Έρευνα: Οι ψηλοί άνθρωποι κινδυνεύουν από σοβαρές ασθένειες περισσότερο από τους κοντούς

Έρευνα: Οι ψηλοί άνθρωποι κινδυνεύουν από σοβαρές ασθένειες περισσότερο από τους κοντούς

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ψηλών ανθρώπων θα πρέπει να γνωρίζετε πως κινδυνεύετε από διάφορες γνωστές ασθένειες. Ωστόσο, ποιες είναι αυτές οι ασθένειες και πως το ύψος επηρεάζει την υγεία μας; Η νέα επιστημονική μελέτη, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, έρχεται να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που μας απασχολούν. Σύμφωνα με την

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ψηλών ανθρώπων θα πρέπει να γνωρίζετε πως κινδυνεύετε από διάφορες γνωστές ασθένειες. Ωστόσο, ποιες είναι αυτές οι ασθένειες και πως το ύψος επηρεάζει την υγεία μας; Η νέα επιστημονική μελέτη, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, έρχεται να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που μας απασχολούν.

Σύμφωνα με την αμερικανική επιστημονική έρευνα οι ψηλοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για περιφερική νευροπάθεια (βλάβη στα νεύρα κυρίως των άκρων), αρρυθμία καρδιάς (κολπική μαρμαρυγή) και λοιμώξεις ή έλκη του δέρματος και των οστών. Ωστόσο, έχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, υπέρταση και υψηλή χοληστερίνη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Σριντάραν Ραγκαβάν του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και του Ιατρικού Κέντρου Βετεράνων των Βραχωδών Ορέων, οι οποίοι έκαναν μια σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας PLoS Genetics, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 280.000 ανθρώπους, συσχετίζοντας το ύψος με πάνω από 1.000 παθήσεις και ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Η διαπίστωση ήταν ότι τα επίπεδα κινδύνου για 127 διαφορετικές παθήσεις μπορεί να συνδέονται με το ύψος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει το μεγάλο ή μικρό ύψος με διάφορα προβλήματα υγείας και η νέα έρευνα μελετά σε περισσότερο βάθος από ποτέ το ζήτημα, προσπαθώντας να απομονώσει άλλους παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και η διατροφή.

Το ύψος εξαρτάται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, με χιλιάδες γονίδια να εμπλέκονται, καθώς επίσης μια πληθώρα παραγόντων (διατροφικών, κοινωνικών, οικονομικών, δημογραφικών κ.α.) που σχετίζονται με τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής. Η σχέση ύψους-υγείας χρήζει οπωσδήποτε περαιτέρω μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πηγή: PLOS GENETICS

www.ertnews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν