Ανδρέας Βορύλλας: Ιδρυση «Γεωργικού και Κτηνοτροφικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» όπως οραματίστηκε ο μεγάλος κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας

Ανδρέας Βορύλλας: Ιδρυση «Γεωργικού και Κτηνοτροφικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» όπως οραματίστηκε ο μεγάλος κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας

  Στην φυγή 500.000 νέων στο εξωτερικό, στην ακρίβεια, στην αύξηση του κόστους δανεισμού, στην ανεπάρκεια των δημοσιονομικών παρεμβάσεις αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών των φυσικών καταστροφών, αλλά και την ανάγκη ίδρυσης του «Γεωργικού και Κτηνοτροφικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του Β2 Τομέα Αθηνών της ΝΙΚΗΣ, κατά την εισήγησή του επί του κρατικού

 

Στην φυγή 500.000 νέων στο εξωτερικό, στην ακρίβεια, στην αύξηση του κόστους δανεισμού, στην ανεπάρκεια των δημοσιονομικών παρεμβάσεις αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών των φυσικών καταστροφών, αλλά και την ανάγκη ίδρυσης του «Γεωργικού και Κτηνοτροφικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του Β2 Τομέα Αθηνών της ΝΙΚΗΣ, κατά την εισήγησή του επί του κρατικού προϋπολογισμού 2024.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βορύλλα, σχετικά με την ανεργία, «μπορεί να καταγράφεται μείωση της στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 στο 11,2% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, όμως δεν καταγράφεται το γεγονός ότι σχεδόν 500 χιλ. νέοι και νέες της χώρας μας έφυγαν στο εξωτερικό την τελευταία δεκαετία, οπότε η μείωση της ανεργίας οφείλεται και στην εκροή εργατικού δυναμικού και μάλιστα υψηλού μορφωτικού επιπέδου».

Την ίδια ώρα, ο Ανδρέας Βορύλλας έκανε λόγο για αύξηση του κόστους δανεισμού στις επιχειρηματικές πιστώσεις ενώ υπογράμμισε την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής προστασίας από την άνοδο των επιτοκίων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο Ανδρέας Βορύλλας υπογράμμισε επίσης το αρνητικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, το οποίο είναι αρνητικό κατά 5,5 δισ. ευρώ.

«Με απλά λόγια ακόμα και οι εισπράξεις που έχουμε από τον Τουριστικό τομέα, δεν αρκούν για να καλύψουν το τεράστιο έλλειμα στο Ισοζύγιο Αγαθών (λόγω των μεγάλων εισαγωγών), το οποίο την ίδια περίοδο ήταν αρνητικό κατά 21 δις ευρώ περίπου», τόνισε.

Να σημειωθεί πως ο Ανδρέας Βορύλλας χαρακτήρισε ως ανεπαρκείς και τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών των φυσικών καταστροφών καθώς όπως είπε δεν έχει κοστολογηθεί η καταστροφή στις υποδομές (δρόμοι, γέφυρες, σιδηρόδρομος, δίκτυα ύδρευσης, κλπ), η απώλεια ζωικού κεφαλαίου και γεωργικής γης και οι δαπάνες αποκατάστασής τους καθώς και η απώλεια γεωργικού εξοπλισμού και η αντικατάστασή του και οι απώλειες σε ιδιωτικές περιουσίες και οι δαπάνες αποκατάστασής τους.

Στον τομέα της ενίσχυσης του εισοδήματος και την αντιμετώπιση κοινωνικών ανισοτήτων, ο Ανδρέας Βορύλλας τόνισε πως δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η επιδραση της ακρίβειας των τροφίμων.

«Θεωρούμε ότι η αύξηση της ακρίβειας στα τρόφιμα είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων λανθασμένων πολιτικών που απαξίωσαν την εγχώρια παραγωγή και κυρίως την πρωτογενή παραγωγή», είπε.

«Σχεδόν 200 χρόνια πριν ο μεγάλος κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας αντιλήφθηκε ότι η ανάταξη της χώρας πρέπει να ξεκινήσει από την Γεωργία και ίδρυσε Γεωργική Σχολή στην Τίρυνθα για να διδαχθούν οι νέοι την γεωργική τέχνη», ανέφερε.

Το νέο Γεωργικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας «θα είναι μοχλός ανάπτυξης της Ελληνικής Περιφέρειας που θα δώσει πνοή στον πρωτογενή τομέα, όπως ακριβώς το οραματίστηκε και ο πρώτος Κυβερνήτης μας», είπε ο Ανδρέας Βορύλλας.

 

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos