Έρχεται ο «Δακτύλιος της φωτιάς» – Πού θα είναι ορατός

Έρχεται ο «Δακτύλιος της φωτιάς» – Πού θα είναι ορατός

Μια εκθαμβωτική ηλιακή έκλειψη, γνωστή και ως «δακτύλιος της φωτιάς», πρόκειται να λάβει χώρα στην Αμερική το Σάββατο 14 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την τελευταία δακτυλιοειδή ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από τις ΗΠΑ, μέχρι την επόμενη που θα σημειωθεί στις 21 Ιουνίου 2039, σύμφωνα με τη NASA. Η Αλάσκα είναι η μόνη πολιτεία των

78175765-0A3F-444E-A2EA06032E0D6A2D_source

Μια εκθαμβωτική ηλιακή έκλειψη, γνωστή και ως «δακτύλιος της φωτιάς», πρόκειται να λάβει χώρα στην Αμερική το Σάββατο 14 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την τελευταία δακτυλιοειδή ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από τις ΗΠΑ, μέχρι την επόμενη που θα σημειωθεί στις 21 Ιουνίου 2039, σύμφωνα με τη NASA. Η Αλάσκα είναι η μόνη πολιτεία των ΗΠΑ που βρίσκεται στη διαδρομή της έκλειψης του 2039.

Τι είναι η δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη;

Η δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη συμβαίνει όταν το φεγγάρι φαίνεται να διασχίζει τον ήλιο ενώ βρίσκεται ελαφρώς πιο μακριά από τη Γη στην ελλειπτική τροχιά της, σύμφωνα με τη NASA. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, το φεγγάρι θα καλύψει έως και 90% του ηλίου και θα δημιουργήσει το φαινόμενο του «δακτυλίου της φωτιάς», το οποίο θα διαρκέσει από 1 έως 5 λεπτά. Ο ουρανός θα σκοτεινιάσει κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης και ο αέρας μπορεί να είναι πιο δροσερός.

Η έκλειψη θα διασχίσει τη Βόρεια, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική, σύμφωνα με τους χάρτες της NASA. Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την έκλειψη εικονικά μπορούν να επισκεφθούν το κανάλι της NASA στο YouTube.

Πώς να προστατέψετε τα μάτια σας κατά τη διάρκεια της έκλειψης

Η ηλιακή έκλειψη μπορεί να εκθέσει τα μάτια σας στις ακτίνες του ήλιου προκαλώντας μόνιμες βλάβες ακόμη και τύφλωση, σύμφωνα με τους οφθαλμιάτρους. Για αυτό και οι ειδικοί τονίζουν πως η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο που είναι εξοπλισμένα ηλιακά φίλτρα. Αναζητήστε γυαλιά πιστοποιημένα που πληρούν το διεθνές πρότυπο ασφαλείας ISO 12312-2, συμβουλεύει η NASA.

ΠΗΓΗ: CBS

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos