Έρχεται έκλειψη παρασκιάς Σελήνης στις 5 Μαΐου

Έρχεται έκλειψη παρασκιάς Σελήνης στις 5 Μαΐου

Λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την υβριδική έκλειψη ηλίου, έρχεται και η έκλειψη παρασκιάς της Σελήνης. Η έκλειψη παρασκιάς θα λάβει χώρα την Παρασκευή 5 Μαΐου και θα κορυφωθεί γύρω στις 8:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, όταν η Σελήνη εξέλθει από τη σκιά της Γης. Μια έκλειψη παρασκιάς λαμβάνει χώρα όταν το φεγγάρι περνάει μέσα

Full-moon-20230428 (1)

Λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την υβριδική έκλειψη ηλίου, έρχεται και η έκλειψη παρασκιάς της Σελήνης. Η έκλειψη παρασκιάς θα λάβει χώρα την Παρασκευή 5 Μαΐου και θα κορυφωθεί γύρω στις 8:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, όταν η Σελήνη εξέλθει από τη σκιά της Γης.

Μια έκλειψη παρασκιάς λαμβάνει χώρα όταν το φεγγάρι περνάει μέσα από το εξωτερικό τμήμα της σκιάς της Γης, την παρασκιά. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η Σελήνη σκοτεινιάζει ελαφρά αλλά όχι τελείως όπως στην ολική έκλειψη. Η έκλειψη θα είναι ορατή στην Αφρική, την Ασία, την Αυστραλία και μεγάλα τμήματα της Ευρώπης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Time and Date» στην Ελλάδα, η σεληνιακή έκλειψη θα είναι μερικώς ορατή από τις 22:31 το βράδυ.

(Sagredo/Wikimedia Commons)

Οι σεληνιακές εκλείψεις είναι σχετικά σύντομες και διαρκούν μόνο λίγες ώρες από την αρχή μέχρι το τέλος. Μία ολική ηλιακή έκλειψη διαρκεί συνήθως τρεις ώρες, εάν ο παρατηρητής βρίσκεται στο μονοπάτι της ολικότητας.

(Dominic Ford/In-The-Sky.org)
 

Η έκλειψη του Μαΐου θα είναι η πρώτη από τις δύο που αναμένουμε για το 2023. Η επόμενη έκλειψη της Σελήνης θα πραγματοποιηθεί στις 28 Οκτωβρίου 2023 και θα είναι μια μερική έκλειψη που θα είναι ορατή κυρίως στην Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία.

ΠΗΓΗ: Space, The Conversation

www.ertnews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν