Ροή ειδήσεων

Έρευνα: 8 στους 10 ασθενείς με κορονοϊό παρουσιάζουν κάποιο νευρολογικό σύμπτωμα

Έρευνα: 8 στους 10 ασθενείς με κορονοϊό παρουσιάζουν κάποιο νευρολογικό σύμπτωμα

Σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στο φως μια νέα αμερικανική μελέτη, περίπου οκτώ στους δέκα ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη λοίμωξη Covid-19 είναι πιθανό να παρουσιάσουν -κατά την εξέλιξη της νόσου-  κάποιο νευρολογικό σύμπτωμα, όπως σύγχυση, ζαλάδα, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, ακόμα και εγκεφαλοπάθεια.

Όπως αποκαλύφτηκε στο πλαίσιο της μεγαλύτερης -ως τώρα-  έρευνας του είδους (τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό νευρολογίας «Annals of Clinical and Translational Neurology» ) το 42,2% των ασθενών παρουσίασε νευρολογικά συμπτώματα κατά την εμφάνιση της νόσου Covid-19, το 62,7% από αυτούς παρουσίασε νευρολογικά συμπτώματα στο διάστημα της νοσηλείας σε νοσοκομείο, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των νοσούντων (82,3%) εμφάνισε νευρολογικά συμπτώματα κάποια στιγμή, στην πορεία της εξέλιξης της νόσου που προκαλείται από τον κορονοϊό.

«Είναι σημαντικό ο γενικός πληθυσμός και οι γιατροί να έχουν υπόψη ότι οι ασθενείς με κορονοϊό μπορεί να παρουσιάσουν νευρολογικά συμπτώματα, επειδή η μόλυνση από τον  SARS-COV-2  μπορεί να εκδηλωθεί με τέτοια συμπτώματα σε αρχικό στάδιο, πριν από την εμφάνιση βήχα, πυρετού ή δυσκολίας στην αναπνοή», είχε αναφέρει με αφορμή μια προηγούμενη σχετική έρευνα ο επικεφαλής της νέας μελέτης, Igor Koralnik, καθηγητής νευρολογίας και διευθυντής της νευρολογικής κλινικής για περιστατικά ασθενών με Covid-19, στο Νοσοκομείο Northwestern Memorial του Σικάγου.

Ο Δρ. Koralnik, είχε επίσης αναφέρει –στο πλαίσιο προηγούμενης μελέτης – ότι η νόσος (που προκαλείται από τον SARS-COV-2 ) μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το νευρικό σύστημα των ασθενών.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη, οι πόνοι στους μύες ήταν το συχνότερο σύμπτωμα (44.8%)  για τους ασθενείς με κορονοϊό (509 συνολικά) που εξετάστηκαν για τις ανάγκες της έρευνας. Ακολούθησαν άλλα συμπτώματα, όπως ο πονοκέφαλος  (37,7%) , η εγκεφαλοπάθεια (31.8%), οι ζαλάδες (29.7%) η δυσγευσία –αλλοίωση της αίσθησης της γεύσης- (15.9%) και η δυσκολία στην όσφρηση (11.4 %).

Όσοι ασθενείς με Covid-19 παρουσίασαν σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα, χρειάστηκε να νοσηλευτούν για τριπλάσιο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο, κατά μέσο όρο, σε σχέση με τους ασθενείς που δεν παρουσίασαν τέτοια συμπτώματα, ανέφεραν οι ειδικοί. Ακόμη, οι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό που εμφάνισαν εγκεφαλοπάθεια  ήταν πολύ περισσότεροι  (περίπου 22%) σε σύγκριση με το ποσοστό θανάτων ασθενών με κορονοϊό οι οποίοι δεν εκδήλωσαν εγκεφαλοπάθεια (περίπου 3%).

Κατά τον Δρα. Koralnik, η εγκεφαλοπάθεια ενδέχεται –μεταξύ άλλων- να αφορά σε προβλήματα εστίασης της προσοχής , απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης, αποπροσανατολισμό, αδυναμία ανταπόκρισης στα ερεθίσματα, λήθαργο κ.α.

Από τους ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 162 που εμφάνισαν εγκεφαλοπάθεια ήταν ως επί το πλείστον άντρες μεγαλύτερης ηλικίας. Ακόμη, οι περισσότεροι από αυτούς υπέφεραν επίσης από  νευρολογικές διαταραχές, καρκίνο, διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια κ.α.

Στην πλειοψηφία τους πάντως, σύμφωνα με τη μελέτη, οι ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον SARS-COV-2 και εμφάνισαν νευρολογικά συμπτώματα (πλην της εγκεφαλοπάθειας) ήταν νεότεροι σε ηλικία.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ως τώρα ότι η νόσος Covid-19  προσβάλλει άμεσα τα εγκεφαλικά κύτταρα των ασθενών. Οι νευρολογικές επιπτώσεις της ασθένειας του κορονοϊού αποδίδονται περισσότερο –κατά τους ειδικούς- σε φλεγμονώδεις και ανοσολογικές αντιδράσεις του οργανισμού που νοσεί.

Διαβάστε εδώ περισσότερα σε σχέση με τη νέα μελέτη.


Πηγές: onlinelibrary.wiley.com/ nytimes.com/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ sciencedaily.com

Φωτογραφία: Creative Commons/ άδεια χρήσης CC0

www.ert.gr

Check Also

Χρήστος Κυρατσούς: Η θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron φθάνει και στην Ε.Ε.

Ενδιαφέροντα και αισιόδοξα στοιχεία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και τη θεραπεία της Covid-19 έδωσε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *