Έρχεται φθινόπωρο φανατισμού

Έρχεται φθινόπωρο φανατισμού

  Με τον όρο Φανατισμό δηλώνουμε συνήθως την άκριτη αφοσίωση και προσκόλληση σε δόγματα και ιδεοληψίες.. Ο φανατισμός εκδηλώνεται με τον δογματισμό, την αδιαλλαξία, τη μισαλλοδοξία, την έχθρα προς τους διαφωνούντες, την επιβολή ιδεών, τη βία . Ιστορικά παραδείγματα ιδεολογικού φανατισμού, πολιτικής αδιαλλαξίας και εχθρότητας μεταξύ πολιτικών κομμάτων αλλά και μεταξύ πολιτείας και κάποιων κοινωνικών

 

Με τον όρο Φανατισμό δηλώνουμε συνήθως την άκριτη αφοσίωση και προσκόλληση σε δόγματα και ιδεοληψίες..
Ο φανατισμός εκδηλώνεται με τον δογματισμό, την αδιαλλαξία, τη μισαλλοδοξία, την έχθρα προς τους διαφωνούντες, την επιβολή ιδεών, τη βία .
Ιστορικά παραδείγματα ιδεολογικού φανατισμού, πολιτικής αδιαλλαξίας και εχθρότητας μεταξύ πολιτικών κομμάτων αλλά και μεταξύ πολιτείας και κάποιων κοινωνικών ομάδων, έχουμε άπειρα.
Ο δογματισμός, οι εμπάθειες, η μονομέρεια, οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα υποβαθμίζουν την κριτική ικανότητα και τον ορθολογικό έλεγχο, απομακρύνουν από την αλήθεια και καθιστούν τους πάντες ανίκανους να παρακολουθήσουν τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.
Δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος και αντικειμενικός, κάποιος όταν είναι δέσμιος των ιδεών και των θέσεών του. Γίνεται ασυνείδητος, δύσκαμπτος, αδιάφορος, Χειραγωγείται εύκολα και σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, ετεροκαθορίζεται.
Τους μήνες του καλοκαιριού στη βουλή παρατηρήσαμε ότι ο πολιτικός φανατισμός υπονομεύει το δημοκρατικό πολίτευμα και καλλιέργησε ανελεύθερη, αυταρχική αντίληψη και νοοτροπία.
Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι καταργείται ο διάλογος, το μέτρο, η ισορροπία, ανακόπτεται η δυνατότητα ομαλούς συμμετοχής στις δημοκρατικές διαδικασίες και επικρατεί η στείρα πόλωση.
Το φθινόπωρο που έρχεται, προδιαθέτει για ένταση απροσδιορίστων διαστάσεων.
Καμιά φορά η ένταση στο πολιτικό πεδίο δείχνει το δρόμο.
Πρέπει να υπάρξει σύνεση από όλες τις πλευρές με γνώμονα την κοινωνική ηρεμία.
Η πολιτεία πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο το νόμο απέναντι σε παραβατικες συμπεριφορές.
Όλα όμως πρέπει να γίνουν με χαμηλούς τόνους όπως επιτάσσει μια δημοκρατική κοινωνία.
Άλλωστε οι υψηλοί τόνοι ακούγονται δυνατά αλλά σβήνουν γρήγορα ,ενώ οι χαμηλοί τόνοι ακούγονται λιγότερο αλλά διαρκούν περισσότερο.
Για εκείνους τους πολιτικούς κύκλους που επενδύουν στην πόλωση και τον διχασμό το αλάνθαστο αισθητήριο της κοινωνίας των πολιτών θα τους κρίνει και θα τους αποδοκιμάσει στο ακέραιο, όπως έκανε και στο πρόσφατο παρελθόν.Πηγή

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν