Ίδρυση «Κέντρου Ιστορίας Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού» στον Ωρωπό

«Η μετατροπή αυτού του εμβληματικού χώρου σε χώρο ιστορικής μνήμης, πολιτισμού και ήπιας αναψυχής υπηρετεί ένα διπλό ζητούμενο. Από τη μία πλευρά κρατά ζωντανό το μήνυμα του αντιδικτατορικού αγώνα, ιδρύοντας ένα πόλο μελέτης των πολλών διαστάσεών του. Από την άλλη, στρέφει δυναμικά το νόημα στο μέλλον, δημιουργώντας γύρω του μια κυψέλη ανάπτυξης έτσι ώστε το χθες να γίνει γόνιμο λίπασμα για το σήμερα και το αύριο» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση μνήμης που οργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων για την παραχώρηση των παλαιών φυλακών στον Δήμο Ωρωπού με σκοπό την ίδρυση «Κέντρου Ιστορίας Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού».

Έργο πνοής

«Αυτή την ημέρα τιμούμε την αντίσταση στη χούντα, στο πρόσωπο των αγωνιστών που φυλακίστηκαν εδώ. Πιστοί στο κάλεσμα του Μίκη δεν ξεχνάμε τον Ωρωπό. Αλλά και κάνοντας ένα βήμα μπροστά του δίνουμε νέα ζωή» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Γιατί η δημοκρατία δεν ξεχνά, αλλά προχωρά. Και είναι αλήθεια ότι αυτά τα κτίρια είναι στην κυριολεξία ποτισμένα με ιστορία. Από τις αρχές ακόμη του 20ού αιώνα όταν σε μια έκταση που δωρίζει ο Ανδρέας Συγγρός χτίζεται το Αμαλίειο ορφανοτροφείο. Γρήγορα εδώ θα φιλοξενηθούν προσφυγόπουλα από την Μικρά Ασία. Μετά το 1933 οι χώροι μετατρέπονται σε σωφρονιστήριο και από το 1938 ξαναχτίζονται ως φυλακές κυρίως για καταδικασμένους κομουνιστές. Ο Ωρωπός αποτελεί σιωπηλό μάρτυρα σε κάθε φάση διχασμού που ταλάνισε την πατρίδα μας τα τελευταία 100 χρόνια. Στη χούντα μεταφέρθηκαν εδώ 100 πολιτικοί κρατούμενοι από τη Λέρο, και έτσι παλιοί αντιστασιακοί, όπως ο Μίκης, ο Γλέζος, ο Φλωράκης, θα συναντηθούν με πολλούς νεότερους, ανάμεσά τους και ο αξέχαστος Ανδρέας Λεντάκης, η σύζυγος του οποίου είναι σήμερα μαζί μας. Αλλά και ο πρόεδρος του συλλόγου φυλακισθέντων και εξορισθέντων Σπύρος Χαλβατζής». «Οι φυλακές κλείνουν οριστικά το 1973 και από το 1974 ο δήμος ζητά να του παραχωρηθούν. Για ένα διάστημα το κτίριο θα στεγάσει το γυμνάσιο και το ωδείο της περιοχής. Ενώ το κτήμα στα νότιά τους παραχωρείται στην κοινότητα Σκάλας το 1998. Την ίδια εποχή ο τότε πρωθυπουργός δεσμεύεται για τη συνολική απόδοσή του στον δήμο, ο χαρακτηρισμός τους όμως ως στοιχείων ιστορικού τόπου καθυστερεί μέχρι το 2015. Αλλά και πάλι οι παλιές φυλακές του Ωρωπού αφήνονται στην τύχη τους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αξιοποίηση αδόμητης έκτασης

«Σήμερα, λοιπόν, εκπληρώνουμε ένα χρέος προς την Ιστορία. Τα 15 στρέμματα των εγκαταστάσεων παραχωρούνται οριστικά στον δήμο για κοινωφελείς χρήσεις και για την ίδρυση Κέντρου Ιστορίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού. Μαζί τους όμως αξιοποιείται και η γειτονική αδόμητη έκταση 83 στρεμμάτων. Εκεί θα εκπονηθεί ένα ειδικό πολεοδομικό σχέδιο ώστε μέσα στους επόμενους 12-15 μήνες να μπορούν να υποδεχθούν επενδύσεις για υποδομές ηπίων δραστηριοτήτων, ιατρικού τουρισμού και κατοικίας» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η σημερινή εκδήλωση μας γυρνά σχεδόν μισό αιώνα πίσω, στη δικτατορία των συνταγματαρχών που καταπάτησε κάθε ελευθερία και κάθε νομιμότητα. Που ανέκοψε την κοινωνική και οικονομική πρόοδο της χώρας. Που την απέκοψε από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μια επτάχρονη τυραννία που πλήγωσε τον εθνικό μας κορμό στην Κύπρο και διέλυσε την πολιτική και την καθημερινή ζωή των Ελλήνων».

«Μας γυρνά όμως πίσω και στην αντίσταση, όπου η Αριστερά πράγματι είχε ισχυρό πρωταγωνιστικό μερίδιο συμμετοχής, όπως αποτυπώνεται στον κατάλογο όσων πέρασαν από εδώ. Δίπλα του όμως και σε άλλους δημοκρατικούς πολίτες και αξιωματικούς από όλο το πολιτικό φάσμα. Για να βρεθούν αργότερα συναγωνιστές και συγκρατούμενοι», σημείωσε.

Σημαντική η συμβολή του Βασίλη Οικονόμου

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Βασίλης Οικονόμου που διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στο να γίνει πραγματικότητα η ίδρυση «Κέντρου Ιστορίας Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού». O κ. Οικονόμου μιλώντας σε δημοσιογράφο της εφημερίδας μας δήλωσε: «Οι φυλακές Ωρωπού, τόπος μαρτυρίου και εξορίας για όσους αντιστάθηκαν στην δικτατορία και αψήφησαν τους εκφοβισμού της, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Ανδρέας Λεντάκης, αποδόθηκαν στον Δήμο Ωρωπού ως κίνηση αποκατάστασης των αγώνων όσων φυλακίστηκαν εκεί την περίοδο της χούντας. Προσωπικά νιώθω πλήρως δικαιωμένος καθώς αποτελούσε για μένα μόνιμη διεκδίκηση από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου ως βουλευτής στην Αττική. Χρόνιες προσπάθειές μου με όλες τις διακυβερνήσεις έπεφταν στο κενό. Επιτέλους η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Κώστα Τσιάρα, Εσωτερικών τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και Οικονομικών τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα αντιλήφθηκαν την αναγκαιότητα της αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης κλείνοντας έτσι τυπικά ένα κύκλο ιστορίας συμβολίζοντας την εθνική συμφιλίωση και την ενότητα του ελληνικού λαού. Σημαντική θέλω να τονίσω ήταν και η συμβολή του δημάρχου Ωρωπού κ Γιώργου Γιασημάκη στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Η διαμόρφωση Συνεδριακού Χώρου και των Εκπαιδευτικών Δομών και του Κέντρου Ιστορίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού στον ιστορικό αυτό χώρο θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και ειδικά μέσα από την λειτουργία δομής ιατρικού τουρισμού και δομής αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων (μοναδικής δομής στο είδος της στη χώρα και στα Βαλκάνια), όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του».

Εκτός από τον πρωθυπουργό μίλησαν ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1974) Σπύρος Χαλβατζής.

Check Also

Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου – Έρχεται καύσωνας διαρκείας (video)

Τους 36 βαθμούς Κελσίου ξεπέρασε χθες ο υδράργυρος στα Τρίκαλα και τους 34 σε αρκετές …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *