Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο άρχισε να κινείται μετά απο 30 χρόνια

Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο άρχισε να κινείται μετά απο 30 χρόνια

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο άρχισε να κινείται μετά από 30 χρόνια στα οποία είχε αποκλειστεί, γράφει το BBC. Το A23a, όπως λέγεται, αποκολλήθηκε από τις ακτές της Ανταρκτικής το 1986, αλλά σχεδόν αμέσως κόλλησε  στη θάλασσα Weddell για να γίνει ουσιαστικά ένα νησί πάγου. Το A23a αποκόπηκε πριν από αρκετά χρόνια από το Filchner

a23a iceberg sat map

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο άρχισε να κινείται μετά από 30 χρόνια στα οποία είχε αποκλειστεί, γράφει το BBC. Το A23a, όπως λέγεται, αποκολλήθηκε από τις ακτές της Ανταρκτικής το 1986, αλλά σχεδόν αμέσως κόλλησε  στη θάλασσα Weddell για να γίνει ουσιαστικά ένα νησί πάγου.

Το A23a αποκόπηκε πριν από αρκετά χρόνια από το Filchner Ice Shelf της Λευκής Ηπείρου. Εκείνη την εποχή, στέγαζε έναν σοβιετικό ερευνητικό σταθμό.

Το παγόβουνο είχε αρχίσει να συρρικνώνεται σε μέγεθος χάνοντας  την πρόσφυσή του και να μετακινείται, οδηγούμενο από ανέμους και ρεύματα. Πλησιάζει στο βόρειο άκρο της χερσονήσου της Ανταρκτικής και είναι πιθανό να εισέλθει στο κυκλικό πολικό ρεύμα της Ανταρκτικής, το οποίο θα το εκτοξεύσει στον Νότιο Ατλαντικό κατά μήκος ενός μονοπατιού που είναι γνωστό ως «δρομάκι των παγόβουνων».

Εάν σταθεροποιηθεί στην περιοχή της Νότιας Γεωργίας, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στα εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνους και άλλα θαλασσοπούλια που αναπαράγονται στο νησί. Ο μεγάλος όγκος του A23a θα μπορούσε να διαταράξει τις κανονικές διαδρομές σίτισης των ζώων, εμποδίζοντάς τα να ταΐσουν σωστά τα μικρά τους.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν από κοντά την πορεία του A23a.

Πηγή: Hotnews.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos