Αναβλήθηκε η εκτόξευση της διαστημικής αποστολής Juice στον πλανήτη Δία

Αναβλήθηκε η εκτόξευση της διαστημικής αποστολής Juice στον πλανήτη Δία

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανέβαλε την εκτόξευση της πρωτοποριακής αποστολής JUICE στον πλανήτη Δία, λόγω καιρικών συνθηκών. Αρχικά, η εκτόξευση είχε προγραμματιστεί για χθες, Πέμπτη 13 Απριλίου, αλλά οι καιρικές συνθήκες στη γαλλική Γουιάνα και η πιθανότητα να χτυπηθεί ο πύραυλος από κεραυνό, οδήγησαν στην αναβολή της εκτόξευσης κατά 24 ώρες. Η νέα προσπάθεια εκτόξευσης

FtqKAHEWAAE31pa (1)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανέβαλε την εκτόξευση της πρωτοποριακής αποστολής JUICE στον πλανήτη Δία, λόγω καιρικών συνθηκών. Αρχικά, η εκτόξευση είχε προγραμματιστεί για χθες, Πέμπτη 13 Απριλίου, αλλά οι καιρικές συνθήκες στη γαλλική Γουιάνα και η πιθανότητα να χτυπηθεί ο πύραυλος από κεραυνό, οδήγησαν στην αναβολή της εκτόξευσης κατά 24 ώρες. Η νέα προσπάθεια εκτόξευσης θα γίνει σήμερα, στις 15.14 ώρα Ελλάδος.

Το JUICE αναμένεται να φτάσει στον αέριο γίγαντα Δία σε οκτώ χρόνια για να πραγματοποιήσει λεπτομερείς παρατηρήσεις. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει 35 κοντινές διελεύσεις στους τρεις δορυφόρους, πριν τελικά αφιχθεί στον Γανυμήδη, το μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό μας σύστημα, γύρω από τον οποίο θα μπει σε τροχιά τον Δεκέμβριο του 2034.

Η αποστολή φέρει την ονομασία «Jupiter Icy Moon Explorer» («Εξερευνητής των παγωμένων φεγγαριών του Δία») και συγκεντρώνει πολλές πρωτιές. Πρόκειται για το πρώτο διαστημόπλοιο που θα βρεθεί ποτέ σε τροχιά γύρω από ένα άλλο φεγγάρι, πέρα από το δικό μας τον Γανυμήδη, που είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία.

Επίσης, θα είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που θα χρησιμοποιήσει τη βαρυτική υποβοήθηση Σελήνης – Γης για να εξοικονομήσει καύσιμα και το πρώτο που θα αλλάξει τροχιά από έναν άλλο πλανήτη σε ένα από τα φεγγάρια του (από τον Δία στο Γανυμήδη).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Independent

www.ertnews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν