Ένθετο Περιβάλλον: Η Ευρώπη στο καμίνι – Η ζοφερή κλιματική πραγματικότητα του 2022

Ένθετο Περιβάλλον: Η Ευρώπη στο καμίνι – Η ζοφερή κλιματική πραγματικότητα του 2022

Το καλοκαίρι του 2022  ήταν το θερμότερο όλων των εποχών για την Ευρώπη,  ενώ συνολικά το 2022 ήταν 6η θερμότερη χρονιά στα χρονικά, που συνοδεύθηκε από ιστορική ξηρασία , τη χειρότερη των τελευταίων 500 ετών και δασικές πυρκαγιές που έκαψαν 1.300.000 στρέμματα. Η Ευρώπη θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με άλλες περιοχές της γης,

pexels-pixabay-221012

Το καλοκαίρι του 2022  ήταν το θερμότερο όλων των εποχών για την Ευρώπη,  ενώ συνολικά το 2022 ήταν 6η θερμότερη χρονιά στα χρονικά, που συνοδεύθηκε από ιστορική ξηρασία , τη χειρότερη των τελευταίων 500 ετών και δασικές πυρκαγιές που έκαψαν 1.300.000 στρέμματα.

Η Ευρώπη θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με άλλες περιοχές της γης, την τελευταία 5ετία η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά ΜΟ  2,2°C πάνω από την προβιομηχανική εποχή (1850-1900).  

Το μεθάνιο και το διοξείδιο του άνθρακα, αέρια θερμοκηπίου, κατέρριψαν ρεκόρ 15ετίας προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα . Τα καλά νέα είναι πως εξαιτίας των ακραίων συνθηκών στην Ευρώπη αυξήθηκε  κατακόρυφα η ηλιακή ακτινοβολία καταρρίπτοντας ρεκόρ 40 ετών γεγονός που δείχνει το δρόμο της καθαρής ενέργειας

Σε αυτή την κλιματική πραγματικότητα , όμως, το 2023 έρχεται να προστεθεί και η πολύ πιθανή επανεμφάνιση του φαινομένου EL NINO, ένα περιοδικό φυσικό φαινόμενο που αυξάνει περαιτέρω της θερμοκρασία της γης.

Δείτε ακόμα στο Ένθετο Περιβάλλον του ΕΡΤNEWS:

Ταξίδι βιωσιμότητας για δύο γυναίκες από τη Σουηδία. Πρόταση για σπίτια μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας

Ένα αφρικανικό πουλί οδηγεί την έρευνα για την ανάπτυξη νέων μπουκαλιών νερού

Επιμέλεια, παρουσίαση: Κατερίνα Χριστοφίλιδου

www.ertnews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν