Ανδρέας Βορύλλας: Εξαγορά των κόκκινων δανείων

Ανδρέας Βορύλλας: Εξαγορά των κόκκινων δανείων

      * Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών ΝΙΚΗ Μετά την εποχή των μνημονίων και την «κατάργησή τους με ένα νόμο» όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το «οικονομικό θαύμα» της ΝΔ, ας δούμε πως εξελίσσεται στην πραγματικότητα ένα σοβαρότατο πρόβλημα που εδώ και χρόνια κρύβεται κάτω το χαλί, μια βραδυφλεγής βόμβα που ελπίζουμε να μην

 

 

 

* Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών ΝΙΚΗ

Μετά την εποχή των μνημονίων και την «κατάργησή τους με ένα νόμο» όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το «οικονομικό θαύμα» της ΝΔ, ας δούμε πως εξελίσσεται στην πραγματικότητα ένα σοβαρότατο πρόβλημα που εδώ και χρόνια κρύβεται κάτω το χαλί, μια βραδυφλεγής βόμβα που ελπίζουμε να μην σκάσει. Μιλάμε για τα κόκκινα δάνεια που δημιουργήθηκαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.
Μπορεί τα κόκκινα δάνεια έχουν φύγει από τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά όχι και από τις «πλάτες» των δανειοληπτών. Η Ένωση Εταιριών Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις διαχειρίζεται οφειλές συνολικού ύψους άνω των 90 δισεκατομμυρίων ευρώ που αφορούν 2.271.548 οφειλέτες. Εξ αυτών των οφειλών, το 80% δεν επιβαρύνει πλέον τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.

Τι ισχύει σήμερα.

Σήμερα την χρηματοδότηση των κόκκινων δανείων, την εξυπηρετούν επενδυτικά σχήματα που δεν είναι τίποτε άλλο από εξειδικευμένα funds, τα οποία προσφέρουν ρευστότητα σε δανειολήπτες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλής, αλλά δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να το πράξουν. Μέσω αυτής της ρευστότητας ο δανειολήπτης μπορεί να εξοφλεί το χρέος του στον servicer με δάνειο από fund, επιτυγχάνοντας ένα ισχυρό κούρεμα.

Ας σημειωθεί πως για τις τράπεζες είναι θεσμικά απαγορευτικό να αναχρηματοδοτούν τέτοια δάνεια και οι servicers που μπορούν θεσμικά να υποστηρίξουν μια τέτοια χρηματοδότηση δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν παρόμοιους «κεφαλαιοβόρους» μηχανισμούς και να αναλάβουν τη σχετική ευθύνη.

Το νέο fund θα αναλαμβάνει την οφειλή και την εμπράγματη εξασφάλιση αν υπάρχει. Με τον τρόπο αυτό, σε κάθε περίπτωση, εκτός από τη χρηματοδότηση ιδιωτών και επιχειρήσεων που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν διαφορετικά πραγματοποιείται και ανάκτηση των δανείων από τους servicers οι οποίοι κατακτούν τους στόχους που έχουν θέσει σχετικά.
Το μυστικό της χρηματοδότησης που προσφέρουν τα funds έχει δύο όψεις, η καλή πλευρά είναι ότι έχει προηγηθεί ισχυρό κούρεμα των παλαιών κόκκινων δανείων, η κακή πλευρά (και επικίνδυνη) είναι ότι τα νέα δάνεια αν και σαφώς μικρότερα, ως υψηλότερου κινδύνου, αναμένεται να φέρουν και μεγαλύτερα επιτόκια από εκείνα που οι δανειολήπτες συνάπτουν με τις τράπεζες!

Η αλλαγή που φέρνει η πρόταση νόμου
Με την πρόταση νόμου, προστίθεται μια επιπλέον σημαντική δυνατότητα, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της θέσης των δανειοληπτών έναντι των servicers και των funds.
Ο δανειολήπτης να αποκτά τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια συναινετική λύση, να ζητά από τον servicer την εφάπαξ καταβολή του κόκκινου δανείου του με «κούρεμα» της οφειλής και χωρίς να απαιτηθεί νέα δανειακή σύμβαση.
Με αυτό τον τρόπο οι δανειολήπτες θα μπορούν να πετύχουν μεγαλύτερο «κούρεμα» της οφειλής τους και να απεμπλακούν σε σύντομο χρονικό διάστημα από τα βάρη των δανείων τους απαλλασσόμενοι έτσι από τον βρόγχο του πλειστηριασμού. Η προτεινόμενη λύση είναι απόλυτα βιώσιμη και εφαρμόσιμη γιατί από αυτήν κέρδος θα έχουν και οι εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (servicers), διότι αφενός θα εισπράξουν άμεσα την απαίτηση του «κουρεμένου» δανείου και αφετέρου δεν θα δεσμεύσουν κεφάλαια κίνησης για την αναχρηματοδότηση του παλαιού «κουρεμένου» δανείου μέσω της σύναψης ενός νέου δανείου, αν το αναχρηματοδοτήσουν οι ίδιες.
Ταυτόχρονα οι δανειολήπτες θα απεμπλακούν άμεσα από τους servicers και τα funds που η βασική τους επιδίωξη είναι η εκποίηση των ακινήτων των δανειοληπτών μέσω πλειστηριασμών. Ακίνητα που πολλές φορές καταλήγουν να αγοράζονται από αλλοδαπούς με το πρόγραμμα golden visa και να παραμένουν κλειστά, αυξάνοντας τα ενοίκια και δυσκολεύοντας την εύρεση στέγης.

Το όφελος για το κράτος και την οικονομία μας
Με την πρόταση νόμου και την εξόφληση των «κουρεμένων» κόκκινων δανείων, ένα σημαντικό ποσό θα ενισχύσει την οικονομία μας με νόμιμο τρόπο καθώς οι δανειολήπτες θα γνωρίζουν ότι η αποπληρωμή των «κουρεμένων» δανείων είναι εφικτή θα ενώ έτσι θα αλλάξει η ψυχολογία της Αγοράς αλλά και της Ελληνικής Κοινωνίας καθώς πολλοί δανειολήπτες θα σώσουν τα ακίνητά τους και ειδικότερα την οικογενειακή τους στέγη οριστικά και αμετάκλητα.

* Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών ΝΙΚΗ

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos