Έρευνα: Το «κερί» στα αυτιά βοηθά στην αξιόπιστη μέτρηση των επιπέδων της ορμόνης του στρες

Έρευνα: Το «κερί» στα αυτιά βοηθά στην αξιόπιστη μέτρηση των επιπέδων της ορμόνης του στρες

Μια εξέταση για την αξιόπιστη μέτρηση των επιπέδων της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, με βάση το «κερί» που συγκεντρώνεται στα ανθρώπινα αυτιά, μπορεί να χρησιμεύσει στη διάγνωση και θεραπεία της κατάθλιψης και των διαταραχών που σχετίζονται με το άγχος, αναφέρουν επιστήμονες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχίατρο Andres Herane-Vives του Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) υποστηρίζουν ότι η εν λόγω εξέταση είναι δυνατόν να πραγματοποιείται στο σπίτι, χωρίς να είναι απαραίτητη η επίβλεψη από γιατρούς. Επίσης, χάρη στη συγκεκριμένη μέθοδο, οι ειδικοί ίσως μπορέσουν μελλοντικά να χρησιμοποιήσουν το «κερί» στα αυτιά για να μετρήσουν –όχι μόνο το στρες αλλά και- τα επίπεδα της γλυκόζης στον ανθρώπινο οργανισμό ή τα αντισώματα έναντι ιών όπως ο κορονοϊός SARSCOV-2.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η νέα μέθοδος για τη μέτρηση των επιπέδων της κορτιζόλης είναι αποτελεσματική και δεν κοστίζει, συγκριτικά με άλλες μεθόδους όπως αυτή κατά την οποία χρησιμοποιούνται οι τρίχες των μαλλιών. Και ενώ δείγματα αίματος, ούρων και σάλιου μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης για τη μέτρηση της κορτιζόλης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, τέτοιες πρακτικές καταγράφουν μόνο τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα του στρες.

«Η μέτρηση της κορτιζόλης είναι εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, καθώς τα επίπεδα της ορμόνης μπορεί να παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Κατά συνέπεια, ένα δείγμα μπορεί να μην φανερώνει με ακρίβεια τα χρόνια επίπεδα της κορτιζόλης (και άρα του στρες) σ’ έναν άνθρωπο.  Επιπλέον, οι μέθοδοι δειγματοληψίας αυτές καθεαυτές είναι δυνατόν να προκαλέσουν στρες και άρα να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

»Εντούτοις, τα επίπεδα της κορτιζόλης στο “κερί” των αυτιών φαίνεται να είναι πιο σταθερά και με τη νέα μας συσκευή είναι ευκολότερο να πάρουμε ένα δείγμα και να το εξετάσουμε γρήγορα, αποτελεσματικά και χωρίς κόστος», αναφέρει ο  Vives σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Guardian. Η συσκευή εξέτασης που δημιούργησαν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας μοιάζει με μπατονέτα που διαθέτει ένα «φρένο», το οποίο την εμποδίζει να μπει βαθιά στο αυτί, ώστε να μην το τραυματίσει.

Για την διεξαγωγή της έρευνας που αφορά στον νέο τρόπο μέτρησης των επιπέδων της κορτιζόλης, οι επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Χιλή και τη Γερμανία συνεργάστηκαν με 37 συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι βοήθησαν τους ειδικούς να πραγματοποιήσουν τις μετρήσεις τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Heliyon.


Πηγή: The Guardian

Φωτογραφία: Creative Commons/ άδεια χρήσης CC0

www.ert.gr

Check Also

Podcast: Ο νέος “νομάς”, ο γονέας, ο οικο – ευαγγελιστής – Δείτε τι τύπος χρήστη social media είστε

Η πανδημία και το lockdown δημιούργησαν σε όλους τους ανθρώπους – και ειδικά στους χρήστες …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *