Ροή ειδήσεων

Έρευνα: Τοξικές οι «γεύσεις» των ηλεκτρονικών τσιγάρων

Έρευνα: Τοξικές οι «γεύσεις» των ηλεκτρονικών τσιγάρων

Τις βλαβερές συνέπειες της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου επισημαίνουν, για άλλη μια φορά, επιστήμονες στο πλαίσιο μιας νέας αμερικανικής μελέτης, σύμφωνα με τα ευρήματα της οποίας ο  συνδυασμός των χημικών ουσιών -που προσδίδουν διάφορες «γεύσεις» κατά το άτμισμα- με τους διαλύτες των υγρών που περιέχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή νέων τοξικών ουσιών, οι οποίες ερεθίζουν τους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα (εξαιτίας βιολογικών αντιδράσεων στον οργανισμό).

Ακόμη και μικρές συγκεντρώσεις των χημικών ουσιών που παράγονται κατά το άτμισμα -υποστηρίζουν οι ειδικοί- έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή των κυττάρων στην επιφάνεια των βρόγχων των πνευμόνων.

«Παρατηρήσαμε ότι τα νέα χημικά -που σχηματίζονται από τα χημικά των γεύσεων και των διαλυτών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα- είναι πιο τοξικά από τις μητρικές ουσίες τους», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Sven-Eric Jordt, αναπληρωτής καθηγητής αναισθησιολογίας, φαρμακολογίας και βιολογίας του καρκίνου, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας.

Ένα ακόμα συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες είναι ότι, εξαιτίας των νέων χημικών ουσιών που παράγονται κατά το άτμισμα, ενεργοποιούνται οι υποδοχείς στις απολήξεις των νεύρων των βρόγχων (που ονομάζονταιTRPV1 και TRPA1), οι οποίοι ευθύνονται για διάφορες φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

«Η ενεργοποίηση αυτών των υποδοχέων μπορεί να συνεπάγεται αύξηση των καρδιακών παλμών και -σε όσους έχουν προδιάθεση-  αυτό μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία και υπέρταση. Ακόμη μπορεί να αυξήσει τις εκκρίσεις στη ρινική οδό και στους πνεύμονες, προκαλώντας βήχα και δυσκολία στην αναπνοή», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Όπως επισήμανε ο Jordt, «είναι η πρώτη φορά που καταδεικνύεται ότι αυτά τα νέα χημικά που σχηματίζονται στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, μπορούν να κάνουν ζημιά και να καταστρέψουν τα κύτταρα των πνευμόνων. Μολονότι σε ορισμένες περιπτώσεις, πάνω από το 40% των χημικών γεύσης, μετατρέπονται σε νέες χημικές ουσίες μέσα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, σχεδόν τίποτα δεν ήταν γνωστό για την τοξικότητα τους μέχρι τώρα».

Σχετικά με τα συμπεράσματα της μελέτης, ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων θα πρέπει να αναγράφουν στα προϊόντα τους όλες τις χημικές ουσίες (και αυτές που παράγονται κατά τη διαδικασία του ατμίσματος, όχι μόνο τις αρχικές).

«Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να ενημερωθούν για τις χημικές ουσίες που μπορούν να παραχθούν από τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ώστε να ξεκινήσουν τοξικολογικές μελέτες…Μόλις γίνουν γνωστά τα επίπεδα τοξικότητας, οι αρμόδιοι των ρυθμιστικών αρχών θα μπορούν να αξιολογήσουν τον κίνδυνο που προκαλούν στην υγεία τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και να εκδώσουν συστάσεις προς τους κατασκευαστές, ώστε να μειώσουν τις συγκεντρώσεις (των χημικών ουσιών), προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο σε αποδεκτά επίπεδα», κατέληξε ο Sven-Eric Jordt.

Τα ευρήματα της παραπάνω μελέτης ανακοινώθηκαν στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.


Πηγή: eurekalert.org

Φωτογραφία: Associated Press

www.ert.gr

Check Also

Κορονοϊός: Πώς αντέδρασαν υγιείς και ανοσοκατασταλμένοι μετά τον εμβολιασμό τους

Σημαντικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του κορονοϊού και τη δημιουργία αντισωμάτων σε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *