Ένθετο Περιβάλλον: Στα «χαρτιά» οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ

Ένθετο Περιβάλλον: Στα «χαρτιά» οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ

Μόλις το 15% των 17 στόχων βιωσιμότητας του ΟΗΕ  βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης γεγονός που υπονομεύει την επιβίωση, την υγεία και την ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Η κλιματική κρίση και τα ακραία φαινόμενα θέτουν σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο μεγάλες μάζες ανθρώπων που στερούνται βασικά αγαθά, όπως η ασφαλής κατοικία, το νερό, το φαγητό

entheto-oikologia

Μόλις το 15% των 17 στόχων βιωσιμότητας του ΟΗΕ  βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης γεγονός που υπονομεύει την επιβίωση, την υγεία και την ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Η κλιματική κρίση και τα ακραία φαινόμενα θέτουν σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο μεγάλες μάζες ανθρώπων που στερούνται βασικά αγαθά, όπως η ασφαλής κατοικία, το νερό, το φαγητό και ο ηλεκτρισμός. Όμως οι ισχυρές οικονομίες είναι απρόθυμες να συνεισφέρουν για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής.

Δείτε ακόμα στο Ένθετο Περιβάλλον του ΕΡΤNEWS

ΤΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Μπορεί να χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες για να γίνει η καταστροφή, ωστόσο η αποκατάσταση της ζημιάς θα είναι χρονοβόρα  διαδικασία και θα γίνει σε 3 φάσεις. 

Τα νέα κλιματικά δεδομένα πρέπει να ληφθούν υπόψιν σοβαρά στο σχεδιασμό για την ανθεκτικότητα των υποδομών, να εντοπιστούν οι περιοχές που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ακραία φαινόμενα ,  ακόμη και να αναθεωρηθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός. Ενώ  το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης οικισμών παραμένει ανοιχτό.

Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ

Η NASA ετοιμάζεται να θέσει σε τροχιά ενα δορυφόρο κατάσκοπο για τον εντοπισμό των ρυπαντών. Το όργανο, που έχει αναπτύξει μια Μη Κερδοσκοπική οργάνωση είναι ένα προηγμένο φασματοσκόπιο απεικόνισης που καταγράφει  εκατοντάδες μήκη κύματος φωτός όπως αντανακλώνται από την επιφάνεια της Γης .

Στόχος είναι να εντοπιστούν οι πηγές αερίων του θερμοκηπίου που επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή όπως οι ενώσεις του μεθανίου και του διοξειδίου του άνθρακα . Το φασματοσκόπιο θα εντοπίζει τις διαφορετικές πηγές ρύπανσης από το διάστημα καθώς  απορροφούν διαφορετικά μήκη κύματος φωτός, αφήνοντας πίσω ένα φασματικό «δαχτυλικό αποτύπωμα» που μπορεί να αναγνωρίσει το φασματοσκόπιο απεικόνισης.

Αυτά τα υπέρυθρα δακτυλικά αποτυπώματα, αόρατα στο ανθρώπινο μάτι, μπορούν να εντοπίσουν και να ποσοτικοποιήσουν τις ισχυρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να επιταχύνουν πιθανές προσπάθειες μετριασμού.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos