Αυξημένος ο κίνδυνος μόλυνσης από κορονοϊό για τους νέους που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο

Αυξημένος ο κίνδυνος μόλυνσης από κορονοϊό για τους νέους που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας αμερικάνικης επιστημονικής μελέτης, οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον κορονοϊό σε σύγκριση με όσους συνομήλικούς τους δεν ατμίζουν. Η έρευνα είναι η πρώτη στο είδος της που συσχετίζει το άτμισμα με την εμφάνιση της νόσου Covid-19 και ειδικότερα επικεντρώνεται στη μελέτη περιπτώσεων που αφορούν νέους και εφήβους.

«Οι νέοι μπορεί να πιστεύουν ότι η ηλικία τούς προστατεύει από το να κολλήσουν τον κορονοϊό ή ότι δεν θα έχουν συμπτώματα της Covid-19, όμως τα στοιχεία δείχνουν πως αυτό δεν ισχύει για όσους είναι ατμιστές. Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει αρκετά καθαρά ότι οι νέοι που ατμίζουν ή είναι “διπλοί” χρήστες -ατμιστές και καπνιστές (“παραδοσιακού” τσιγάρου)- αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο. Η αύξηση του κινδύνου δεν είναι μικρή, αλλά μεγάλη», εξηγεί η ερευνήτρια, δρ. Σιβάνι Μαθούρ Γκάιχα.

Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής την καθηγήτρια Παιδιατρικής Μπόνι Χάλπερν-Φέλσερ, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, μελέτησε στοιχεία για 4.351 άτομα -ηλικίας 13 έως 24 ετών– και δημοσίευσε τα σχετικά συμπεράσματά στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Adolescent Health. Η επικεφαλής της μελέτης επισήμανε χαρακτηριστικά: «οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, πιθανότατα αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο Covid-19, επειδή κάνουν ζημιά στους πνεύμονές τους».

Στο πλαίσιο της έρευνας για τη συσχέτιση της λοίμωξης Covid-19 με το άτμισμα, οι ειδικοί έλαβαν υπόψη τους στοιχεία σε σχέση με νέους που έκαναν το τεστ του κορονοϊού στις ΗΠΑ. Από τις αναλύσεις φάνηκε ότι όσοι ήταν ατμιστές, είχαν πέντε έως επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό, σε σχέση με όσους δεν χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όσοι νέοι άτμιζαν και κάπνιζαν παράλληλα είχαν σχεδόν πενταπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα Covid-19 (βήχα, πυρετό, κόπωση, δύσπνοια κλπ.) σε σχέση με όσους δεν ήταν ατμιστές-καπνιστές. Επιπλέον, είχαν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να υποβληθούν σε τεστ για Covid-19.

«Είναι ώρα να πούμε στον καθένα: αν είσαι ατμιστής, βάζεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο για Covid-19 και άλλες ασθένειες των πνευμόνων», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Χάλπερν-Φέλσερ.

Σημειώνεται πως κατά την έρευνά τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι, μεταξύ όσων είχαν κάνει το τεστ, οι ατμιστές ήταν πέντε φορές πιθανότερο να διαγνωστούν με Covid-19 από ό,τι οι μη ατμιστές. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες τόσο ηλεκτρονικού όσο και “παραδοσιακού” τσιγάρου είχαν σχεδόν επταπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν με Covid-19.

Δημοσιεύοντας τα συμπεράσματα της μελέτης τους, οι ειδικοί αναμένουν αυστηρότερους κανονισμούς από την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), σχετικά με τη χρήση προϊόντων ατμίσματος που πωλούνται στους νέους.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο της μελέτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press

 

www.ert.gr

Check Also

Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο θερμός της δεκαετίας για τα νησιά του Αιγαίου

Ο Ιούλιος του 2021 υπήρξε ο πιο θερμός Ιούλιος της δεκαετίας για τα νησιά του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *