Έρευνα: Ανακριβή ενδέχεται να είναι τα θερμόμετρα υπέρυθρων στους ενήλικες

Έρευνα: Ανακριβή ενδέχεται να είναι τα θερμόμετρα υπέρυθρων στους ενήλικες

Τα θερμόμετρα υπέρυθρων, που χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό σε παιδιά και –από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και  έπειτα-χρησιμοποιούνται τακτικά για τη μέτρηση της θερμοκρασίας των πολιτών στους δημόσιους χώρους, ίσως τελικά να μη μετρούν τη θερμοκρασία των ενηλίκων με ακρίβεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας.

Επειδή οι εν λόγω συσκευές δεν έρχονται σε επαφή με το δέρμα βοηθούν στην αποφυγή της μετάδοσης μικροβίων, ενώ δεν χρειάζεται να αποστειρώνονται μετά από κάθε χρήση. Αναλύοντας στοιχεία για 265 ασθενείς σε δύο νοσοκομεία, Αυστραλοί ερευνητές σύγκριναν τα θερμόμετρα υπέρυθρων με τα θερμόμετρα κροταφικής αρτηρίας, τα οποία έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Όταν η θερμοκρασία των ασθενών ήταν κάτω από το 37,5, οι συσκευές έδειχναν παρόμοιες μετρήσεις. Αλλά σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τα θερμόμετρα υπέρυθρων ήταν λιγότερο ακριβή, παρουσιάζοντας μεγαλύτερες αποκλείσεις όσο η θερμοκρασία του σώματος ανέβαινε, σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Infection Control.

Όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, καθώς μόνο 37 από τους συμμετέχοντες στην έρευνα εμφάνισαν πυρετό, χρειάζεται να πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες μελέτες προς επιβεβαίωση των παραπάνω ευρημάτων. Καταλήγοντας, οι ειδικοί πρόσθεσαν ότι όταν ένα θερμόμετρο υπέρυθρων καταγράφει θερμοκρασία σώματος πάνω από το 37,5 σε ενήλικες, καλό είναι η θερμοκρασία του σώματος να μετριέται (και) από ένα θερμόμετρο που έρχεται σε επαφή με το σώμα.

Δείτε εδώ τη δημοσίευση της μελέτης στο American Journal of Infection Control.


Πηγή: Reuters

Φωτογραφία: Associated Press

 

 

www.ert.gr

Check Also

Οι «αληθινοί» Μπομπ Σφουγγαράκης και Πάτρικ ο Αστερίας, εντοπίστηκαν από ωκεανογράφους στον Ατλαντικό

Οι αγαπημένοι των παιδιών ήρωες της διάσημης σειράς κινουμένων σχεδίων “SpongeBob SquarePants“, φαίνεται να «εντοπίστηκαν» …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *