Ροή ειδήσεων

Έρευνα: Η υδροκορτιζόνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου ασθενών με σοβαρή λοίμωξη Covid-19

Έρευνα: Η υδροκορτιζόνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου ασθενών με σοβαρή λοίμωξη Covid-19

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες στη Βρετανία, η υδροκορτιζόνη ένα αντιφλεγμονώδες που χρησιμοποιείται συχνά στην ιατρική, βοηθά να μειωθεί σχεδόν κατά 20% ο κίνδυνος θανάτου σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και παρουσιάζουν σοβαρή εξέλιξη της νόσου Covid-19.

Ο Anthony Gordon, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Imperial College του Λονδίνου ήταν ο επικεφαλής της βρετανικής ομάδας που συμμετείχε στη μελέτη, ερευνώντας την αποτελεσματικότητα της υδροκορτιζόνης σε περιπτώσεις ασθενών που νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, δεχόμενοι αναπνευστική υποστήριξη από αναπνευστήρα.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης τέθηκαν σε σύγκριση με τα αποτελέσματα άλλων 6 ερευνών που διεξήχθησαν ανά τον κόσμο, σκοπός των οποίων ήταν επίσης η εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με το αν φάρμακα παρόμοιας σύστασης (στεροειδή) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπείες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και από τις 7 μελέτες-δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην ομάδα των ασθενών, για τη θεραπεία των οποίων χρησιμοποιήθηκαν στεροειδή (όπως η υδροκορτιζόνη), ο κίνδυνος θανάτου από τις σοβαρές επιπλοκές της Covid-19 μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 20%, ανέφερε ο Gordon στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι αν χορηγήσεις στεροειδή σε 100 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid-19, μπορείς να ελπίζεις ότι οι 8 από αυτούς θα ζήσουν».

Κατά τον Simon Stevens, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας στη Βρετανία, η θεραπεία για την καταπολέμηση του SARS-CoV-2 με τη χορήγηση υδροκορτιζόνης (και στεροειδών) είναι ένα επιπλέον «όπλο» στο «οπλοστάσιο» για την παγκόσμια μάχη ενάντια στην πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση -όπως εξήγησε ο καθηγητής Gordon- τα στεροειδή που χορηγούνται συχνά και χωρίς ιατρική συνταγή δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε οικιακές θεραπείες εκτός νοσοκομείου, για την προστασία από τον κορονοϊό.


Πηγή: AFP

Φωτογραφία: Associated Press

 

www.ert.gr

Check Also

Οι «αληθινοί» Μπομπ Σφουγγαράκης και Πάτρικ ο Αστερίας, εντοπίστηκαν από ωκεανογράφους στον Ατλαντικό

Οι αγαπημένοι των παιδιών ήρωες της διάσημης σειράς κινουμένων σχεδίων “SpongeBob SquarePants“, φαίνεται να «εντοπίστηκαν» …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *