Έρευνα: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα για την εξέταση αίματος που εντοπίζει 50 μορφές καρκίνου

Έρευνα: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα για την εξέταση αίματος που εντοπίζει 50 μορφές καρκίνου

Μια νέα εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει περισσότερες από 50 μορφές καρκίνου πριν οι ασθενείς αναπτύξουν συμπτώματα, φαίνεται να είναι όντως αποτελεσματική. Πρόκειται για το τεστ Galleri που ανιχνεύει το DNA των καρκινικών όγκων στο αίμα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, περισσότεροι από 6.600 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω, υποβλήθηκαν στην εξέταση

Μια νέα εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει περισσότερες από 50 μορφές καρκίνου πριν οι ασθενείς αναπτύξουν συμπτώματα, φαίνεται να είναι όντως αποτελεσματική. Πρόκειται για το τεστ Galleri που ανιχνεύει το DNA των καρκινικών όγκων στο αίμα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, περισσότεροι από 6.600 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω, υποβλήθηκαν στην εξέταση και ανιχνεύθηκαν δεκάδες νέα περιστατικά καρκίνου. Πολλοί από τους καρκίνους αυτούς ήταν σε αρχικό στάδιο, ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα ήταν μορφές της νόσου για τις οποίες δεν υπάρχει προληπτικός έλεγχος.

Οι Βρετανοί επιστήμονες που ανέπτυξαν το τεστ ελπίζουν ότι θα σώσει ζωές ανιχνεύοντας έγκαιρα τον καρκίνο ώστε η χειρουργική επέμβαση και η θεραπεία να είναι πιο αποτελεσματικές. Ωστόσο, η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της μελέτης Pathfinder, 6.621 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω υποβλήθηκαν στην εξέταση αίματος Galleri. Στους 6.529 από αυτούς, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, αλλά σε 92 άτομα έδειξε πιθανό καρκίνο. Περαιτέρω εξετάσεις επιβεβαίωσαν την ύπαρξη συμπαγών όγκων ή καρκίνο του αίματος σε 35 άτομα, δηλαδή στο 1,4% της ομάδας μελέτης.

Εκτός από τον εντοπισμό του καρκίνου, η εξέταση παρείχε πληροφορίες και για τη θέση του. Αυτό επέτρεψε στους γιατρούς να επισπεύσουν τις απαραίτητες εξετάσεις για τον εντοπισμό και την επιβεβαίωση του καρκίνου.

Το τεστ εντόπισε 19 συμπαγείς όγκους σε ιστούς όπως ο μαστός, το ήπαρ, ο πνεύμονας και το παχύ έντερο και ανίχνευσε καρκίνους των ωοθηκών και του παγκρέατος, οι οποίοι συνήθως εντοπίζονται σε προχωρημένο στάδιο και έχουν χαμηλά ποσοστά επιβίωσης.

Οι υπόλοιπες περιπτώσεις ήταν καρκίνοι του αίματος. Από τους 36 καρκίνους που εντοπίστηκαν συνολικά, οι 14 ήταν σε αρχικό στάδιο και οι 26 ήταν μορφές της νόσου για τις οποίες δεν υπάρχει προληπτικός έλεγχος.

Συνολικά, η εξέταση αίματος ήταν αρνητική για το 99,1% των εθελοντών που δεν είχαν καρκίνο, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό υγιών ανθρώπων έλαβε ψευδώς θετικό αποτέλεσμα. Περίπου το 38% όσων έλαβαν θετικό αποτέλεσμα αποδείχθηκε ότι είχαν καρκίνο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η εξέταση δεν είναι ακόμη έτοιμη για εφαρμογή σε πληθυσμιακό επίπεδο και ότι οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τον καθιερωμένο έλεγχο για τον καρκίνο, ενώ η τεχνολογία βελτιώνεται.

ΠΗΓΗ: Guardian

www.ertnews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν