κατόπιν από 25 Μαΐου προς Ρόδο, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και τους υπολοίπους προορισμούς του δικτύου εσωτερικού.

Επίσης, σταδιακά μέχρι τα τέλη Μαΐου, θα προχωρήσει και στην επανέναρξη διασύνδεσης με μερικούς βασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Συγκεκριμένα προγραμματίζει μέσα στον Μάιο την επανέναρξη των πτήσεων από την Αθήνα προς το Μόναχο, τη Ζυρίχη, τη Φρανκφούρτη και τη Γενεύη, με μικρή κατά αρχήν συχνότητα. Ταυτόχρονα θα αυξήσει τις πτήσεις προς τις Βρυξέλλες, το μοναδικό προορισμό εξωτερικού που έως σήμερα δεν είχαν ανασταλεί.

Εντός του μήνα Μαΐου αναμένονται να ξεκινήσουν και οι πτήσεις της Air France από το Παρίσι, με στόχο την σταδιακή αποκατάσταση και ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών. Συγκεκριμένα, σε πρώτο στάδιο, επανέρχεται η πτήση από το αεροδρόμιο του Παρισιού Charles de Gaulle προς την Αθήνα στις 23 Μαΐου, η οποία και θα επαναληφθεί στις 30 Μαΐου.

Στη συνέχεια, και για τις εβδομάδες που ακολουθούν, οι πτήσεις θα ενισχύονται σε αριθμό, προσφέροντας σταδιακά περισσότερες κάθε εβδομάδα. Επιπλέον, από τις 27 Ιουνίου η Air France επαναφέρει την σύνδεση με το Ηράκλειο Κρήτης από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle, που είχε εντάξει τα τελευταία χρόνια στο θερινό της πλάνο, προσφέροντας μία εβδομαδιαία πτήση. Σημειωτέον ότι η σύνδεση μεταξύ της γαλλικής πρωτεύουσας και της Αθήνας δεν διακόπηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19, με στόχο να εξυπηρετηθεί η μετακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων. Επισημαίνεται εδώ ότι η Air France θα εφαρμόσει σταδιακά θερμομέτρηση κατά την αναχώρηση όλων των πτήσεών της, με θερμόμετρα υπερύθρων χωρίς επαφή.

Αντίστοιχα και οι αεροπορικές εταιρείες του ομίλου Lufthansa, επεκτείνουν με το πρόγραμμα του Ιουνίου το δίκτυο πτήσεων σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Ενδεικτικά, η εταιρεία του ομίλου Eurowings επισημαίνει ότι «με πτήσεις σε Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Κροατία, η εταιρεία ρίχνει το βάρος της σε προορισμούς στην Μεσόγειο», επισημαίνεται χαρακτηριστικά, με τον προορισμό του Ηρακλείου να εντάσσεται στο πρόγραμμα της εταιρείας από τα τέλη Μαΐου.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου, οι αεροπορικές εταιρείες του Ομίλου Lufthansa σχεδιάζουν να προσφέρουν γύρω στις 1.800 πτήσεις την εβδομάδα σε περισσότερους από 130 προορισμούς παγκοσμίως. Οι επιπλέον συνδέσεις της Lufthansa που αποκαθίστανται το πρώτο μισό του Ιουνίου σε Γερμανία και Ευρώπη είναι από Φρανκφούρτη για Αννόβερο, Μαγιόρκα, Σόφια, Πράγα, Μπίλουντ, Νίκαια, Βουδαπέστη, Δουβλίνο, Ρίγα, Κρακοβία, Βουκουρέστι και Κίεβο και από το Μόναχο για Μούνστερ/Όσναμπρουκ, Σίλτ, Ρόστοκ, Βιέννη, Ζυρίχη, Βρυξέλλες και Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

Η American Airlines έχει ανακοινώσει στο ευρωπαϊκό της πρόγραμμα από τον Ιούλιο την Αθήνα, ενώ και η Qatar Airways στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δρομολογίων της σε 80 προορισμούς έως το τέλος Ιουνίου, ενισχύει τα δρομολόγια και για την Ελλάδα, για τον προορισμό της Αθήνας όπως και η KLM νωρίτερα, από τις αρχές Ιουνίου.

Check Also

Αρκουμανέας: Νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα-Kίνδυνος για ανεμβολίαστους

Νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα εντοπίστηκαν σε Αθήνα, Κρήτη και Κόρινθο, αποκάλυψε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *