Έρευνα: Το 60% όσων νοσηλεύτηκαν με κορονοϊό εμφανίζει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μετά από 6 μήνες

Το 60% των ασθενών με κορονοϊό που έχουν νοσηλευτεί εξακολουθεί να εμφανίζει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έξι μήνες μετά τη μόλυνση, συχνότερα κόπωση, πόνους ή δυσκολία στην αναπνοή, σύμφωνα με γαλλική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Microbiology and Infection τη Δευτέρα.

Το 25% από αυτούς παρουσιάζει «τρία ή περισσότερα συμπτώματα» και το 2% «χρειάσθηκε να νοσηλευθεί και πάλι», συμπεραίνουν οι εργασίες αυτές του Inserm, που πραγματοποιήθηκαν σε ομάδα 1.137 ασθενών, τους οποίους παρακολούθησαν οι ερευνητές μετά τη νοσηλεία τους.

«Μια σημαντική αίσθηση κόπωσης, αναπνευστικές ενοχλήσεις και πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις περιλαμβάνονται μεταξύ των επίμονων κλινικών συμπτωμάτων που αναφέρονται συχνότερα» στους τρεις και στους έξι μήνες μετά τη νοσηλεία για Covid-19.

Οι ερευνητές παρατήρησαν «μια σχέση ανάμεσα στην αρχική σοβαρότητα της νόσου και την μακροπρόθεσμη επιμονή των συμπτωμάτων». Στην πραγματικότητα, η επιμονή τουλάχιστον τριών συμπτωμάτων έξι μήνες μετά τη μόλυνση είναι συχνότερη σ’ εκείνους στους οποίους η ασθένεια Covid-19 απαίτησε παραμονή σε ΜΕΘ, σε σχέση με αυτούς που νοσηλεύθηκαν σε θάλαμο και με τους ασθενείς που είχαν τα περισσότερα συμπτώματα την ημέρα της διακομιδής τους στο νοσοκομείο.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι «μολονότι οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά, οι γυναίκες φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν επίμονα συμπτώματα αργότερα».

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι αυτές οι μορφές μακράς Covid έχουν μερικές φορές ευρύτερες συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Έτσι, μεταξύ των ασθενών που ανέφεραν συμπτώματα έπειτα από έξι μήνες και ασκούσαν μια επαγγελματική δραστηριότητα όταν μολύνθηκαν, το ένα τρίτο δεν επέστρεψε στην εργασία του.

Τα επίμονα συμπτώματα ύστερα από μόλυνση από τον SARS-CoV-2 εμφανίζονται σε μια περίπτωση συμπτωματικής Covid στις δέκα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περιλαμβανομένων αυτών που δεν νοσηλεύθηκαν και εμφάνισαν μια ελαφρά ή μέτρια μορφή της νόσου.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Check Also

Γιατί οι άνθρωποι άνοιγαν τους τάφους πριν από 1.400 χρόνια;

Οι άνθρωποι που ζούσαν σε όλη την Ευρώπη πριν από περίπου 1.400 χρόνια συνήθιζαν να ξανανοίγουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *