Ένθετο Υγεία: Τα ψυχικά νοσήματα δεν κάνουν διακρίσεις

Ένθετο Υγεία: Τα ψυχικά νοσήματα δεν κάνουν διακρίσεις

Η 10η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 1 στους 8 ανθρώπους πάσχει από νόσημα ψυχικής υγείας, με τις γυναίκες και τους νέους να πλήττονται περισσότερο. Τρεις στους τέσσερις πάσχοντες λαμβάνουν ανεπαρκή θεραπεία ή καθόλου φροντίδα. Πολλοί αντιμετωπίζουν το στίγμα και τις διακρίσεις. Η ψυχική υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα

pexels-cottonbro-studio-4101143

Η 10η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 1 στους 8 ανθρώπους πάσχει από νόσημα ψυχικής υγείας, με τις γυναίκες και τους νέους να πλήττονται περισσότερο. Τρεις στους τέσσερις πάσχοντες λαμβάνουν ανεπαρκή θεραπεία ή καθόλου φροντίδα.

Πολλοί αντιμετωπίζουν το στίγμα και τις διακρίσεις. Η ψυχική υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα ωστόσο πολλοί συνάνθρωποί μας με ψυχική ασθένεια δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στο βαθμό που θα τους επέτρεπε να έχουν μία ζωή με ποιότητα και φροντίδα. Η καταπολέμηση του στίγματος για τους ψυχικά πάσχοντες, εξακολουθεί να αποτελεί μέχρι σήμερα ζητούμενο για την κοινωνία μας.

Δείτε ακόμα στο Ένθετο για την ΥΓΕΙΑ του ΕΡΤNEWS:

Ειδικό ιατρείο για παιδική και εφηβική δυσλιπιδαιμία στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Ένα ειδικό ιατρείο για την παιδική και εφηβική δυσλιπιδαιμία λειτουργεί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Η δυσλιπιδαιμία είναι μία διαταραχή του μεταβολισμού και μπορεί να αποτελέσει έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για πρώιμη αθηροσκλήρωση ή λίπος στο συκώτι. Παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, παχυσαρκία και σακχαρώδουςδιαβήτη πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο για δυσλιπιδαιμία κάθε 3-5 χρόνια.

Σχολείο για μικρούς μαθητές εντός του νοσοκομείου

Η σχολική αίθουσα που λειτουργεί μέσα στην παιδοχειρουργική κλινική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης είναι γεμάτη ζωγραφιές και παιδικά χαμόγελα. Οι μικροί μαθητές του νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου που νοσηλεύονται στην κλινική δεν χάνουν την επαφή με τα μαθήματά τους και έτσι, όταν πάρουν εξιτήριο, επιστρέφουν στο σχολείο χωρίς κενά και με αναπτερωμένο το ηθικό τους.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos