Έρευνα αποκαλύπτει τις επιπτώσεις που προκαλεί ο κορονοϊός στους πνεύμονες

Έρευνα αποκαλύπτει τις επιπτώσεις που προκαλεί ο κορονοϊός στους πνεύμονες

Η Covid-19 μπορεί να δημιουργήσει δυσλειτουργία στους πνεύμονες, η οποία μπορεί να ανιχνευτεί ακόμη και τρεις μήνες μετά τη μόλυνση των ασθενών, σύμφωνα με έρευνα.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασαν 10 ασθενείς, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική σκαναρίσματος προκειμένου να εντοπίσουν τις βλάβες που τα συμβατικά μηχανήματα δεν μπορούν να εντοπίσουν. Η τεχνική χρησιμοποιεί ένα αέριο που ονομάζεται ξένο, κατά τη διάρκεια σάρωσης μαγνητικής τομογραφίας.

Όπως αναφέρει το BBC, η νέα τεχνική, με επικεφαλής τον καθηγητή Φέργκους Γκλίσον, εφαρμόστηκε σε 10 ασθενείς ηλικίας μεταξύ 19 και 69 ετών.

Οχτώ από αυτούς εμφάνιζαν συμπτώματα δύσπνοιας και εξάντλησης τρεις μήνες μετά την εμφάνιση της ασθένειας, αν και κανείς από αυτούς δεν είχε μπει στην Εντατική, ούτε είχε διασωληνωθεί ενώ τα συμβατικά μηχανήματα δεν είχαν εντοπίσει κάποιο πρόβλημα στους πνεύμονες. Η νέα τεχνική σκαναρίσματος έδειξε σημάδια δυσλειτουργίας στους πνεύμονες και στους οχτώ ασθενείς που είχαν παραπονεθεί για δύσπνοια.

Oxford University

Στόχος της έρευνας είναι να εντοπίσει κατά πόσο η βλάβη στους πνεύμονες είναι μόνιμη ή αν εξαφανίζεται με τον καιρό. Ο Γκλίσον παραδέχεται ότι περίμενε «κάποια μορφή βλάβης στους πνεύμονες αλλά όχι σε αυτήν την έκταση».

Ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρής ασθένειας ή/και  θανάτου αυξάνεται ραγδαία για όσους είναι άνω των 60 ετών. Ωστόσο, αν η δοκιμαστική μελέτη ανακαλύψει ότι η πνευμονική δυσλειτουργία εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ηλικιακό φάσμα και ακόμη και σε εκείνους που δεν χρειάζονται νοσηλεία, αυτό θα έθετε νέα δεδομένα για την ασθένεια.

Ο Γκλίσον θεωρεί ότι αυτή η πνευμονική δυσλειτουργία, ίσως είναι μία από τις αιτίες πίσω από τη μεγάλη διάρκεια της ασθένειας, δεδομένου ότι πολλοί ασθενείς δηλώνουν ότι αισθάνονται αδιαθεσία για αρκετούς μήνες μετά τη διάγνωση.

ΠΗΓΗ: University of Oxford, BBC, CNN

www.ert.gr

Check Also

«Seaglider»: Έρχεται το «ιπτάμενο φέριμποτ»

Αμερικανική εταιρεία κατασκευάζει ένα ηλεκτροκίνητο επιβατηγό αεροσκάφος που πετάει πάνω ακριβώς από την επιφάνεια της …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *