Α. Εξαδάχτυλος: Το εμβόλιο όπλο μας κατά της πανδημίας – Δεδομένο ότι θα υπάρξουν μεταλλάξεις του Sars CoV-2

Α. Εξαδάχτυλος: Το εμβόλιο όπλο μας κατά της πανδημίας – Δεδομένο ότι θα υπάρξουν μεταλλάξεις του Sars CoV-2

Το εμβόλιο θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτή τη σύγχρονη μάστιγα που έχει επηρεάσει τις ζωές όλων παγκοσμίως, σε κάθε επίπεδo της ζωής μας, τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισημαίνοντας ότι «η συμβολή του θα είναι καθοριστική διότι πρώτον θα προστατεύσει τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο, δεύτερον θα δώσει σε όλα τα συστήματα υγείας να ανταποκριθούν στις ανάγκες παγκοσμίως και τρίτον θα άρει και τους περιορισμούς της ελευθερίας που έχουμε όλοι σε όλο τον πλανήτη και ειδικά στη χώρα μας».

Ο κ. Εξαδάχτυλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι όπως τα εμβόλια στο παρελθόν συνέβαλαν στην εξαφάνιση νόσων που αποτελούσαν μάστιγες, όπως πολιομυελίτιδα, ευλογιά και άλλες, έτσι και αυτό το εμβόλιο θα είναι καθοριστικό για να επανέλθουμε στη φυσιολογική μας ζωή.

«Τα εμβόλια έχουν αναπτυχθεί σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα, διότι έχει υπάρξει μια παγκόσμια κινητοποίηση και μια διάθεση απεριόριστων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων λόγω του επείγοντως της πανδημίας και λογω του βαριού αποτυπώματος που έχει πάνω στον πλανήτη η Covid-19″, είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Εξαδάχτυλος σημείωσε ότι οι νέες τεχνολογίες έχουν βοηθήσει καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια, συμβάλλοντας να έχουμε μια ταχεία ανάπτυξη ενός εμβολίου, ενώ τόνισε πως είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν μεταλλάξεις του ιού Sars CoV-2. «Γνωρίζουμε ότι όλοι οι ιοί έχουν μεταλλάξεις, γι’ αυτό τα εμβόλια προσαρμόζονται πάνω σε αυτό το γεγονός. Το αντιγριπικό εμβόλιο π.χ. είναι εμβόλιο που κάθε χρόνο παράγεται το κατάλληλο για τον ιό που έχει προσαρμοστεί στο προηγούμενο. Με τον ίδιο τρόπο θα προσαρμόζονται και αυτά τα εμβόλια», είπε.

Όσον αφορά στη διαχείριση και διανομή των εμβολίων, επεσήμανε την ιδιαιτερότητα και τη δυσκολία που υπάρχει αναφέροντας πως υπάρχουν τρία είδη εμβολίων αυτή τη στιγμή: αυτά που χρειάζονται πολύ βαθιά κατάψυξη, αυτά που χρειάζονται κατάψυξη και αυτά που μπορεί να τα διατηρήσει κάποιος σε οικιακό ψυγείο. Υπάρχει μια δυσκολία, ετοιμάζονται άπαντες και ενδεχομένως τα εμβόλια να προσαρμόζονται σε μια πιο ευκολη μορφή ως προς την διαχείρισή τους, υπογράμμισε ο κ. Εξαδάχτυλος.

www.ert.gr

Check Also

Επιστήμονες καταγράφουν δραστηριότητα μέσα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ

Ομάδα Ουκρανών επιστημόνων που παρακολουθεί τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, έχει παρατηρήσει αύξηση των αντιδράσεων …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *