Αυστρία: Υποχρεωτικός ο εμβολισμός κατά της Covid-19 στους άνω των 18 ετών από το Σάββατο

Αυστρία: Υποχρεωτικός ο εμβολισμός κατά της Covid-19 στους άνω των 18 ετών από το Σάββατο

Σε ισχύ τίθεται από το Σάββατο ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 στην Αυστρία, την πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που λαμβάνει αυτό το μέτρο. «Ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν επικύρωσε σήμερα το μεσημέρι τον ομοσπονδιακό νόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες της αυστριακής

Σε ισχύ τίθεται από το Σάββατο ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 στην Αυστρία, την πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που λαμβάνει αυτό το μέτρο.

«Ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν επικύρωσε σήμερα το μεσημέρι τον ομοσπονδιακό νόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες της αυστριακής προεδρίας.

Ο νόμος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Παρασκευή και «θα τεθεί ως εκ τούτου σε ισχύ το Σάββατο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο νόμος τίθεται σε ισχύ την Κυριακή.

Το σχετικό νομοσχέδιο είχε εγκριθεί από την αυστριακή Βουλή στις 20 Ιανουαρίου με μεγάλη πλειοψηφία, ενώ το καταψήφισε μόνο η ακροδεξιά.

Ο νόμος αφορά όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών στη χώρα αυτή των 8,9 εκατ. κατοίκων. Εξαιρούνται οι έγκυοι, όσοι έχουν κολλήσει τον ιό πριν από 180 ημέρες και όσοι μπορούν να εξαιρεθούν για ιατρικούς λόγους.

Οι έλεγχοι δεν θα ξεκινήσουν πριν από τα μέσα Μαρτίου: τότε θα μπορούν να εφαρμοστούν κυρώσεις, από 600 έως 3.600 ευρώ, οι οποίες θα αίρονται αν ο παραβάτης εμβολιαστεί.

Ποσοστό άνω του 60% των Αυστριακών υποστηρίζουν το μέτρο, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, όμως μεγάλα τμήματα του πληθυσμού εξακολουθούν να αντιτίθενται σθεναρά.

Επί πολλές εβδομάδες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβαιναν στους δρόμους μετά την ανακοίνωση του σχεδίου τον Νοέμβριο προκειμένου να καταγγείλουν ένα μέτρο που εκτιμούν πως είναι ακραίο και περιορίζει την ελευθερία.

Επικρίσεις διατυπώθηκαν επίσης για τη λογική του νόμου με δεδομένη τη μικρότερη νοσηρότητα που συνδέεται με την παραλλαγή Όμικρον και την απότομη αύξηση του αριθμού των μολύνσεων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης παράλληλα τη χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών περιλαμβανομένων εκείνων που ίσχυαν για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι σήμερα αποκλείονται από τα εστιατόρια, τους χώρους πολιτισμού και αθλητισμού.

Όμως για τον υπουργό Υγείας Βόλφγκανγκ Μούκσταϊν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αποσκοπεί να προστατεύσει από «τα νέα κύματα» και «να καταπολεμήσει τις νέες παραλλαγές», που μπορεί να εμφανιστούν τους επόμενους μήνες.

Ποσοστό κάτω από το 70% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα (με την υποχρέωση στην πλειονότητα των περιπτώσεων να έχουν κάνει τρεις δόσεις), ποσοστό χαμηλότερο από εκείνο της Γαλλίας ή της Ισπανίας και το οποίο μειώθηκε με την πρόσφατη λήξη πολλών πιστοποιητικών.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού επιβάλλεται σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών για ορισμένα επαγγέλματα ή δραστηριότητες αλλά ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός για όλους.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν