Αποκάλυψη: “Σήμα” πλήρους ανοίγματος των δικαστηρίων από 13 Σεπτεμβρίου και στα ποινικά – Είσοδος όλων με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή εργαστηριακό τεστ

Την πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων από 13 ή 16 Σεπτεμβρίου θα περιγράφει η ΚΥΑ που θα εκδοθεί το προσεχές διάστημα και θα αφορά τα μέτρα κατά του κορονοϊού για το χώρο των δικαστηρίων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikastiko.gr αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα από κλειστή σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης την περασμένη Δευτέρα, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός και ο υφυπουργός, ο γενικός γραμματέας, οι διοικήσεις των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας, οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι δικηγόροι.

Αποκάλυψη: Πλήρες άνοιγμα των δικαστηρίων από 13/9 και στα ποινικά

Πλήρης λειτουργία

Η απόφαση σύμφωνα με πληροφορίες (με δεδομένο βέβαια ότι θα εγκριθούν από την επιτροπή των ειδικών) είναι να προχωρήσει το πλήρες άνοιγμα όλων των δικών στα δικαστήρια και στα διοικητικά και στα ποινικά.

Το επόμενο ζήτημα που τέθηκε αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα μπαίνουν οι χιλιάδες πολίτες στα δικαστήρια της χώρας, κυρίως βέβαια στα ποινικά.

Αποκάλυψη: Πλήρες άνοιγμα των δικαστηρίων από 13/9 και στα ποινικά

Τεστ

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ισχύει για όλους τους εισερχόμενους στα δικαστήρια η ύπαρξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης άλλως η διενέργεια αρνητικού είτε μοριακού , είτε rapid τεστ. Αυτοδιαγνωστικά self test θα γίνονται για όλους τους εμπλεκόμενους στα αυτόφωρα αδικήματα (δικηγόρους, κατηγορουμένους, μάρτυρες κλπ).

Τα παραπάνω μέτρα, όπως σχεδιάζονται τουλάχιστον, θα είναι οριζόντια, θα αφορούν δηλαδή τους πάντες που εισέρχονται στα δικαστήρια. Προφανώς δε τα έξοδα του τεστ για τους ανεμβολίαστους θα βαρύνει τους ίδιους, αλλά θα καθοριστεί, όπως εκτιμάται, ειδική τιμή στο τεστ (π.χ 10 ευρώ στο rapid)

Αποκάλυψη: Πλήρες άνοιγμα των δικαστηρίων από 13/9 και στα ποινικά

Έλεγχος

Το ζήτημα βέβαια είναι πως θα γίνεται ο έλεγχος. Ο σχεδιασμός είναι να υπάρχει συστηματικός ατομικός έλεγχος για όλους στις πύλες εισόδου των δικαστηρίων. Και το ερώτημα είναι να υπάρχει επαρκής αριθμός προσωπικού για να κάνει τον έλεγχο. Πληροφορίες αναφέρουν πως ζητήθηκε από τα δικαστήρια να δώσουν απάντηση επ΄ αυτού, άλλως η σκέψη είναι αυτός να γίνεται από σεκιούριτι παρουσία όμως και αστυνομικών.

Αποκάλυψη: Πλήρες άνοιγμα των δικαστηρίων από 13/9 και στα ποινικά

Δικηγόροι

Την ίδια στιγμή η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με ανακοίνωσή της ζητεί την “πλήρη και απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης με όρους υγειονομικής ασφάλειας που αποτελεί πάγια θέση του δικηγορικού σώματος, καθώς η Δικαιοσύνη αποτελεί βασική λειτουργία της Πολιτείας και πυλώνα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου και δεν πρέπει να υπάρξει καμία περαιτέρω αναστολή λειτουργίας οποιασδήποτε διαδικασίας (αστικής, ποινικής ή διοικητικής)”.

Αποκάλυψη: Πλήρες άνοιγμα των δικαστηρίων από 13/9 και στα ποινικά

Παράλληλα παροτρύνει τους όλους τους δικηγόρους “να εμβολιαστούν, σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας όσο και για την ακώλυτη άσκηση του επαγγέλματός τους και τη λειτουργία των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών.

Η Πολιτεία, ενόψει της έναρξης του νέου δικαστικού έτους, οφείλει να διασφαλίσει την πλήρη και ασφαλή λειτουργία των Δικαστηρίων και το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πολιτών με την τήρηση, με μέριμνα του Υπουργείου και των δικαστικών σχηματισμών, των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων, όπως αυτά θα καθορισθούν από την επιστημονική κοινότητα και τις αρμόδιες αρχές”.

 

dikastiko.grΠηγή

Check Also

Ατύχημα σε αγώνα καρτ: Ο πατέρας του 6χρονου μιλά αποκλειστικά στην ΕΡΤ

Διασωληνωμένος στην εντατική Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο 6χρονος, που τραυματίστηκε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *