Ανάλυση BBC για Ρωσία – Wagner: Πραξικόπημα ή κάτι άλλο;

Ανάλυση BBC για Ρωσία – Wagner: Πραξικόπημα ή κάτι άλλο;

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν μιλά για «Πορεία Δικαιοσύνης». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι πρόκειται για «εγκληματική απόδραση» και «ένοπλη ανταρσία». Ένας ανώτερος Ρώσος διοικητής το χαρακτήρισε «πραξικόπημα». Όπως και να το ονομάσετε, σημειώνει το BBC σε μια πρώτη του άμεση ανάλυση των δραματικών εξελίξεων στη Ρωσία, ο αρχηγός της Wagner έχει καταφέρει να θέσει επί τάπητος

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν μιλά για «Πορεία Δικαιοσύνης». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι πρόκειται για «εγκληματική απόδραση» και «ένοπλη ανταρσία». Ένας ανώτερος Ρώσος διοικητής το χαρακτήρισε «πραξικόπημα».

Όπως και να το ονομάσετε, σημειώνει το BBC σε μια πρώτη του άμεση ανάλυση των δραματικών εξελίξεων στη Ρωσία, ο αρχηγός της Wagner έχει καταφέρει να θέσει επί τάπητος το ζήτημα της ανατροπής της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας.

Αυτό το είχε προετοιμάσει από νωρίς. Για μήνες υπήρξε έντονη και δημόσια διαμάχη μεταξύ της Wagner και του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη ο πόλεμος στην Ουκρανία.

H Wagner είχε κατηγορήσει επανειλημμένα το υπουργείο ότι δεν προμήθευσε την εταιρεία με τον μισθοφορικό στρατό με επαρκή πυρομαχικά (και ότι το έκανε επίτηδες).

Ο Πριγκόζιν ήταν ολοένα και πιο έντονος στην κριτική του προς τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Η κριτική είναι ένα πράγμα. Η ένοπλη αντιπαράθεση είναι άλλη.

Ο Πριγκόζιν ισχυρίζεται ότι το υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε την νέα αντιπαράθεση, εξαπολύοντας πυραυλικό χτύπημα την Παρασκευή σε στρατόπεδο βάσης της Wagner. Οι ρωσικές αρχές αρνούνται ότι συνέβη ποτέ. Αποκαλούν αυτή την ιστορία «προβοκάτσια».

Πραξικόπημα ή κάτι άλλο;

Αν  πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC, αναφορικά με τις δραματικές εξελίξεις στη Ρωσία, τότε αυτό δεν γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο.

Στα παραληρήματά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πριγκόζιν έχει φροντίσει να μην επικρίνει τον πρόεδρο Πούτιν ή τη ρωσική κυβέρνηση.

Πάντα τόνιζε ότι η διαμάχη του είναι με τη στρατιωτική ηγεσία και όχι με το Κρεμλίνο.

Αλλά αυτό δεν παρηγορεί ιδιαίτερα τον πρόεδρο Πούτιν ο οποίος απευθυνόμενος προς το έθνος επιχείρησε να πείσει τους Ρώσους ότι εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο.

Βρετανία: Συνεδρίαση της επιτροπής «Cobra»

Η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της βρετανικής κυβέρνησης που φέρει την κωδική ονομασία “Cobra” συνεδριάζει εκτάκτως, συζητώντας στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Ρωσία, όπως έκανε γνωστό σήμερα η ρεπόρτερ του BBC Λάουρα Κούνσμπεργκ.

Η Κούνσμπεργκ είχε νωρίτερα σήμερα, μία συνέντευξη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Σούνακ δήλωσε ότι θα συνομιλήσει με τους συμμάχους της Βρετανίας, ενώ παρότρυνε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη ρωσική διαμάχη να αποφύγουν ενέργειες σε βάρος αμάχων πολιτών.

Πηγή fantomas.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos