Αθ. Τσακρής: Ιχνηλάτηση και ατομική ευθύνη κλειδιά για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού(audio)

Αθ. Τσακρής: Ιχνηλάτηση και ατομική ευθύνη κλειδιά για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού(audio)

«Όσο και αν είναι καλό το πρόγραμμα της πρώτης φάσης των στοχευμένων ελέγχων και της διαχείρισης εισόδου των τουριστών, είναι δεδομένο ότι κάποια περιστατικά δεν θα εντοπιστούν». Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.

Mιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι χθες διενεργήθηκαν μερικές χιλιάδες τεστ και οι έλεγχοι επεκτείνονται σε όλη τη χώρα, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη συγκροτημένου σχεδίου και αντίστοιχης οργάνωσης για να ανταπεξέλθουμε με ασφάλεια στις απαιτήσεις της περιόδου. «Το πλαίσιο αυτό αναδεικνύει δύο παραμέτρους: Ότι η ιχνηλάτηση πρέπει να γίνεται πολύ συστηματικά και ότι πρέπει να υπάρχει η ανάλογη κοινωνική ευαισθησία και να συμβάλλουμε όλοι για να μην έχουμε μεγάλη διασπορά. Απαιτείται προσπάθεια από όλους μας», δήλωσε ο κ. Τσακρής «και όχι μόνο από το κράτος, αλλά και από τους κατοίκους των τουριστικών περιοχών ακόμη και από τους τοπικούς συλλόγους για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας».
Ο κ. Τσακρής επεσήμανε ότι «πιστεύουμε κα ελπίζουμε ότι οι διαδικασίες οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί και η έγκαιρη ιχνηλάτηση παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο σε συνδυασμό με την περιχαράκωση της νέας εστίας. Διαφορετικά είναι πολύ δύσκολο να περιορισθεί η εστιακή εξάπλωση γιατί θα χρειαστούν στη συνέχεια μέτρα τοπικού lockdown για να ελεγχθεί η διασπορά του ιού».
Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι το χαρακτηριστικό της επιδημίας είναι πως εξαπλώνεται εστιακά και αυτό είναι αναμενόμενο από τη στιγμή που τα μέτρα σταδιακά άρχισαν να χαλαρώνουν, το βλέπουμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και είναι λογικό να συμβαίνει.
« Δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο ιός είναι σήμερα λιγότερα επιθετικός, απλά το καλοκαίρι, όπως όλες οι ιογενείς λοιμώξεις είναι πιο ήπιες με περισσότερο ήπια συμπτώματα και πιο δύσκολη μεταδοτικότητα αφού δεν υπάρχει συγχρωτισμός σε κλειστό περιβάλλον. Επιπλέον ο ιός παραμένει για μικρότερο χρονικό διάστημα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, με αποτέλεσμα να προκαλεί συνήθως πιο ήπιες λοιμώξεις. Με την πάροδο του χρόνου αυτό που περιμένουμε είναι να γίνεται λιγότερος παθογόνος για τον άνθρωπο αλλά αυτό θα γίνεται σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου».
Σχετικά με το ενδεχόμενο του νέου ιού πανδημικής γρίπης που ανακαλύφθηκε στην Κίνα, ο κ. Τσακρής εξήγησε ότι πρόκειται για ένα νέο στέλεχος του Η1Ν1 που έχει εξαπλωθεί στους χοίρους και δείχνει ότι τα χαρακτηριστικά του δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάσει και τον άνθρωπο, ίσως να είναι ένα από τα πιθανά νέα στελέχη των επόμενων ετών.

www.ert.gr

Check Also

Podcast: Ο νέος “νομάς”, ο γονέας, ο οικο – ευαγγελιστής – Δείτε τι τύπος χρήστη social media είστε

Η πανδημία και το lockdown δημιούργησαν σε όλους τους ανθρώπους – και ειδικά στους χρήστες …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *