Ροή ειδήσεων

«Έξυπνο» πουκάμισο βοηθά στην αποκατάσταση των ασθενών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

«Έξυπνο» πουκάμισο βοηθά στην αποκατάσταση των ασθενών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Η σχεδιάστρια κι ερευνήτρια Jessica Smarsch από την Ολλανδία, ανέπτυξε το «Connextyle», ένα «έξυπνο» πουκάμισο που βοηθά στην αποκατάσταση των ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Το πρωτότυπο αυτό ρούχο λειτουργεί χάρις σε μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται TexPCBs η οποία μετρά τη μυϊκή δραστηριότητα του ατόμου που το φοράει. Η Smarsch το σχεδίασε για ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και είχαν περιορισμένη δυνατότητα κίνησης στον κορμό τους.

Οι ασθενείς φορούν το «έξυπνο» πουκάμισο, κάνουν ασκήσεις και δημιουργούν οπτικοακουστικά μοτίβα μέσω της κίνησης του σώματος που αυξάνει τις νευρωνικές συνδέσεις. Αυτό το σύστημα είναι πιο αποτελεσματικό στη δημιουργία νέων νευρικών οδών, καθώς βοηθά τους ασθενείς να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν το σώμα τους. Ο σχεδιασμός του Connextyle Wearable ενσωματώνει φιλικά προς το περιβάλλον πλεκτά υφάσματα στο ένδυμα και ασημένιο αγώγιμο πλεκτό ύφασμα στα τεχνικά μανίκια.

Το TexPCBs είναι ένα υφασμάτινο θερμοπλαστικό υλικό με επικάλυψη από ασήμι που βοηθά στην δημιουργία στεγνών ηλεκτροδίων και τη μέτρηση της κίνησης των μυών. Τα δεδομένα που συλλέγει, τα αποστέλλει σε μια μονάδα επεξεργασίας η οποία καταγράφει την κίνηση και προσαρτάται στο εξωτερικό των ενδυμάτων. Ο σχεδιασμός του ρούχου είναι εμπνευσμένος από την ανάγκη ανάκτησης δεδομένων κατά τη διαδικασία της αποκατάστασης.

Καθώς το «έξυπνο» πουκάμισο μεταφέρει τα δεδομένα του ανθρώπινου σώματος, οι θεραπευτές μπορούν να προσαρμόσουν καλύτερα τα προγράμματα των ασθενών τους, ενώ οι ασθενείς μπορούν να ελέγξουν καλύτερα την ποιότητα και την πορεία της αποκατάστασης.

Το ρούχο έχει σχεδιαστεί για να είναι άνετο και κομψό, έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να το φορούν όλη την ημέρα. Οι ραφές των μανικιών τυλίγονται γύρω από τον βραχίονα, ακολουθώντας τις γραμμές των μυών, γεγονός που διασφαλίζει ότι οι αισθητήρες μπορούν να τοποθετηθούν σε στρώσεις στις σωστές θέσεις χωρίς παρεμβολές ραφών.

Η σχεδιάστρια πρόσφατα παρουσίασε ένα διαφοροποιημένο σχέδιο του πουκαμίσου χρησιμοποιώντας διαφανή κλωστή και πλαστικοποιώντας τα TexPCBs. Με αυτόν τον τρόπο η ενσωματωμένη τεχνολογία του «έξυπνου» πουκαμίσου είναι ορατή.

ΠΗΓΗ: Designboom

www.ert.gr

Check Also

Κορονοϊός: Πώς αντέδρασαν υγιείς και ανοσοκατασταλμένοι μετά τον εμβολιασμό τους

Σημαντικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του κορονοϊού και τη δημιουργία αντισωμάτων σε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *