Ανακοινώθηκε η αιτία της συντριβής του ιδιωτικού ιαπωνικού διαστημοπλοίου

Ανακοινώθηκε η αιτία της συντριβής του ιδιωτικού ιαπωνικού διαστημοπλοίου

Πριν από ένα μήνα περίπου μια ιαπωνική εταιρεία επιχείρησε να προσεληνώσει ένα διαστημόπλοιο στο Φεγγάρι. Ωστόσο, το σκάφος απέτυχε να προσεληνωθεί και συγκρούστηκε με την επιφάνεια της Σελήνης. Τώρα, η ανάλυση των δεδομένων ολοκληρώθηκε και η εταιρεία ανακοίνωσε την Παρασκευή (26/5) την αιτία της αποτυχίας της αποστολής αυτής. Όπως αναφέρει το πρακτορείο AP News, ένα

ogp

Πριν από ένα μήνα περίπου μια ιαπωνική εταιρεία επιχείρησε να προσεληνώσει ένα διαστημόπλοιο στο Φεγγάρι. Ωστόσο, το σκάφος απέτυχε να προσεληνωθεί και συγκρούστηκε με την επιφάνεια της Σελήνης. Τώρα, η ανάλυση των δεδομένων ολοκληρώθηκε και η εταιρεία ανακοίνωσε την Παρασκευή (26/5) την αιτία της αποτυχίας της αποστολής αυτής.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο AP News, ένα πρόβλημα στο λογισμικό και μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στη θέση προσγείωσης προκάλεσε τη συντριβή του σκάφους. Αρχικά το διαστημόπλοιο που ονομάζεται Hakuto και ανήκει στην εταιρεία θα προσγειωνόταν σε μια επίπεδη πεδιάδα, ωστόσο πριν την εκτόξευση, το σύστημα άλλαξε το σημείο προσελήνωσης σε κρατήρα. Οι απότομες πλευρές του κρατήρα προφανώς μπέρδεψαν το λογισμικό και το διαστημόπλοιο πραγματοποίησε ελεύθερη πτώση και συγκρούστηκε με τη σεληνιακή επιφάνεια.

Η εκτιμώμενη ταχύτητα κατά την πρόσκρουση ήταν πάνω από 100 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, δήλωσε ο επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας, Ryo Ujiie. Το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA φωτογράφισε το σημείο της συντριβής την επόμενη ημέρα καθώς πετούσε από πάνω, αποκαλύπτοντας ένα πεδίο συντριμμιών καθώς και σεληνιακό έδαφος που μετατοπίστηκε από την πρόσκρουση.

Οι προσομοιώσεις στον υπολογιστή που έγιναν πριν από την προσπάθεια προσγείωσης δεν είχαν ενσωματώσει το έδαφος της νέας περιοχής προσγείωσης, εξήγησε ο Ujiie.

Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής Takeshi Hakamada δήλωσε ότι παρά την αποτυχία αυτή, η εταιρεία έχει προγραμματίσει άλλες δύο αποστολές για το 2024 και το 2025. Εάν τα καταφέρει, η ispace θα είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που θα προσεληνώσει διαστημόπλοιο στο φεγγάρι. Μόνο τρεις χώρες το έχουν πετύχει αυτό: Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα. Δύο αμερικανικές εταιρείες έχουν κατασκευάσει σεληνιακά οχήματα που αναμένεται να εκτοξευθούν αργότερα φέτος από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, σε συνεργασία με τη NASA.

ΠΗΓΗ: AP News

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos